3 °C Budapest

Nyílt titok lesz az egészségi állapotod, ha nem korlátozod az adataid

Pénzcentrum
2015. november 17. 09:00

Teljesen letilthatják, vagy engedélyezhetik jövőre az állampolgárok, hogy ki láthatja, és hogyan használhatja föl az orvosi kezelésekkel kapcsolatos adataikat - írja a Népszabadság.

2016 első felében nyitják meg a leletek és a kezelések egységes adatbázisát, amellyel összekapcsolják az egészségügy adatgyűjtő- és kezelő rendszereit, hogy legkésőbb 2017-től a szolgáltatók cserélhessék egymás között betegek leleteit, kórtörténetét. Ezzel kapcsolatban a betegek rendelkezhetnek arról, hogy ki férhessen hozzá az egészségügyben róluk összegyűjthető információkhoz. Akár tilthatnak is teljesen vagy név szerint, de ha nem tesznek semmit, azzal hozzájárulásukat adják adataik megtekintéséhez.

Aki a rendszer indulása után, ami várhatóan 2016 első felében, az adatvédelemmel kapcsolatos szabályok parlamenti jóváhagyása után várható, nem tiltja, vagy nem korlátozza az adataihoz való hozzáférés lehetőségét, attól ezt hallgatólagos beleegyezésnek veszik. Azaz az adatait bármely vele, illetve az ellátásával kapcsolatba kerülő orvos és gyógyszerész láthatja.

Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő nemrég úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ezzel a kormány megszüntetné az orvosi titoktartást és mindenféle jogorvoslat és tiltakozás lehetősége nélkül gyűjtené egyetlen központi adatbankba tízmillió magyar állampolgár egészségügyi adatait. Szabó Bálint, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér központját megvalósító projekt szakmai vezetője szerint ilyen veszély nem áll fenn, hiszen a tervezett rendszerben számos biztonsági elem védi az adatokat. Mások mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálta a rendszer adatkezelését, valamint a kapcsolódó jogszabálytervezetet is. Az állampolgár egészségügyi adataihoz és dokumentumaihoz kizárólag az orvos, illetve a receptek tekintetében a gyógyszerész férhet hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. január 30. hétfő
Martina, Gerda
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?