6 °C Budapest

Nyílt titok lesz az egészségi állapotod, ha nem korlátozod az adataid

Pénzcentrum
2015. november 17. 09:00

Teljesen letilthatják, vagy engedélyezhetik jövőre az állampolgárok, hogy ki láthatja, és hogyan használhatja föl az orvosi kezelésekkel kapcsolatos adataikat - írja a Népszabadság.

2016 első felében nyitják meg a leletek és a kezelések egységes adatbázisát, amellyel összekapcsolják az egészségügy adatgyűjtő- és kezelő rendszereit, hogy legkésőbb 2017-től a szolgáltatók cserélhessék egymás között betegek leleteit, kórtörténetét. Ezzel kapcsolatban a betegek rendelkezhetnek arról, hogy ki férhessen hozzá az egészségügyben róluk összegyűjthető információkhoz. Akár tilthatnak is teljesen vagy név szerint, de ha nem tesznek semmit, azzal hozzájárulásukat adják adataik megtekintéséhez.

Aki a rendszer indulása után, ami várhatóan 2016 első felében, az adatvédelemmel kapcsolatos szabályok parlamenti jóváhagyása után várható, nem tiltja, vagy nem korlátozza az adataihoz való hozzáférés lehetőségét, attól ezt hallgatólagos beleegyezésnek veszik. Azaz az adatait bármely vele, illetve az ellátásával kapcsolatba kerülő orvos és gyógyszerész láthatja.

Alexin Zoltán adatvédelmi szakértő nemrég úgy nyilatkozott a lapnak, hogy ezzel a kormány megszüntetné az orvosi titoktartást és mindenféle jogorvoslat és tiltakozás lehetősége nélkül gyűjtené egyetlen központi adatbankba tízmillió magyar állampolgár egészségügyi adatait. Szabó Bálint, az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér központját megvalósító projekt szakmai vezetője szerint ilyen veszély nem áll fenn, hiszen a tervezett rendszerben számos biztonsági elem védi az adatokat. Mások mellett a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság vizsgálta a rendszer adatkezelését, valamint a kapcsolódó jogszabálytervezetet is. Az állampolgár egészségügyi adataihoz és dokumentumaihoz kizárólag az orvos, illetve a receptek tekintetében a gyógyszerész férhet hozzá.

NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem