12 °C Budapest

Nyugdíjasok veszélyben! 2 milliót lopott az álvillanyórás

2010. július 5. 10:02

Az elmúlt időszakban ismételten megnövekedett a becsapott, "trükkösen" meglopott emberek száma. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények áldozatává válásának tekintetében különös figyelmet kell fordítani az időskorú állampolgárok védelmére, hiszen a bűnelkövetők gyakran kihasználják kiszolgáltatott helyzetüket, jóindulatukat és jóhiszeműségüket.

Az idős emberekre a legnagyobb veszélyt a vagyon elleni bűncselekmények jelentik, ezek közül is elsősorban a lopás zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás, csalás, sikkasztás és rablás.

Az Enyingi Rendőrőrs folytat büntetőeljárást ismeretlen személyek ellen lopás miatt. A két ismeretlen, még június 29-én délelőtt keresett fel otthonában egy 89 éves enyingi hölgyet, akinek azt mondta, hogy az e-on dolgozója. Miután az egyik megnézte a villanyórát kérte, hogy had üljön le valahova, mert sok írnivalója van. Ekkor a sértett bekísérte az előszobába. A másik férfi közölte, hogy átmegy a szomszédba. Miután végzett az írással a férfi közölte, hogy tízezer forint többletfizetése van, melyet szeretne részére kifizetni, de mivel csak 20 ezer forintos bankjegye van, adjon neki vissza belőle.

A hölgy átadott neki egy tízezrest, ám ezen egy kis szakadás volt és emiatt az ismeretlen férfi kérte, hogy cserélje ki. Ekkor a sértett bement a lakásba, és egy zárt szekrényből, ahol a spórolt pénzét tartotta kivett egy másik tízezrest. Az időközben visszaérkező tettestárs felszólította a hölgyet, hogy mutassa meg a garázsa villanykapcsolóit is, mert amennyiben rosszak, a társaság most ingyen kicseréli.

Mialatt a garázsba mentek az első tettes az előzőleg már látott helyről eltulajdonította a sértett 2 millió forintnyi készpénzét és mintegy 60 ezer forint értékű arany ékszerét. A házba visszaérkező sértett már csak azt látta, hogy a férfi kifut a kertjéből és ekkor már futott utána a társa is.

Ajánlások a trükkös lopások megelőzése érdekében:

A trükkös lopások elkövetési módszerére jellemző, hogy az elkövető valamilyen ürüggyel bekérezkedik a lakásba, elvonja a házigazda figyelmét (pl. kér egy pohár vizet), illetve valamilyen módon megpróbálja eltávolítania a szobából, majd összeszedi az értékeket, és sietősen távozik a lakásból.

Az ál víz- és gázóra leolvasók a "mérőkészülékek leolvasásának", a szerelők a "házban tapasztalt rendellenességek" elhárításának ürügyén jutnak be a lakásba, ahonnan a sértett figyelmének elterelésével különféle értékeket tulajdonítanak el. Túlfizetés ürügyén nagyobb papírpénzből kérnek vissza, és így figyelik ki, honnan veszik elő a sértettek a pénzt.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az álügynökök különféle kedvezőnek tűnő üzletek felajánlásával bírják rá az idős embereket a lakásba való bejutásra, majd eltulajdonítják az értékeket.

Az álrendőrök módszerére jellemző, hogy a kihozott nyugdíj bemutatását kérik arra hivatkozva, hogy a bankjegyek hamisak, ezért azokat lefoglalják, és megígérik, hogy az ellenértéket később postán kiküldik.

Ne engedjen be senkit a lakásba - még akkor se, ha hivatalos szerv vagy vállalat képviselőjének mondja magát -, akinek személyazonosságáról nem győződött meg hitelt érdemlően! A rendőrkapitányság, vállalat, közmű szolgáltató felhívásával ellenőrizze le, hogy valóban azokkal van-e dolga, akiknek mondják magukat! Amennyiben társasházban lakik és valamilyen közmű probléma van, arról a gondnoknak mindenképpen tudnia kell - forrás: Police.hu.

HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem