6 °C Budapest

Meglepő? Ez a leggyakoribb betegség Magyarországon

2015. május 5. 13:32

A magyar lakosság kétharmada jónak, vagy nagyon jónak tartja egészségi állapotát, ám az életkor előrehaladtával csökken ez az arány - derült ki a Központi Statisztikai Hivatal Európai lakossági egészségfelméréséből.

A KSH munkatársa azt mondta: a leggyakoribb betegség a magas vérnyomás, a felnőtt magyarok fele szemüveges, és 60 százalékuk él lyukas foggal. Boros Julianna hangsúlyozta: a túlnyomó többség elégedett a saját egészségével. Meghaladja a kétharmadot azoknak az aránya, akik nagyon jónak vagy jónak tartják a saját egészségüket.

A férfiak kicsivel egészségesebbnek gondolják magukat, mint a nők, de ez nem feltétlenül azt jelenti, hogy ténylegesen egészségesebbek is. Ennek az lehet az oka, hogy a férfiaktól társadalmival azt várják el, hogy ne panaszkodjanak - magyarázta a KSH munkatársa.

A magyarok körében a szív- és érrendszeri problémák a leggyakoribbak - emelte ki Boros Julianna. Hozzátette: magas vérnyomással küzd a lakosság csaknem harmada, de szerencsére ez viszonylag jól kontrollált. A többség jár rendszeres vérnyomásmérésre, orvosi vizsgálatokra, és gyógyszert szed - derül ki az InfoRádió összefoglalójából.

Viszont vannak más szív- és érrendszeri betegségek, amelyek szintén jelentős rétegeket érintenek, és ezek már nincsenek ilyen jól karbantartva - emelte ki a KSH munkatársa.

Fontos még a mozgásszervi betegségek jelenléte, amelyek nagy terhet rónak a magyarokra. Ezek olyan problémák, amelyekbe nem halnak ugyan bele, de kieshetnek miattuk a munkából, vagy nem tudnak kellő intenzitással részt venni a családi életben, és sokat költhetnek különböző gyógyászati segédeszközökre, gyógyszerekre - ez mind jelentős terhet jelent

- részletezte a KSH munkatársa.

A mozgásszervi problémák közül a gerinc- és hátfájás a leggyakoribb, amely összefüggésben van az ülő életmód terjedésével is. De az ízületi problémák is a lakosság csaknem ötödét érintik. A felmérés eredményei szerint fontos még az anyagcsere-betegségek jelenléte, közülük a cukorbetegség a leggyakoribb - ez a lakosság nyolc százalékát érinti.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A mentális betegségek sem elhanyagolhatók:

az adatok szerint depresszióban szenved a lakosság négy százaléka.

A mentális betegségek nemcsak Magyarországon, hanem világviszonylatban is növekvő arányt mutatnak - tette hozzá a KSH munkatársa.

Ma már a felnőttek fele szemüveggel vagy kontaktlencsével él, és ennek aránya növekvő tendenciát mutat. A gond az, hogy 15 százalékuk annak ellenére sem lát megfelelően, hogy szemüveget hord. Ez azt jelenti, hogy nem megfelelő szemüveggel rendelkeznek

 - részletezte a felmérés eredményeit Boros Julianna.

A felmérés eredményei szerint a magyarok 60 százalékának fel kellene keresnie a fogorvosát, mert van legalább egy kezeletlen lyukas foga. A lakosság harmadának pedig van hiányzó foga, amit nem pótoltak - mondta a KSH munkatársa.

NEKED AJÁNLJUK
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 2. csütörtök
Karolina, Aida
5. hét
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?