20 °C Budapest

A magyarok járványban is utaznak: Mexikótól sem félünk

2009. április 27. 16:55

Az idegenforgalom lehet a nemrég kirobbant sertésinfluenza járvány egyik legnagyobb áldozata. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a magyar utazási irodáknál jelentkezik-e a válság miatti pánik, vagy továbbra sem félünk Mexikóba utazni.

A legfrissebb információk szerint már több mint 100 halálos áldozatot követelt a sertésinfluenza Mexikóban, miközben a világ több pontján találtak ilyen típusú megbetegedéseket, és már a WHO is nemzetközi vészhelyzetnek nevezi a betegséget.

A sertésinfluenza miatt megnövekedtek a kockázatok egy esetleges világméretű, halálos járvánnyal kapcsolatban, amely lassíthatja a gazdaság felépülését a globális recesszióból. Számos szektorra negatív hatása lehet a kialakuló járványnak, illetve már az ezzel kapcsolatos pániknak is:  az egyik legnagyobb vesztes az idegenforgalom lehet.

Az egyik legnagyobb magyar utazásszervező, a Vista Utazási Irodák Kft. szerint nincsenek a járványveszély miatt visszamondott mexikói utak. Mint megtudtuk, az úticélok között nem szerepelnek elsősorban a sűrűn lakott -és ezáltal nagyobb kockázatot jelentő- nagyvárosok, például Mexikóváros. A magyar utazók sokkal inkább a tengerparti üdülőövezeteket, például Cancún-t kedvelik.

Ráadásul a Vistánál ezekben a hónapokban már csoportos utazások sincsenek lefoglalva: az igazi mexikói szezon ugyanis november végétől február végéig tart. Egyelőre a magyar vállalat kinti partnerei sem jelzik, hogy lenne probléma.

Hasonló a helyzet a TUI Magyarország Kft. adatai szerint is. Az utazási irodalánc a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: mivel gyakorlatilag véget ért a szezon, már csak 1-1 foglalás van érvényben. A mexikói partnerek folyamatosan adnak tájékoztatást a közegészségügyi helyzetről, de az a tapasztalat, hogy a magyar utazók lassan teljesen immúnissá válnak az esetleges veszélyhelyzetekre. Az elmúlt években ugyanis egyre kevésbé jelentett gondot az, ha egy desztinációban valamiért megnőtt a kockázati tényező. A TUI-nál egyébként az elmúlt szezonban megduplázódott a közép-amerikai országba utazók száma.

A C-Travelnél sem érzékelik a járványveszély miatti érdeklődés-csökkenést: az utazásközvetítő gyűjtőportáltól még egyetlen partnere sem kérte, hogy vonják vissza mexikói útjait a hirdetések közül.

A Pénzcentrum felmérése szerint a legolcsóbb mexikói üdülések egy hétre, repülőjeggyel és reptéri illetékkel együtt fejenként 350-400 ezer forinttól kezdődnek, de egy négycsillagos hotelben ez az összeg akár a fenti ár másfélszeresét, dupláját is jelentheti.

NAPTÁR
Tovább
2021. szeptember 27. hétfő
Adalbert
39. hét
Szeptember 27.
Idegenforgalmi világnap
Szeptember 27.
A Google születésnapja
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. szeptember 26. 16:07