33 °C Budapest

Klímaerdő a társasház falán: a zöld hűsölésé a jövő

2010. július 20. 13:32

Ma kevesen tudják, hogy a nyári meleg ellen környezetbarát módon is lehet védekezni, sőt a korszerű technológia, árnyékolás alkalmazásával, a megfelelő tájolású lakás megválasztásával hatékonyabban és gazdaságosabban biztosíthatunk kellemes klímát a lakásban - állítja a zöldövezeti fejlesztéseiről ismert Elephant Holding most kiadott tanulmánya.

Klíma

A lakóházak többségében ma ún. split klímát szerelnek, amely egy kültéri egységből és egy, vagy maximum két darab beltéri egységből áll. A technológia előnye, hogy viszonylag olcsó, egyszerűen beszerezhető és használható szinte bármilyen lakáshoz. Ugyanakkor rengeteg energiát fogyaszt, a kültéri egység hangos és folyamatosan meleg levegőt bocsát ki, amely csak fokozza a kinti hőséget. Mindezen túl a házak homlokzatán megjelenő "klíma erdő" nagymértékben rontja a ház külső képét. A hideglevegő befúváson alapuló rendszer sokakat megbetegít, allergiát, náthát és ritkán izomgörcsöket is okozhat.

"Geotermikus hűtési és fűtési rendszerrel azonban mindezek a hátrányok kiküszöbölhetők" - állítja Végvári Gábor, az Elephant Holding műszaki vezetője. Itt az áramfogyasztás jelentősen kevesebb, mint a split klímák esetében, nincs kültéri és beltéri egység, a hűtő (és egyaránt fűtő) csövek a falakban helyezkednek el, így nincs légbefúvás, van ugyanakkor egyenletes, fali termosztáttal szabályozható hőmérséklet. Éppen ezek miatt az előnyök miatt épít geotermikus hűtési és fűtési rendszerrel ellátott házat 2011-ben induló Palota Liget projektjében az Elephant Holding - emlékeztetett Végvári.

Tájolás

Amennyiben hűvös, nyáron is jól használható lakást szeretnénk, mindenképpen részesítsük előnyben az átmenő alaprajzú lakásokat - javasolja az Elephant szakértője. Az épület különböző oldalai közti légnyomáskülönbség ugyanis kereszthuzatot eredményez, melynek segítségével az esti és a hajnali órákban hatékonyan tudjuk visszahűteni a környezetünket, a felmelegedett falakat és a bútorokat. Amennyiben az átszellőzés nem adott, egy fürdőszobában üzemelő nagyobb teljesítményű szellőző berendezéssel is mozgásba hozhatjuk a meleg levegőt.

A hálóhelyiségekben az északi, észak-keleti oldalon lesz üdítő a pihenés, de erre a homlokzatra kerülhet a konyha és az élelmiszertároló kamra is. A legjobb, ha a nappali helyiségek - beleértve az erkélyt is - déli, délnyugati tájolásúak.

Végvári azt is kiemelte: azokat az otthonokat érdemes keresni, melyek ablakai és erkélye fölött épített árnyékolás található.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Árnyékolás

A mediterrán építészetre és a magyar parasztházakra (veranda, tornác) is jellemző árnyékolás ősi módszere a modern lakóparkokban az ablak fölé nyúló erkélysor vagy kiugró tetőszegély formájában jelenik meg. Ez a megoldás a meredeken érkező nyári napot jól árnyékolja, ugyanakkor télen beengedi a lakásba a laposan érkező, jótékony sugarakat.

Ha már kiválasztottuk a lakásunkat és ablakaink fölött nem gondoskodik erkélysor vagy tetőszegély az árnyékolásról, jó szolgálatot tehet egy textil napellenző is. Ez a szezonális eszköz hatékonyan akadályozza meg, hogy a nyílászárók előtti levegőt ne melegítse át a nap, védőréteget képezve a lakásunk bejáratában.

Remek ötlet a teraszon vagy erkélyen felépített pergola. A favázon futó növények nem csak az árnyék segítségével, de természetes párolgásuk miatt is hűtik a környezetet.

Ha a színes textillel nem szeretnénk feltűnést kelteni és a pergolához esetleg kevés a hely, választhatunk más megoldást is. Végvári szerint mindenképpen érdemes ragaszkodni a külső árnyékolás, redőny esetleg spaletta használatához. A hőség elleni védekezés ugyanis csak akkor lehet hatékony, ha a napsugarak bejutását már az üvegfelületen kívül megakadályozzuk.

Csendes gyilkostól rettegnek a magyarok: van ok a félelemre, a génjeinkben lapulhat a kór

A szorongás nem alaptalan, hiszen Magyarország évek óta rosszul szerepel a rákkal kapcsolatos halálozási listákon.

Elképesztő, mire szórják a magyarok a pénzt: úgy vesszük ezeket, mint a cukrot

Akár esküvő, akár születésnap, a magyarok imádnak ajándékozni. Ajándékot pedig egyre többen online vásárolnának.

Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. július 3. vasárnap
Kornél, Soma
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?