23 °C Budapest

Hatalmas újdonság vár a magyar betegekre, orvosokra

Pénzcentrum
2014. április 15. 12:03

Jövőre megvalósulhat a magyarországi betegellátás adatainak teljes körű hozzáférése mind az egészségügyi szolgáltatók, mind a betegek számára - tudta meg az InfoRádió a Magyar Kórházszövetség elnökétől. Velkey György kifejtette: egy mobilalkalmazás segítségével könnyen és gyorsan megtudhatjuk, hogy egy-egy betegség, vagy tünet esetén melyik orvoshoz menjünk, és hol van a legközelebbi patika.

Nagyon jelentős fejlesztés eredményeként jövőre olyan online-rendszer jön létre, amelyben a hazai betegellátás adatait teljes körűen összesítik, s így az a betegeknek, a gyógyító szakembereknek és az intézmény-fenntartóknak egyaránt fontos információkat adhat. Az adatháló a különböző betegek számára hasznos egészségügyi adatokon túl kitér az intézmények gazdálkodására, áruforgalmára, emberi erőforrás kérdéseire, tehát egyúttal egy kórházi szolgáltató kontrolling rendszert is jelent - ismertette a kórházszövetség elnöke.

Elmondta, hogy a tervek szerint a betegek a szokásos mobil eszközökön, számítástechnikai lehetőségeken keresztül elérhetik a rendszert. Megtekinthetik saját adataikat, ezen túl arról is informálódhatnak, hogy a környezetükben hol vannak egészségügyi intézmények, gyógyszertárak.

Egy adott panasz esetében akár egy okostelefonnal megtudhatja a beteg, hogy az adott pillanatban hol juthat legközelebb gyógyszerhez, hol találhat szakembert.

Az online adatrendszer a kórházszövetség elnöke szerint a betegút-szervezésben, valamint népegészségügyi, epidemiológiai és demográfiai szempontból is nagyon jelentős. Az ellátásszervezésben például iránymutató, hogy hányan, milyen betegséggel, hol állnak kezelés alatt és milyen eredményességgel. Népegészségügyileg pedig a prevenciós programok megszervezésében lehet az adatokat hasznosítani: hol, milyen programokra érdemes hangsúlyt fektetni.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?