23 °C Budapest

Kórházi válságkezelés: meddig maradnak az alacsony ügyeleti díjak?

2014. március 31. 09:30

Elodázhatatlanná vált az egészségügyi intézmények finanszírozásának felülvizsgálata. A kórházak igazgatói állandó válságmenedzselésre kényszerülnek, ami kiégéshez és motivációhiányhoz is vezethet. Az ügyeletekért pedig szégyenletesen alacsony díjat kapnak az ellátók - írja a Világgazdaság.

Habár jelentős szakmai és adminisztratív terhet jelentett a kórházak számára a rendszer állami fenntartásának kialakítása, az önkormányzatinál mégis hatékonyabb működést biztosít. Az ellátás színvonala például az infrastrukturális beruházásoknak köszönhetően sokat javult a Magyar Kórházszövetség elnöke szerint. Különböző intézkedésekkel (például a hiányszakma-pótlékok és a kétlépcsős béremelés bevezetésével) pedig mérsékelni tudták a fiatal orvosok elvándorlását.

Ugyanakkor a kórházak biztonságos működtetéséhez szükséges finanszírozás ma sem megoldott. Egyrészt a gazdasági és műszaki személyzet bérrendezését is meg kell kezdeni, másrészt a mozgóbérek rendezése is sürgős feladat lenne. Ugyanis az ügyeletekért "szégyenletesen alacsony díjat kapnak az ellátók" a Kórházszövetség elnöke szerint.

Ezen felül a betegségek ellátása után kapott biztosítói térítési díjak is elképesztően alacsonyak. Így a kórházigazgatók állandó válságmenedzselésre kényszerülnek, ami motivációhiányhoz és kiégési szindrómához vezet sokszor. Ráadásul a működtetésre fordítható keret évek óta tartó csökkenése miatt az egészségügyi intézmények vezetői a gyógyszerbeszállítókkal is alkudozni kényszerülnek.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?