29 °C Budapest
Így emelkedne az orvosok és ápolók fizetése

Így emelkedne az orvosok és ápolók fizetése

2015. január 27. 10:02

Az alulfinanszírozottságot, az elöregedést, az eltérő szakmai minőséget, az önkormányzatok gazdálkodási lehetőségeitől függő körülményeket, valamint a hozzáférés területi egyenlőtlenségeit nevezi meg az egészségügyi szaktárca az alapellátás legfőbb gyengeségeinek a terület átalakításáról készülő előterjesztésben - írja a Világgazdaság.

A lap birtokába került jogszabálytervezetben még csak a változási irányok találhatók meg, amelyek többek között a munkaerőhiány megszűntetését elengedhetetlennek tartják. Ehhez az alapellátás többletforráshoz juttatására van szükség, oly módon, hogy ezek a kiadások ne terheljék a praxisok társadalombiztosítási finanszírozásból származó bevételeit.

Idén a költségvetés erre 10 milliárd forintot biztosít, de a számítások szerint a következő években már csak évi 9 milliárd forintot kell erre szánni. Ebből a pénzből nőhet az orvosok fizetése. Az asszisztencia béremelése viszont csak egy következő körben, előreláthatólag 2016-tól esedékes, és a kalkulációk szerint 15 milliárd forint a többletforrásigénye.
Újdonság lesz az is, hogy amennyiben az önkormányzat nem képes biztosítani a szakdolgozók fizetésemeléséhez és az rendelő fenntartásához szükséges költségeket, az állam a települési önkormányzattal kötött megállapodásban átvállalja ezeket a kötelezettségeket.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. május 16. hétfő
Mózes, Botond
20. hét
Május 16.
A fény világnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2022
A jövő vállalata - Zöld az út a fenntarthatóság felé!
Portfolio Digital Transformation 2022
Szektorokon átívelő tudás a belső folyamatoktól a termékig!
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?