25 °C Budapest
Ma már nem ciki a fogszabályzó: sokáig jár hozzá támogatást

Ma már nem ciki a fogszabályzó: sokáig jár hozzá támogatást

2016. június 17. 12:01

Egyre több gyerek használ fogszabályzót, elfogadottsága sokat nőtt az elmúlt időben - mondta a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa. Kaán Miklós hozzátette: a gyermek 7-9 éves korától van lehetőség fogszabályozásra.

"Az elmúlt években divat lett fogszabályzó készüléket viselni. 20-30 évvel ezelőtt még inkább kínosnak, kellemetlennek gondolták a gyerekek, ha fogszabályzót kellett hordani, de manapság trendi" - mondta Kaán Miklós, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa.

Hozzátette: 18 éves kor alatt, egészen pontosan az érettségiig, támogatja a társadalombiztosítás a fogszabályzó kezeléseket és az egyszerűbb alapkészülékeket. Orvosi munkadíj nincs, több fontos kiegészítő elem és speciális készülékek azonban nem tartoznak a támogatási körbe.

"A rendellenesség jellegétől függ, hogy érdemes-e fogszabályzót csináltatni. Enyhébb esztétikai eltérések esetén nem feltétlenül kell már korai életkorban elkezdeni a kezelést. De sok olyan rendellenesség létezik, ami funkcionális problémákat okoz és összefügg az állcsontok fejlődési rendellenességeivel" - hangsúlyozta a Semmelweis Egyetem adjunktusa.

Mint mondta, fogszabályozás esetén nemcsak a fogakat szabályozzák, hanem sok esetben az állcsontok helyzetbeli és méretbeli rendellenességeivel is foglalkoznak.

"Ezeket a rendellenességeket legjobban korai vegyesfogazati időszakban lehet kezelni, a súlyosabb rendellenességeket pedig már 7-10 éves kortól. Ha csak arról van szó, hogy a gyermeknek nem állnak egészen szabályosan és szépen a fogai, azzal nem érdemes ennyire sietni, meg lehet várni a maradó fogazat kialakulását" - fogalmazott Kaán Miklós.

A Semmelweis Egyetem adjunktusa szerint a legkedvezőbb időszak fogszabályozásra, amíg a gyerekek növekedésben vannak, ilyenkor szinte mindenfajta rendellenességet meg lehet oldani. Ez lányoknál hamarabb, 11-13 éves korban befejeződik, fiúknál kitolódik 14-16 éves korig.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"Később is lehet fogszabályzó kezeléseket végezni, akár felnőttkorban is, de akkor már csak elsősorban egyszerűbb rendellenességeket tudunk megoldani, a fogakat tudjuk mozgatni. A komplexebb, állcsontok fejlődésével összefüggő rendellenességeket idősebb életkorban nem tudjuk kezelni, de fogszabályozni lehet még 30-40 éves pácienseknél is" - jegyezte meg az adjunktus.

Kaán Miklós azt mondta, a szülők minél korábban szeretnének gyermeküknek állandó, rögzített készüléket, ám ezek csak maradó fogazatra ragaszthatók fel, 12-13 éves korban. "Ha ezt megelőzőleg is szükség van kezelésekre, akkor vagy speciális tágító készüléket alkalmazunk vagy kivehető éjszakai készülékeket. De ezt a fogszabályozó orvosnak kell eldönteni" - mondta Kaán Miklós, a Semmelweis Egyetem Gyermekfogászati és Fogszabályozási Klinika egyetemi adjunktusa.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. július 26. hétfő
Anna, Anikó
30. hét
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. július 25. 14:35