Csak ennyi lesz a nyugdíjam? Nagyot nézhet, aki nincs rendesen bejelentve

2010. szeptember 28. 05:20

A népesség elöregedése egyre nagyobb nyomást gyakorol a nyugdíjrendszerre, az évek előrehaladtával fokozatosan csökken az egy nyugdíjasra eső dolgozók száma. A nyugdíjhiány kezelése nem csak hazánkban, hanem európai szinten is egyre komolyabb fejtörést okoz a szakértőknek.

A becslések szerint a megfelelő színvonalú nyugdíjas élethez átlagosan a nyugdíjba vonulásuk előtti jövedelmük 70%-a szükséges (valamint azt, hogy a nyugdíjalapok átlagos éves hozama 5% legyen). Ez az összeg azonban várhatóan nem áll rendelkezésre, mert egyre kevesebb aktív dolgozóra egyre több nyugdíjas jut. Röviden szólva nyugdíjhiány fenyeget.

A nyugdíjhiány a következő negyven évben nyugdíjba vonulók számára a megfelelő színvonalú nyugdíjas élethez szükséges nyugellátás és a számukra a jelenlegi rendszer mellett várható nyugdíjösszegek közötti különbözet. Becslések szerint az éves nyugdíjhiány 1900 milliárd euróra tehető az Európai Unióban, ami az idei bruttó nemzeti termék (GDP) 19%-ának megfelelő összeg.

Több fronton is küzdeni kell a nyugdíjhiány csökkentése érdekében

A nyugdíjhiány elleni küzdelem nem orvosolható egyetlen beavatkozással, ezért egy átfogó intézkedési terv kidolgozása szükséges. A magasabb hozam elérése hosszú távon nem biztosítható, az állami szerepvállalás emelése is csak félmegoldás, az alacsonyabb életszínvonal elfogadását valószínűleg sokan elutasítanák, akárcsak a nyugdíjkorhatár további emelését.

Ezen intézkedések megfelelő elegye azonban megoldást jelenthet a különbözet eltüntetésére. A rendszerszintű beavatkozások mellett az egyén szerepe is kiemelt fontossággal bír. Az egy főre vetített nyugdíjhiány csupán a lakossági megtakarítások növeléséből nem fedezhető, de az egyéni öngondoskodás fontosságát senki sem kérdőjelezheti meg.

Kiemelt szerepet kap az öngondoskodás

A jelenleg a szürkegazdaságban dolgozók a magánnyugdíjpénztári befizetéseikből a jelenlegi tényleges bérük százalékában alacsonyabb nyugdíjra számíthatnak, mint azok, akik a teljes összegre be vannak jelentve. Aki például a minimálbér után fizet csak járulékot, annak célszerű lehet egy önkéntes nyugdíjpénztári számlát nyitni és azon is gyűjteni a nyugdíjas évekre, de igaz ez mindenkire, aki növelni szeretné a majdani nyugdíja összegét.

A munkavállalók részére nem kötelező az önkéntes nyugdíjpénztár, de tag lehet minden 16. életévét betöltött személy (magyar és külföldi is), aki tagdíjfizetést vállal. Azok a szürkegazdaságban dolgozók, akik nem építenek erre a pillérre, nagyot nézhetnek majd, amikor megtudják, hogy mennyi lesz a nyugdíjuk.

Az idősebbek választhatnak, hogy tovább dolgoznak (ami a jelenlegi munkaerőpiaci körülmények között inkább kihívás, mint megoldás), vagy több lábon állnak, hogy megfelelő jövedelmet érjenek el a nyugdíjas éveikre. A fiatalabb korosztály előtt azonban több út is nyitva áll. A magán- és önkéntes nyugdíjpénztárak mellett nyugdíj-előtakarékossági számát (nyesz) is nyithatnak, valamint egyéb nyugdíjcélú megtakarításokat is elindíthatnak.

Ez kinek fog menni? 1400 forintot kellene félretenni naponta

A várható nyugdíjhiány az alacsony és a közepes jövedelemmel rendelkezőket érinti a legérzékenyebben. De mivel egy önkéntes nyugdíjpénztári számla már havi kétezer forintos befizetéssel elindítható, a "nekem erre se pénzem se időm" hozzáállás helyett érdemes lehet fontolóra venni azt, hogy egy-két üveg bornak, néhány sörnek, vagy pár doboz cigerettának megfelelő összegből növelhetjük a majdani nyugdíjunk összegét. A minimum összeg csak töredéke az egy főre eső nyugdíjhiánynak, mivel ennek teljes fedezetére becslések szerint naponta 1400 forintot kellene félretenni.

FRISS! Jó hír a nyugdíjasoknak! Vastagabb lesz a novemberi boríték
- Kattints!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A reformok bevezetése mellett kulcsfontosságú az öngondoskodás, az egyéneknek be kell látniuk, hogy nem számíthatnak mindig az államra. Amíg jelenleg még 4 aktív jut egy nyugdíjasra, addig ötven év múlva már két aktívnak kell majd eltartania egy nyugdíjast. A fenyegető számok ellenére az emberek többsége még mindig nem érzi a saját felelősségét a nyugodt nyugdíjas évek megtermtésében.

Az államosítás nem járható út

Iván László, a Nyugdíj- és idősügyi albizottság elnöke elmondta, hogy a magánnyugdíjpénztárakkal kapcsolatban számos radikális ember azt mondja, hogy államosítani kellene a rendszert, a Fidesz azonban egyértelműen elutasítja ezt a felvetést. A kormány célja, hogy az aktivitást növelje, vagyis a TB-rendszerbe több bevétel folyjon be, miközben a gazdasági növekedést is fel kell pörgetni.

NYERJ egy TV-t!!!

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

Ki lehet önkéntes nyugdíjpénztár tag?
a) tag lehet minden 16. életévét betöltött személy (magyar és külföldi is), aki tagdíjfizetést vállal
b) tag lehet minden magyar 16. életévét betöltött személy, aki tagdíjfizetést vállal
c) tag lehet minden 18 életévét betöltött személy (magyar és külföldi is), aki tagdíjfizetést vállal

Kattints IDE, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem