12 °C Budapest

A magyarok járványban is utaznak: Mexikótól sem félünk

2009. április 27. 16:55

Az idegenforgalom lehet a nemrég kirobbant sertésinfluenza járvány egyik legnagyobb áldozata. Arra voltunk kíváncsiak, vajon a magyar utazási irodáknál jelentkezik-e a válság miatti pánik, vagy továbbra sem félünk Mexikóba utazni.

A legfrissebb információk szerint már több mint 100 halálos áldozatot követelt a sertésinfluenza Mexikóban, miközben a világ több pontján találtak ilyen típusú megbetegedéseket, és már a WHO is nemzetközi vészhelyzetnek nevezi a betegséget.

A sertésinfluenza miatt megnövekedtek a kockázatok egy esetleges világméretű, halálos járvánnyal kapcsolatban, amely lassíthatja a gazdaság felépülését a globális recesszióból. Számos szektorra negatív hatása lehet a kialakuló járványnak, illetve már az ezzel kapcsolatos pániknak is:  az egyik legnagyobb vesztes az idegenforgalom lehet.

Az egyik legnagyobb magyar utazásszervező, a Vista Utazási Irodák Kft. szerint nincsenek a járványveszély miatt visszamondott mexikói utak. Mint megtudtuk, az úticélok között nem szerepelnek elsősorban a sűrűn lakott -és ezáltal nagyobb kockázatot jelentő- nagyvárosok, például Mexikóváros. A magyar utazók sokkal inkább a tengerparti üdülőövezeteket, például Cancún-t kedvelik.

Ráadásul a Vistánál ezekben a hónapokban már csoportos utazások sincsenek lefoglalva: az igazi mexikói szezon ugyanis november végétől február végéig tart. Egyelőre a magyar vállalat kinti partnerei sem jelzik, hogy lenne probléma.

Hasonló a helyzet a TUI Magyarország Kft. adatai szerint is. Az utazási irodalánc a Pénzcentrumot úgy tájékoztatta: mivel gyakorlatilag véget ért a szezon, már csak 1-1 foglalás van érvényben. A mexikói partnerek folyamatosan adnak tájékoztatást a közegészségügyi helyzetről, de az a tapasztalat, hogy a magyar utazók lassan teljesen immúnissá válnak az esetleges veszélyhelyzetekre. Az elmúlt években ugyanis egyre kevésbé jelentett gondot az, ha egy desztinációban valamiért megnőtt a kockázati tényező. A TUI-nál egyébként az elmúlt szezonban megduplázódott a közép-amerikai országba utazók száma.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A C-Travelnél sem érzékelik a járványveszély miatti érdeklődés-csökkenést: az utazásközvetítő gyűjtőportáltól még egyetlen partnere sem kérte, hogy vonják vissza mexikói útjait a hirdetések közül.

A Pénzcentrum felmérése szerint a legolcsóbb mexikói üdülések egy hétre, repülőjeggyel és reptéri illetékkel együtt fejenként 350-400 ezer forinttól kezdődnek, de egy négycsillagos hotelben ez az összeg akár a fenti ár másfélszeresét, dupláját is jelentheti.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm