37 °C Budapest

Lakásfelújítás: megéri szétverni a lakást!

Pénzcentrum
2010. június 18. 09:47

Az új kormány lakásfelújítási programjának alapelve, hogy nem a fogyasztást, hanem az energetikai korszerűsítést kell támogatni. Egyelőre nem tudni, hogy adó-visszatérítés, vagy más kedvezmény formájában támogatják-e majd a munkálatokat - írja a Népszabadság.

Az utóbbi években jelentősen emelkedő energiaköltségek miatt a lakáspiacon is érzékelhető már a szemléletváltás: a vásárlók a döntés előtt alaposan megnézik a kiszemelt ingatlan éves fűtési és melegvíz-számláit.

Az eladó lakások legfeljebb öt-hat százaléka olyan, ahol csak át kell lépni a küszöböt - mondja Szmolka Miklós, az A1 ingatlanközvetítő hálózat értékesítési igazgatója -20-25 százalékuk viszont teljes felújítást igényel.

A lakásfelújítások 70 százalékában ma már ablakcserét is kérnek, és majdnem ennyien korszerűsíttetik a fűtési rendszert cirkóra vagy újabban infrafűtésre - árulta el egy pesti generálkivitelező csapat vezetője.

A költségvetés leghúzósabb része a fűtés-korszerűsítés, ami egy 70 négyzetméteres lakás esetében 700-800 ezer forint, ehhez viszont a régi társasházakban rendszerint társul még a kémény bélelése, ami méterenként 11-12 ezer forint. Az ablakcsere félmillió forintos tétel, a vízszerelés és a villany sem sokkal kevesebb. Az átlagos árfekvésű csempével, szaniterekkel és szerelvényekkel megrendelt felújításra így összességében legalább 2-3 millió forintot kell számolni.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A Magyar Ingatlanszövetség alelnöke, Petrovszky Gábor úgy véli, az energetikai felújítások jelentőségét még csak ezután ismerik fel igazán itthon. Mivel a magyarok ritkán, átlag 10-12 évente költöznek, nem tapasztalták még meg széles körben, hogy mit is jelent egy olcsón üzemeltethető lakás.

A hőszigetelés és a fűtés-korszerűsítés támogatása Petrovszky megfogalmazása szerint felér egy adócsökkentéssel, ráadásul az állam is nyer rajta.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 23. szerda
Zoltán
25. hét
Június 23.
Szentivánéj
Június 23.
Olimpiai világnap
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 23. 13:00