26 °C Budapest

Patikaszabályozás: ismét a betegek járhatnak rosszul

2014. április 18. 09:02

Ha a gyógyszerészeknek a patika vezetésére kell koncentrálniuk, akkor a szakmai kérdések a háttérbe szorulnak, aminek a betegek láthatják kárát. A gyógyszerkassza megszorítása miatt pedig a betegek terhei tovább nőnek - írja a Napi.hu.

Az idei év elején bevezetett patikai tulajdonosi program nem úgy alakult, ahogy tervezték. Az állami segítséget mindössze két-három patika vette igénybe. A gyógyszerészek ódzkodtak is a hiteltől, ami egyébként sem állt időben rendelkezésre. Ezért a patikák tulajdonosai kénytelenek voltak belemenni, hogy halasztott fizetéssel, az osztalék terhére adják el a 25 százalékot.

A tulajdoni hányad kérdése egyébként teljesen lényegtelen a betegeknek és vásárlóknak. Sokkal nagyobb jelentősége van számukra annak, hogy míg öt éve 10 százalékuknak sem kellett visszamenni a patikába a felírt gyógyszerért, ma több mint 30 százalékuk kényszerül erre a készletezési politika miatt. Ez növeli a betegek elégedetlenségét. Másrészről, ha a gyógyszerésznek a patika menedzselésére kell koncentrálnia, akkor nem marad energiája a szakmai kérdésekre, így ismét a fogyasztó jár rosszul.

Hiányzik a megfelelő támogatottság is, noha az alapellátás szerves része. Az alapellátásban dolgozó orvosok 80 százaléka gyógyszerrel gyógyít, s míg naponta 120-125 ezer háziorvos-beteg találkozásra kerül sor, a patikákba 670 ezren kopogtatnak be egy nap.

A gyógyszerkassza megszorítása miatt a betegek terhei tovább nőttek. A megvásárolt dobozok száma valamelyest nőtt ugyan az elmúlt három évben, de a vényköteles szerekből mind kevesebb fogy. A gyártók pedig egyre több terméket sorolnak át a szabadon megvásárolható kategóriába.

NEKED AJÁNLJUK
Megdőlt a nagy videójáték-tévhit: ezt rengeteg szülő elrontja, súlyos árat fizet érte

A 6-18 éves fiatalok mintegy heti 8 órát töltenek játékkal, a magyar gyerekek pedig mintegy 76 százaléka ezzel tölti a szabadidejét.

Ezzel robbantana bankot rengeteg magyar: sokan nem is ismerik, pedig milliók múlhatnak rajta

A startolásnál a magyarok mindössze 10-15 százaléka ismerte a közösségi finanszírozás lényegét, és sokan még mindig összekeverik ezt a fajta támogatást a jótékonykodással.

5 érv amellett, hogy vásárlóként miért válaszd a közösségi finanszírozást

Békebeli személyesség, XXI. századi technológia - a közösségi finanszírozás közel sem olyan újkeletű fogalom, mint azt gondolnánk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 6. szerda
Csaba
27. hét
Július 6.
A csók világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?