19 °C Budapest

Ilyen lesz a Föld jégsapka nélkül - képek

Pénzcentrum
2009. október 15. 18:02

Egy brit kutatócsoport fúrásokat végzett az Arktiszon. A minták elemzését követően megállapították, hogy a jégsapka húsz éven belül nyaranta teljesen elolvadhat, de már egy évtized sem kell ahhoz, hogy jól hajózhatóvá váljon a térség.

Az expedíciót a brit Pen Hadow vezette, a fúrásokból származó mintákat a Cambridge University csapata, Peter Wadhams professzor vezetésével elemezte. A kutatómunka előtt gondosan kiválasztották azokat a helyeket, ahol a fúrásokat végezték, igyekeztek olyan területeket választani, melyeket több éve egybefüggő jég borít.

Így fest az Arktisz egy idei műhold felvételen... (Forrás: Sun magazin)

Az eredmények egyértelműen igazolják, hogy a klímaváltozás magasabb sebességi fokozatba kapcsolt. Vannak olyan Grönlandtól északra fekvő szigetek, melyek emberemlékezet óta először idén nyáron szabadultak ki a jég szorításából és napvilágra került a partvidékük. A kutatók szerint 20 éven belül nyaranta teljesen elolvadhat a jégsapka, de már 10 év múlva jól hajózható lesz a régió nagy része.

A fúrások azt mutatták, hogy a téli időszakban nem tud olyan vastagra hízni a jégréteg, hogy kibírja a nyári olvadást. Előbb elvékonyodik, majd megrepedezik a jégréteg, utána pedig teljesen elolvad a sapka. Azon túl, hogy a műhold felvételekről eltűnik a fehér folt, egyéb nagyobb jelentőséggel bíró változások is beköszöntenek.

...és ilyen lesz 20 év múlva (Forrás: Sun magazin)

A tengerszint emelkedésén túl biztosra vehető, hogy megpecsételődik a jegesmedvék és a fókák sorsa. Megváltoznak a hajózási útvonalak és elérhetővé válnak olyan olaj- és gázmezők, melyek eddig megközelíthetetlenek voltak. A bolygó más pontjain jelentős területek sivatagosodnak el, egyre nagyobb hiánycikk lesz az édesvíz.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Telente még akár száz évig is jég boríthatja a sarkvidék egy részét, de a jelenlegi eredmények egyértelműen a jégsapka sebezhetőségét bizonyítják. A kutatások rendkívüli jelentőséggel bírnak, bár az olvadást nem lehet egyik napról a másira megállítani.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem