Kiderült: ez a leghamisítottabb bankjegy Magyarországon

2011. január 24. 05:22

A Magyar Nemzeti Bank legfrissebb adatai szerint hazánkban az elmúlt év végén a forgalomban lévő készpénz értéke mintegy 2355 milliárd forintot tett ki. Az elmúlt éveket összességében nézve figyelemre méltó, hogy a magyar gazdaság készpénzhasználata nemzetközi szinten is magas, és nem látszik csökkenni.

Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban már beszámolt, a GDP arányában mért magyar készpénzállomány nemzetközi szinten nemcsak a nyugat-európai országok állományához, hanem a hozzánk hasonló fejlettségi szintű államok értékeihez képest is kiemelkedően magasnak számít. Hazánk mellett a régióban Csehország rendelkezik hasonló készpénz/GDP aránnyal, amelynek a cseh állam magyarhoz hasonló készpénzorientált viselkedése lehet az oka. Szlovákia és Lengyelország esetében 25-30%-kal kisebb ez az arány, de például Szlovéniához képest 40%-kal, a skandináv országokhoz viszonyítva pedig mintegy 120-150 %-kal több készpénzt használunk

 

Egymillió valódi bankjegyre jutó hamisítványok számának alakulása(Forrás: MNB)


Szakértők szerint három fő tényezőre vezethető vissza a túlburjánzó magyar készpénzállomány: a rejtett gazdaság térnyerése, az üzleti partnerek közti bizalomhiány és az állam készpénzcentrikus magatartása jelenthetik a fő okokat.

Az euróval csak rosszabb lesz

Az euróhasználat önmagában nem indokolja a készpénzhasználat csökkenését, a hazai készpénzkereslet mozgatói annyira mélyen gyökereznek, tartós csökkenés esetükben nem várható. Sőt, a csatlakozásnak van egy potenciális veszélye is: a nagy értékű bankjegyek még inkább támogatják a rejtett gazdaság működését, például még inkább kitágítják a bűnszervezetek és adócsalók mozgásterét. Tarthatunk attól, hogy az új pénznem még jobban megolajozza majd a rejtett gazdaságot. Az illegális tranzakciókat gyakorlatilag sokkal egyszerűbb lesz lebonyolítani a nagyobb címletek miatt, ezért a hazai fizetési struktúrának addig még rendkívüli fejlődésen kell keresztülmennie, hogy ne jelentsen valós veszélyt a rejtett gazdaság továbbgyűrűzése.

A forgalomban lévő bankjegyek és érmék

A forgalomban lévő bankjegyek értéke 2010 végén 2310 milliárd forint volt, ami 9 százalékos növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest. A kisebb címletű bankjegyek mennyisége csak kismértékben változott. ezáltal erősödött a 20 000 és a 10 000 forintosok dominanciája, e két címlet már csaknem 56 százalékát teszi ki volumenben az összes forgalomban lévő bankjegynek.

A fellelt forintbankjegy-hamisítványok címletenkénti megoszlása 2010 negyedik negyedévében(Forrás: MNB)


Mint arról a Pénzcentrum.hu korábban már beszámolt, a GDP arányában mért magyar készpénzállomány nemzetközi szinten nemcsak a nyugat-európai országok állományához, hanem a hozzánk hasonló fejlettségi szintű államok értékeihez képest is kiemelkedően magasnak számít. Hazánk mellett a régióban Csehország rendelkezik hasonló készpénz/GDP aránnyal, amelynek a cseh állam magyarhoz hasonló készpénzorientált viselkedése lehet az oka. Szlovákia és Lengyelország esetében 25-30%-kal kisebb ez az arány, de például Szlovéniához képest 40%-kal, a skandináv országokhoz viszonyítva pedig mintegy 120-150 %-kal több készpénzt használunk

2010. december végén közel 1,2 milliárd darab érme volt forgalomban, mintegy 45 milliárd forint értékben. A forgalomban lévő állomány mennyisége 3 százalékkal, értéke 5 százalékkal volt több, mint egy évvel korábban. a bővülést szinte kizárólag a legkisebb, 5 forintos és a legnagyobb, 200 forintos érmék iránti kereslet növekedése okozta.

Lekapcsolták a pénzmásolókat

Az MNB jelentése szerint 2010 végén a hamis pénzek számának év elején kezdődött emelkedése megfordult, és jelentős mértékben csökkent.Az év utolsó három hónapjában 1186 darab hamis bankjegy lett kivonva a forgalomból. a hamisítványok számbeli csökkenésében meghatározó szerepe volt az MNB rendőrséggel folytatott eredményes együttműködésének, amelynek köszönhetően októberben felderítésre került a korábbi hónapok emelkedő trendjét meghatározó, a korábbiaknál megtévesztőbb 10 000 forintosokat előállító hamisítói kör.

Fellelt forintbankjegy-hamisítványok számának alakulása (Forrás: MNB)


A csökkenés mellett a kereskedelemben továbbra is figyelmet igényelnek a kisebb számban előforduló, de gyakran megtévesztőnek bizonyuló 20 000 forintos hamisítványok. ez utóbbiak is kiszűrhetők összetett érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, átnézetben, mozgatással), de főként napjaink korszerű pénztári eszközös módszerével, a kombinált uv-a/C lámpás vizsgálattal. A hamisítványok számának csökkenése tükröződik abban is, hogy egymillió darab forgalomban lévő valódi bankjegyre egy év során jutó hamisítványok száma 2010-ben a megelőző évi közel 36-ról 27-re csökkent.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Hogyan ellenőrizheted és ismerheted fel legegyszerűbben a hamisgyanús bankjegyeket
Néhány egyszerű módszerrel Te is könnyen ellenőrizheted a forint bankjegyek valódiságát:

• A forint hamisítványok sohasem készülnek valódi bankjegypapírra,
• A forinthamisítványok színes fénymásolóval esetleg printerrel vagy síknyomtatással, így felületükön tapintható festékvastagság nem érzékelhető.

A fenti két alapvető szempont figyelembe vételével segédeszköz nélkül is ellenőrizheted:

• a metszetmélynyomtatást meglétét tapintással,
• a fény felé tartva a bankjegyet átnézetben a vízjelet, a biztonsági szálat , és az elő-hátoldali illeszkedőjel pontos illeszkedését,
• a rátekintés szögének változtatásával az optikailag változó tulajdonságú színváltós nyomatot és a holografikus hatású fémcsíkon lévő motívumokat, valamint rejtett képeket.


Hamisítási helyzetünk 2010 végén más országokkal összehasonlítva vegyes képet mutat: a nemzetközi valutákkal való összevetésben kedvező ugyan, de a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában alacsonyabb hamisítási mutatók is előfordulnak.

A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős, a jegybank szakértői 379 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak a negyedik negyedévben. ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 268 darab volt.

A kéteurós a legnépszerűbb a hamisítók körében

A hamisítók a kéteuróst preferálják, tavaly a forgalomból kivont hamis érmék háromnegyede legalábbis ekkora értékű volt - jelentette a BruxInfo.

Tavaly 8 százalékkal nőtt a forgalomból kivont hamis euróérmék száma, míg ugyanis 2009-ben nagyjából 172 ezer darabot kellett bevonni, addig ez a szám 2010-ben elérte a 186 ezret. A Bizottság közlése szerint messze a 2 eurós a legnépszerűbb a hamisítók körében, a visszavont érmék közül ugyanis több mint 130 ezret ez a pénzdarab tett ki. Ami az euróbankjegyeket illeti, az EU-ban tavaly nagyjából 751 ezer hamis bankót vontak ki a forgalomból, legalábbis ez derült ki az Európai Központi Bank adataiból, amely egyébként a bankjegyek hamisítás elleni védelméért felel.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem