27 °C Budapest
Ma már nem ciki a fogszabályzó: sokáig jár hozzá támogatást

Ma már nem ciki a fogszabályzó: sokáig jár hozzá támogatást

2016. június 17. 12:01

Egyre több gyerek használ fogszabályzót, elfogadottsága sokat nőtt az elmúlt időben - mondta a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa. Kaán Miklós hozzátette: a gyermek 7-9 éves korától van lehetőség fogszabályozásra.

"Az elmúlt években divat lett fogszabályzó készüléket viselni. 20-30 évvel ezelőtt még inkább kínosnak, kellemetlennek gondolták a gyerekek, ha fogszabályzót kellett hordani, de manapság trendi" - mondta Kaán Miklós, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa.

Hozzátette: 18 éves kor alatt, egészen pontosan az érettségiig, támogatja a társadalombiztosítás a fogszabályzó kezeléseket és az egyszerűbb alapkészülékeket. Orvosi munkadíj nincs, több fontos kiegészítő elem és speciális készülékek azonban nem tartoznak a támogatási körbe.

"A rendellenesség jellegétől függ, hogy érdemes-e fogszabályzót csináltatni. Enyhébb esztétikai eltérések esetén nem feltétlenül kell már korai életkorban elkezdeni a kezelést. De sok olyan rendellenesség létezik, ami funkcionális problémákat okoz és összefügg az állcsontok fejlődési rendellenességeivel" - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem adjunktusa.

Mint mondta, fogszabályozás esetén nemcsak a fogakat szabályozzák, hanem sok esetben az állcsontok helyzetbeli és méretbeli rendellenességeivel is foglalkoznak.

"Ezeket a rendellenességeket legjobban korai vegyesfogazati időszakban lehet kezelni, a súlyosabb rendellenességeket pedig már 7-10 éves kortól. Ha csak arról van szó, hogy a gyermeknek nem állnak egészen szabályosan és szépen a fogai, azzal nem érdemes ennyire sietni, meg lehet várni a maradó fogazat kialakulását" - fogalmazott Kaán Miklós.

A Semmelweis Egyetem adjunktusa szerint a legkedvezőbb időszak fogszabályozásra, amíg a gyerekek növekedésben vannak, ilyenkor szinte mindenfajta rendellenességet meg lehet oldani. Ez lányoknál hamarabb, 11-13 éves korban befejeződik, fiúknál kitolódik 14-16 éves korig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Később is lehet fogszabályzó kezeléseket végezni, akár felnőttkorban is, de akkor már csak elsősorban egyszerűbb rendellenességeket tudunk megoldani, a fogakat tudjuk mozgatni. A komplexebb, állcsontok fejlődésével összefüggő rendellenességeket idősebb életkorban nem tudjuk kezelni, de fogszabályozni lehet még 30-40 éves pácienseknél is" - jegyezte meg az adjunktus.

Kaán Miklós azt mondta, a szülők minél korábban szeretnének gyermeküknek állandó, rögzített készüléket, ám ezek csak maradó fogazatra ragaszthatók fel, 12-13 éves korban. "Ha ezt megelőzőleg is szükség van kezelésekre, akkor vagy speciális tágító készüléket alkalmazunk vagy kivehető éjszakai készülékeket. De ezt a fogszabályozó orvosnak kell eldönteni" - mondta Kaán Miklós, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa.

NEKED AJÁNLJUK
Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Ez lenne a megoldás a magyarok borzasztó egészségi állapotára? Kevesen ismerik ezt a trükköt

A kutatók szerint az egyik ok, amiért az adakozás javíthatja a fizikai egészséget az az, hogy segít csökkenteni a stresszt és a feszültséget.

Így győzheted le a tomboló inflációt: rengeteg magyar keresi szét magát ezzel a módszerrel

Egy vállalat sikeressége mérettől függetlenül több dolgon múlhat, azonban a sikeres marketing igazán erőssé teheti azt, válság esetén is.

Ez lenne a siker kulcsa? Sok magyar még mindig alábecsüli ezt az eszközt

Ezt mindenképp tudnod kell, mielőtt belevágsz egy start-up finanszírozásába, kezdő vállalkozóként.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 11. csütörtök
Zsuzsanna, Tiborc, Lilian
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?