12 °C Budapest

Nyugdíjasok veszélyben! 2 milliót lopott az álvillanyórás

2010. július 5. 10:02

Az elmúlt időszakban ismételten megnövekedett a becsapott, "trükkösen" meglopott emberek száma. A rendőrségi tapasztalatok azt mutatják, hogy a bűncselekmények áldozatává válásának tekintetében különös figyelmet kell fordítani az időskorú állampolgárok védelmére, hiszen a bűnelkövetők gyakran kihasználják kiszolgáltatott helyzetüket, jóindulatukat és jóhiszeműségüket.

Az idős emberekre a legnagyobb veszélyt a vagyon elleni bűncselekmények jelentik, ezek közül is elsősorban a lopás zseblopás, betöréses lopás, besurranásos lopás, trükkös lopás, csalás, sikkasztás és rablás.

Az Enyingi Rendőrőrs folytat büntetőeljárást ismeretlen személyek ellen lopás miatt. A két ismeretlen, még június 29-én délelőtt keresett fel otthonában egy 89 éves enyingi hölgyet, akinek azt mondta, hogy az e-on dolgozója. Miután az egyik megnézte a villanyórát kérte, hogy had üljön le valahova, mert sok írnivalója van. Ekkor a sértett bekísérte az előszobába. A másik férfi közölte, hogy átmegy a szomszédba. Miután végzett az írással a férfi közölte, hogy tízezer forint többletfizetése van, melyet szeretne részére kifizetni, de mivel csak 20 ezer forintos bankjegye van, adjon neki vissza belőle.

A hölgy átadott neki egy tízezrest, ám ezen egy kis szakadás volt és emiatt az ismeretlen férfi kérte, hogy cserélje ki. Ekkor a sértett bement a lakásba, és egy zárt szekrényből, ahol a spórolt pénzét tartotta kivett egy másik tízezrest. Az időközben visszaérkező tettestárs felszólította a hölgyet, hogy mutassa meg a garázsa villanykapcsolóit is, mert amennyiben rosszak, a társaság most ingyen kicseréli.

Mialatt a garázsba mentek az első tettes az előzőleg már látott helyről eltulajdonította a sértett 2 millió forintnyi készpénzét és mintegy 60 ezer forint értékű arany ékszerét. A házba visszaérkező sértett már csak azt látta, hogy a férfi kifut a kertjéből és ekkor már futott utána a társa is.

Ajánlások a trükkös lopások megelőzése érdekében:

A trükkös lopások elkövetési módszerére jellemző, hogy az elkövető valamilyen ürüggyel bekérezkedik a lakásba, elvonja a házigazda figyelmét (pl. kér egy pohár vizet), illetve valamilyen módon megpróbálja eltávolítania a szobából, majd összeszedi az értékeket, és sietősen távozik a lakásból.

Az ál víz- és gázóra leolvasók a "mérőkészülékek leolvasásának", a szerelők a "házban tapasztalt rendellenességek" elhárításának ürügyén jutnak be a lakásba, ahonnan a sértett figyelmének elterelésével különféle értékeket tulajdonítanak el. Túlfizetés ürügyén nagyobb papírpénzből kérnek vissza, és így figyelik ki, honnan veszik elő a sértettek a pénzt.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Az álügynökök különféle kedvezőnek tűnő üzletek felajánlásával bírják rá az idős embereket a lakásba való bejutásra, majd eltulajdonítják az értékeket.

Az álrendőrök módszerére jellemző, hogy a kihozott nyugdíj bemutatását kérik arra hivatkozva, hogy a bankjegyek hamisak, ezért azokat lefoglalják, és megígérik, hogy az ellenértéket később postán kiküldik.

Ne engedjen be senkit a lakásba - még akkor se, ha hivatalos szerv vagy vállalat képviselőjének mondja magát -, akinek személyazonosságáról nem győződött meg hitelt érdemlően! A rendőrkapitányság, vállalat, közmű szolgáltató felhívásával ellenőrizze le, hogy valóban azokkal van-e dolga, akiknek mondják magukat! Amennyiben társasházban lakik és valamilyen közmű probléma van, arról a gondnoknak mindenképpen tudnia kell - forrás: Police.hu.

HR BLOGGER
perfekt  |  2021.05.05 08:17
Durván még egy hónapunk van a számviteli beszámoló letétbe helyezési és közzétételi kötelezettség te...
hrdoktor  |  2021.05.03 06:38
Ha kihagyja a reggelit csökken a teljesítmény, a koncentrálóképesség, nő az esély az elhízásra és kü...
legacykft  |  2021.04.30 18:55
Van olyan ismerősöm, kollégám, aki – habár nincs rákényszerítve, mégis – rendszeresen önmaga próbál...
hrbonbon  |  2021.04.27 21:03
Egy nem teljesen friss, de nagyon érdekes cikkre bukkantunk az Industrial and Organizational Psychol...
kovacstunde  |  2021.04.16 17:03
  Ebben a blogbejegyzésben Kovács Tünde andragógus, munkaköri trénerrel beszélgettünk azonos szempo...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 7. péntek
Gizella
18. hét
EZT OLVASTAD MÁR?