2 °C Budapest

Védősáv jön a jelzáloghitelesek megsegítésére

Pénzcentrum
2011. április 5. 11:02

Nem egy konkrét árfolyamszintet, hanem például a svájci frankalapú jelzáloghitelek esetén nagyságrendileg a 190 és a 200 közötti tartományt rögzítheti majd a jogszabály a bajba jutott devizahitelesek megsegítésére a következő évek kiszámítható havi törlesztő részletei érdekében - jelezte a Kossuth Rádió ma reggeli műsorában Gyuris Dániel. A Bankszövetség elnökségi tagjának tájékoztatása szerint az ennél gyengébb árfolyam esetén egy külön forintszámlán gyűlne a tartozás, és kamatozna is, amely a budapesti bankközi kamatláb plusz 2%-pontot érhet el - legalábbis ezt tartalmazza az a csaknem teljesen kidolgozott javaslatcsomag, amelyet a Bankszövetség tett le a kormány asztalára. Egy ma reggeli lapjelentés azt tartalmazta, hogy a meghatározott küszöbszint feletti euró, vagy frankárfolyam miatt halmozódó hitelrészt az állam átvállalja (erről Gyuris nem tett említést) és az így képződött hátralék később - a forint erősödése révén - "eltűnne".

A Bankszövetség elnökségi tagjának tájékoztatása szerint a konkrét árfolyam védősávról, illetve a felhalmozódó többlet tartozás kamatozásának kondícióiról a jogalkotó dönt majd a megállapodás végén és figyelembe veszi majd az aktuális piaci körülményeket (pl. a forint árfolyamát). Amennyiben a forint erősebb szintre jutna a svájci frankkal, illetve az euróval szemben annál a tartománynál, amit majd a jogszabály tartalmazni fog, akkor a forint számlán felhalmozódó többlet tartozás olvadni kezd. A rendszerbe önként jelentkezhetnek be a hiteladósok, ennek módja nem jelent majd túl sok "tortúrát" - fogalmazott az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója.

Gyuris Dániel a műsorban hangsúlyozta: az, hogy a védősávval a következő évekre kiszámíthatóvá válna a havi törlesztő részlet (legalábbis a forint gyengülését nem követné a törlesztő részlet havi ugrása), sokat segíthet az érintett családoknak. Elmondása szerint a törlesztőrészlet kisimításának struktúrájában van a legnagyobb egyetértés jelenleg a kormány és a Bankszövetség között. A legnagyobb tisztázandó kérdésnek azt nevezte a szövetség illetékese, hogy mi történjen azokkal az adósokkal, akik a legnehezebb helyzetben vannak és vagy nem hajlandóak együttműködni majd a bankokkal, vagy hajlandó lenne, de nekik nem is segítene a most felajánlott keretrendszer.

A bankszövetségi vezető egy kérdésre válaszolva jelezte: a jelenleg rendelkezésre álló adóssegítő banki paletta, illetve a még áprilisban létrejövő új megállapodáson felül "nem érdemes újabb extra segítségre" várniuk a bajban lévő hiteladósoknak. Ez azt jelenti, hogy vagy elfogadják ezen megoldások egyikét, vagy a bank piaci alapon az ingatlan értékesítésének folyamatát megkezdheti.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem