Recseg-ropog a magyar nyugdíjrendszer

2010. szeptember 21. 11:02

"Szép esténk lesz, ha egyszer majd megöregszünk, sose' veszekszünk, ülünk a kandallónál, s fogjuk majd egymás kezét." G. Dénes György emlékezetes slágerének kezdősorai igencsak idilli képet tárnak elénk a nyugdíjas kor harmóniájáról. Könnyen lehet azonban, hogy a gondtalan öregkor csak álmainkban létezik. Ezért is fontos, hogy tisztában legyünk az öngondoskodás lehetőségével.

Nagyszüleinknek egyszerű dolga volt. A munkájukért kapott fizetésükből az állam egy bizonyos összeget levont, azt összegyűjtötte, majd nyugdíjba vonulásuk után a nyugdíjbiztosítási rendszeren keresztül havi részletekben visszaadta nekik a pénzüket nyugdíj formájában. Ez persze azért nem volt ilyen egyszerű. A valóságban az állam a munkát végző emberek befizetéseiből fizette ki a nyugdíjakat. A rendszert emiatt nevezik felosztó kirovónak. A módszer egészen addig jól is működött, amíg több dolgoztak, mint ahányan nyugdíjat kaptak.

Valamikor a nyolcvanas évek elején fontos változások indultak el. Azóta egyre kevesebb gyerek születik, miközben a nyugdíjasok száma egyre magasabb. Az okok rendkívül összetettek. A gyermekvállalási hajlandóságot például a rendszerváltás után bizonytalanná váló jövő, az anyagi problémák, a karrierépítés hátráltatja. Az idősek száma pedig egyebek mellett a javuló népegészségügyi helyzet, a második világháború után született rendkívül népes korosztály öregedése miatt nő. A folyamatok az alábbi ábrán élesen kirajzolódnak.

1869-ben a magyar népesség korfája piramis alakú volt, azaz a munkaképes lakosság létszáma nagyobb volt, mint az eltartott korosztályoké, az időseké és a kisgyermekeké. 2008-ban a korfa már urna alakú, azaz lassan több lesz az eltartott, mint a dolgozó. Az elöregedés azonban csak az egyik baj. Nagy gondot jelent az is, hogy egyre kevesebben vagyunk. Évente körülbelül 30 ezerrel többen hunynak el, mint ahányan születnek. Ha ez így megy tovább, könnyen megeshet, hogy 2050-re csak 8 millió ember él majd Magyarországon. Ez pedig azért baj, mert kisgyermekeket és nyugdíjasokat eltartó aktívan dolgozó emberek száma folyamatosan csökken. Így az ő befizetéseikből kevesebb pénz jön össze, mint amennyire a nyugdíjak kifizetéséhez az államnak szüksége lenne. Magyarán: a jövő nyugdíjasai egyre kevesebb állami nyugdíjra számíthatnak, ami akár a megélhetésüket is veszélyeztetheti.

 


A magyar nyugdíjrendszer alappillére, a felosztó-kirovó rendszer tehát megrendült, ezért még két pillérrel, a magánnyugdíjpénztárakkal valamint az önkéntes nyugdíjpénztárakkal megtámogatták. A két új pillércélja, hogy a ma még aktívan dolgozók saját maguk gondoskodhassanak nyugodt öregkorukról. A magán- és az önkéntes nyugdíjpénztárba befizetett pénzt ugyanis hozzáértő szakember fialtatják, majd azt nyugdíjba vonulás után egy összegben adómentesen vagy havonta nyugdíjkiegészítés formájában felvehetjük.

Ha az alábbi kérdésre helyesen válaszolsz és regisztrálsz játékunkra, nyerhetsz egy hűtőmágnest vagy a 4db LG Blu-ray lejátszó egyikét, illetve fődíjként egy LG márkájú LH5020 FULL HD LCD televíziót!

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A pillérek, amelyből felépül a magyar nyugdíjrendszer a következők:

a) állami nyugdíjrendszer, öngondoskodás
b) állami nyugdíjrendszer, magánnyugdíjpénztár, önkéntes nyugdíjpénztár
c) állami nyugdíjrendszer, önkéntes magánnyugdíjpénztár

Kattints ide, regisztrálj és nyerj! Sok szerencsét!

HR BLOGGER
vezetoi-coaching  |  2022.06.27 11:43
Bizalom/Trust… elég sokan ide lyukadnak ki, mint egy nélkülözhetetlen ingredient-hez, egy valódi con...
perfekt  |  2022.06.27 11:41
Az államháztartás egyensúlyát javító külön adók között szerepel az egyszerűsített foglalkoztatás ker...
hrdoktor  |  2022.06.27 04:50
A száraz, meleg levegő, az UV-sugárzás és a strandolás erősen igénybe veheti a szemünket, így nyáron...
legacykft  |  2022.06.24 17:47
Legutóbbi blogbejegyzésem végén megfogalmazódott bennem az a remény, hogy mivel a legtöbb időt önmag...
hrbonbon  |  2022.06.24 10:21
          Simonyi Judit ügyvezető igazgató beszámolója Az AIMS INTERNATIONAL 2022. június 14-1...
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 27. hétfő
László
26. hét
Június 27.
Polgárőr nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?