11 °C Budapest

Járvány és válság: rettegj vagy védekezz?

2009. április 28. 05:40

Már több mint 100 halálos áldozatot követelt a sertésinfluenza Mexikóban, miközben a világ több pontján találtak ilyen típusú megbetegedéseket. Féljünk, vagy ne féljünk, és mit tehetünk?

Mexikóban április 17-23. között több mint 850 tüdőgyulladással járó influentaszerű megbetegedést regisztráltak, közülük már száznál is többen haltak meg. A betegség az országban főleg három területet (Mexico City, Baja California és San Luis Potosi) érintett. Ezzel párhuzamosan az Amerikai Egyesült Államokban is megbetegedéseket derítettek fel, a betegek vizsgálati mintájában egy új influenza A-vírust azonosítottak.

Az amerikai és a mexikói egészségügyi hatóságok megerősítették az influenza figyelőszolgálatot és megkezdték az esetek aktív felderítését. Mexico City-ben felfüggesztették az iskolák és egyetemek működését, és javasolták a nagy tömegek részvételével zajló események elhalasztását.

A vírus közben megérkezett Európába is: több EU- tagállamban, például Spanyolországban, Olaszországban is észleltek gyanús eseteket.

Mit tesznek a magyar hatóságok?

Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre. A Ferihegyi repülőtéren megerősítik a védelmet: az egészségügyi szolgálatot kiemelten tájékoztatják, angol- magyar-német nyelvű figyelemfelhívó plakátokat helyeznek ki. Megerősítik az influenza figyelő szolgálatot, és a lakosság számára járványügyi zöld számot biztosítanak: 06 80 204-217. A legfrissebb információkról a www.eum.hu és a www.antsz.hu honlapokon tájékozódhatunk (tapasztalataink szerint ez utóbbi azonban nem a legjobban működik).

Hogy védekezhetünk, és mindez mennyibe kerül?

A hatóságok egyelőre nyugalomra intenek: Magyarországon nincs ok pánikra, a helyzet egyelőre nem igényel nagyobb odafigyelést, mint az influenzaszezonban.  Sertésinfluenza: mennyiből élheted túl a halálos vírust?

Szakemberek szerint segíthet, ha orr-száj maszkot viselünk, kerüljük a kézfogást és a puszit, nem használunk másokkal egy tányért, evőeszközt, poharat.

Azt is javasolják, hogy gyakrabban szellőztessük a lakást, a munkahelyeket, és tisztán kell tartani a gyakran érintett tárgyakat, mint például a telefonkészülék.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szövetből készült orr-és szájmaszkok ára 600-700 forint között van, a papír szájmaszkok ennek nagyjából a felébe kerülnek.

Mossunk kezet gyakran! Már ötszáz forint alatt is találhatunk megfelelő fertőtlenítő szereket, de a normál szappanok használatát is tegyük gyakoribbá.

A most felfedezett betegség a hírek szerint reagál a Tamiflu nevű antivirális szerre. A Tamiflu csak receptre kapható, 10 kapszula ára 5300 és 6000 forint között mozog. Ugyanez a termék granulátum formájában 5300 és 6100 forint közötti áron szerezhető be.

Felkészíthetjük szervezetünket egy esetleges járványra a nagyobb vitaminbevétellel: a drogérialáncokban már 300 forint alatt is kaphatunk multivitamin- pezsgőtablettákat, a márkásabb termékek 600 forintnál kezdődnek. Ugyanúgy javasolt a C-vitamin bevitel növelése is.

A 2008-2009-es szezonális influenza védőoltásban részesültek szervezete nagy valószínűséggel védettebb az új fertőzéssel szemben, mert a védőoltás tartalmazza az A(H1N1) vírus elleni oltóanyagot.

Az EU egészségügyi biztosa. Andrulla Vasziliu hétfőn arra kérte az európaiakat, hogy mennyiben módjuk van rá, halasszák el az Egyesült Államokba, illetve Mexikóba tervezett utazásukat.

Ugyanakkor az általunk megkérdezett utazási irodáknál nem jeleztek visszamondásokat: A magyarok járványban is utaznak: Mexikótól sem félünk

A Vista Utazási Irodák Kft. ezt azzal indokolta, hogy nem szerepelnek az úticélok között a sűrűn lakott nagyvárosok, a magyar utazók sokkal inkább a tengerparti üdülőövezeteket kedvelik. A TUI Magyarország Kft. adatai szerint mivel gyakorlatilag véget ért a szezon, már csak 1-1 foglalás van érvényben. A mexikói partnerek folyamatosan adnak tájékoztatást a közegészségügyi helyzetről, de az a tapasztalat, hogy a magyar utazók lassan teljesen immúnissá válnak az esetleges veszélyhelyzetekre.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm