14 °C Budapest

Stagnál a készpénzfelvételek száma hazánkban

2011. január 19. 09:32

Bár folyamatosan nőtt az elmúlt években a bankjegykiadó automaták száma, ugyanakkor kihasználtságuk a válság kirobbanása óta folyamatosan mérséklődött - olvasható a Világgazdaság mai számában. A 2008-ban elkezdődött gazdasági krízis óta az automaták telepítése is lelassult: 2008 végéig az azt megelőző négy év alatt 40, utána viszont másfél esztendő alatt csak 4 százalékkal növekedett a számuk.

Az újonnan kihelyezett automaták terjedésének csökkenését indokolja, hogy 2009-ben 3,3 százalékkal csökkent a készpénzfelvételek száma és 4,5 százalékkal a felvett összegek nagysága. Tavaly az előzetes adatok szerint ennél kisebb mértékű csökkenés volt megfigyelhető a piacon.

 

ATM-ek darabszáma, *Első fél év végi adat (Forrás: MNB)


Ugyanakkor a bankjegykiadó automaták csökkenő kihasználtságát csak részben lehet azzal magyarázni, hogy folyamatosan nőtt a bankkártyával történő vásárlások mennyisége, ugyanis az így költött összeg tavaly már stagnálni kezdett. Ha pedig a készpénzfelvételek és kártyás vásárlások összegét vesszük figyelembe, akkor azt figyelhetjük meg, hogy a használati alkalmak száma az utóbbi két évben növekedett, az összesített forgalom viszont mérséklődött.

 

Bankkártyahasználat Magyarországon, 2010 - I. fél év


Az egy tranzakcióra jutó összegek nagysága egymással ellentétesen alakult. Vásárláskor egyre kisebb összegeket is a plasztikkal egyenlítünk ki. Míg 2004-ben 9 ezer forint volt az átlagos kártyás vásárlás, addig 2008-ban már csak 8300 tavaly pedig 7500 forint. A készpénzfelvételek átlagos nagysága ugyanakkor 2004-től kezdődően 4 esztendő leforgása alatt 35 ezerről 43 ezer forintra nőtt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Érdekes megjegyezni azonban, hogy Európa más országaival összehasonlítva hazánkban rendkívül alacsony mind az automaták száma, mind azok kihasználtsága is. Jelenleg gyakorlatilag kizárólag pénzfelvételre használják az automatákat, pedig azok számos más funkcióval is rendelkeznek. Az Erste Bank például néhány berendezését alkalmassá tette a sárga csekkek befogadására, az OTP meg a Szerencsejáték Zrt.-vel kötött megállapodása értelmében automatáinál lehetővé tette, hogy elérhető legyen az automatáinál nyolc számsorsjáték és három sportfogadás is. Egyébként a készülékek többnyire alkalmasak telefonkártyák feltöltésére is.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?