2 °C Budapest

A magyarok járványban is utaznak: Mexikótól sem félünk

2009. április 27. 16:55

Az idegenforgalom lehet a nemrég kirobbant sertésinfluenza járvány egyik legnagyobb áldozata. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a magyar utazási irodáknál jelentkezik-e a válság miatti pánik, vagy továbbra sem félünk Mexikóba utazni.

A legfrissebb információk szerint már több mint 100 halálos áldozatot követelt a sertésinfluenza Mexikóban, miközben a világ több pontján találtak ilyen típusú megbetegedéseket, és már a WHO is nemzetközi vészhelyzetnek nevezi a betegséget.

A sertésinfluenza miatt megnövekedtek a kockázatok egy esetleges világméretű, halálos járvánnyal kapcsolatban, amely lassíthatja a gazdaság felépülését a globális recesszióból. Számos szektorra negatív hatása lehet a kialakuló járványnak, illetve már az ezzel kapcsolatos pániknak is:  az egyik legnagyobb vesztes az idegenforgalom lehet.

Az egyik legnagyobb magyar utazásszervező, a Vista Utazási Irodák Kft. szerint nincsenek a járványveszély miatt visszamondott mexikói utak. Mint megtudtuk, az úticélok között nem szerepelnek elsősorban a sűrűn lakott -és ezáltal nagyobb kockázatot jelentő- nagyvárosok, például Mexikóváros. A magyar utazók sokkal inkább a tengerparti üdülőövezeteket, például Cancún-t kedvelik.

Ráadásul a Vistánál ezekben a hónapokban már csoportos utazások sincsenek lefoglalva: az igazi mexikói szezon ugyanis november végétől február végéig tart. Egyelőre a magyar vállalat kinti partnerei sem jelzik, hogy lenne probléma.

Hasonló a helyzet a TUI Magyarország Kft. adatai szerint is. Az utazási irodalánc a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: mivel gyakorlatilag véget ért a szezon, már csak 1-1 foglalás van érvényben. A mexikói partnerek folyamatosan adnak tájékoztatást a közegészségügyi helyzetről, de az a tapasztalat, hogy a magyar utazók lassan teljesen immúnissá válnak az esetleges veszélyhelyzetekre. Az elmúlt években ugyanis egyre kevésbé jelentett gondot az, ha egy desztinációban valamiért megnőtt a kockázati tényező. A TUI-nál egyébként az elmúlt szezonban megduplázódott a közép-amerikai országba utazók száma.

A C-Travelnél sem érzékelik a járványveszély miatti érdeklődés-csökkenést: az utazásközvetítő gyűjtőportáltól még egyetlen partnere sem kérte, hogy vonják vissza mexikói útjait a hirdetések közül.

A Pénzcentrum felmérése szerint a legolcsóbb mexikói üdülések egy hétre, repülőjeggyel és reptéri illetékkel együtt fejenként 350-400 ezer forinttól kezdődnek, de egy négycsillagos hotelben ez az összeg akár a fenti ár másfélszeresét, dupláját is jelentheti.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. december 8. 11:03