21 °C Budapest

Alultáplált gyermekek: ez veszélyezteti őket a hazai kórházakban

Pénzcentrum
2014. április 17. 18:00

A magyarországi kórházakba került gyerekek kétharmadát érinti az alultápláltság kockázata. Ez derült ki az úgynevezett Strong vizsgálatból, amely huszonhét hazai intézmény vizsgálati eredményeit összegzi. Tévhit, hogy az alultápláltság csak a rossz szociális körülmények közt élő gyerekeknél alakul ki.

A sovány, nagyon kóros testsúlyú gyermekeket nevezzük alultápláltnak, de a kiterjesztett értelmezések szerint a vashiányosak és a D-vitamin hiányosak is alultápláltnak minősülnek. Ennek alapján tehát egy túlsúlyos, kövér gyermek is alultáplált - mondta el Veres Gábor, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának gasztroenterológusa. Rámutatott, hogy ez a fajta alultápláltság nem csak Magyarországra jellemző, hanem a környező országokra is. A gyorséttermek elterjedése, a nem megfelelő összetételű, túl magas cukor és zsírtartalmú ételek fogyasztása véleménye szerint mind ehhez vezet.

Veres Gábor elmondta, hogy a huszonkét hazai egészségügyi intézményben végzett Strong felmérésnek az volt a célja, hogy négy alapvető kérdés alapján felmérje a gyermekeknél az alultápláltság kockázatát. Korábban ennek megállapítása jóval hosszabb időt vett igénybe. "A négy kérdés a következő: a gyermeknél van-e valamilyen krónikus alapbetegség, továbbá van-e krónikus - tehát két-három hétig fennálló - hányás, hasmenés, fogyás. Ha ezek jelen vannak, akkor fokozott a kockázat az alultápláltságra" - ismertette Veres Gábor. Ezt a kérdőívet egyébként hamarosan a háziorvosok is megkapják, s ennek alapján perceken belül fel tudják mérni a veszélyeket.

A kórházakban elvégzett felmérés alapján a gyermekek 15 százaléka kórosan alultáplált. Számukra az orvosok megfelelően ellenőrzött gyógytápszereket és ivóoldatokat írhatnak fel, amelyek biztosítják a megfelelő energia, fehérje, nyomelem- és vitamin bevitelt. Emellett a vas -és a D-vitamin megfelelő pótlása szükséges. A gasztroenterológus szerint alultápláltságnál a legnagyobb kockázat a fertőzésre való hajlam, tehát gyakrabban kap meg bakteriális vagy vírusos fertőzéseket a gyermek. Ha pedig bármi miatt kórházba kerül, hosszabb ideig lesz ott, ha netán sebészeti beavatkozásra van szükség, akkor hosszabb a sebgyógyulása.

Az alultápláltság leggyakoribb tünete a mindennapokban a gyakori fertőzés, a csontok nem megfelelő ereje és a vashiány - ez utóbbi a szellemi fejlődésben érhető tetten, a megfelelő vas-ellátottság a jó IQ-hoz szükséges - magyarázta a szakorvos.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem