A magyarok járványban is utaznak: Mexikótól sem félünk

2009. április 27. 16:55

Az idegenforgalom lehet a nemrég kirobbant sertésinfluenza járvány egyik legnagyobb áldozata. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a magyar utazási irodáknál jelentkezik-e a válság miatti pánik, vagy továbbra sem félünk Mexikóba utazni.

A legfrissebb információk szerint már több mint 100 halálos áldozatot követelt a sertésinfluenza Mexikóban, miközben a világ több pontján találtak ilyen típusú megbetegedéseket, és már a WHO is nemzetközi vészhelyzetnek nevezi a betegséget.

A sertésinfluenza miatt megnövekedtek a kockázatok egy esetleges világméretű, halálos járvánnyal kapcsolatban, amely lassíthatja a gazdaság felépülését a globális recesszióból. Számos szektorra negatív hatása lehet a kialakuló járványnak, illetve már az ezzel kapcsolatos pániknak is:  az egyik legnagyobb vesztes az idegenforgalom lehet.

Az egyik legnagyobb magyar utazásszervező, a Vista Utazási Irodák Kft. szerint nincsenek a járványveszély miatt visszamondott mexikói utak. Mint megtudtuk, az úticélok között nem szerepelnek elsősorban a sűrűn lakott -és ezáltal nagyobb kockázatot jelentő- nagyvárosok, például Mexikóváros. A magyar utazók sokkal inkább a tengerparti üdülőövezeteket, például Cancún-t kedvelik.

Ráadásul a Vistánál ezekben a hónapokban már csoportos utazások sincsenek lefoglalva: az igazi mexikói szezon ugyanis november végétől február végéig tart. Egyelőre a magyar vállalat kinti partnerei sem jelzik, hogy lenne probléma.

Hasonló a helyzet a TUI Magyarország Kft. adatai szerint is. Az utazási irodalánc a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: mivel gyakorlatilag véget ért a szezon, már csak 1-1 foglalás van érvényben. A mexikói partnerek folyamatosan adnak tájékoztatást a közegészségügyi helyzetről, de az a tapasztalat, hogy a magyar utazók lassan teljesen immúnissá válnak az esetleges veszélyhelyzetekre. Az elmúlt években ugyanis egyre kevésbé jelentett gondot az, ha egy desztinációban valamiért megnőtt a kockázati tényező. A TUI-nál egyébként az elmúlt szezonban megduplázódott a közép-amerikai országba utazók száma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A C-Travelnél sem érzékelik a járványveszély miatti érdeklődés-csökkenést: az utazásközvetítő gyűjtőportáltól még egyetlen partnere sem kérte, hogy vonják vissza mexikói útjait a hirdetések közül.

A Pénzcentrum felmérése szerint a legolcsóbb mexikói üdülések egy hétre, repülőjeggyel és reptéri illetékkel együtt fejenként 350-400 ezer forinttól kezdődnek, de egy négycsillagos hotelben ez az összeg akár a fenti ár másfélszeresét, dupláját is jelentheti.

Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 27. szombat
Olga, Liliána
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem