2019. július 24. szerda Kinga, Kincső

Van miért aggódni: egyre több az alkoholista Magyarországon


Ma Magyarországon 800 ezer alkoholista van, és évente 30 ezren halnak meg az ital következtében.

Egy átlagos magyar évente 14 liter 96 százalékos tiszta szeszt iszik meg, de még riasztóbb adat, hogy a Hévízi-tó medréből a magyar lakosság évente háromszor inná ki a tiszta szeszt. Ezzel az eredménnyel nyolcadikak vagyunk a világranglistán, olyan országokat előzünk meg, mint Andorra, Moldova, Oroszország vagy Ukrajna.

Ennek köszönhetően évente közel 30 ezren halnak meg itthon valamilyen alkohol okozta megbetegedésben, amellett, hogy 20 ezer honfitársunkat pedig a dohányzás viszi el. 

Az alkohol az egyik legjobb feszültségoldó szer - sokan már kamaszkorban rátalálnak, és megtanulják, hogy remekül használható bizonyos kényes a kommunikációs szituációkban 

 - mondta el Dr. Zacher Gábor a FEM3 Café című műsorban.Semmi gond nem lenne, ha megálljt tudnánk parancsolni magunknak, és a harmadik pohár alkoholt már nem innánk meg. 

Ma Magyarországon 800 ezer alkoholista van, nagyrészt azok, akik éppen a szociális mintát mutatják a fiataloknak.

Orvosilag igazolt, hogy ha mindkét szülő alkoholbeteg, akkor 70 százalék, ha csak az egyik szülő, akkor 50 százalék az esélye hogy az illető szintén inni fog genetikai okokra visszavezethetően, ám a maradék 50 százalék a szociális minta, és persze a kortárscsoport kihívások. 

Nem azt mondom, hogy ne igyunk, az álságos lenne, csupán egy normális keretrendszerre lenne szükség, amin belül eligazodhatnak a gyerekek. Tanulja meg azt az egy mosdatót: ne legyen harmadik!

Ez egy működőképes rendszer lenne, ellentétben a tiltással és a riogatással, ami legtöbbször nem vezet eredményre. A szakember szerint meg kell tanítani az embereket kulturáltan alkoholt fogyasztani: ne arról szóljon a buli, hogy szétcsapjuk magunkat. A példamutatásnak óriási szerepe van.

NEM SZABAD TOVÁBB VÁRNI A LAKÁSVÁSÁRLÁSSAL!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor jobb, ha tudod, hogy lakáspiaci elemzők szerint az árak emelkedése lassul, és a finanszírozási költségek is rekord alacsony szinten vannak, de már nem biztos, hogy sokáig így is marad. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidő mellett már 2,75 százalékos THM-el, és havi 85 891 forintos törlesztővel fel lehet venni a Budapest Banknál. De nem sokkal maradnak el ettől a további bankok ajánlatai sem: az Erste Banknál például 80 439 forintos törlesztőt ígér a 2,66 százalékos THM; míg az MKB Banknál szintén alacsony, 2,70 százalékos THM is alacsony, 80 631 forintos törlesztőt jelent. Érdemes még megnézni a OTP Bank és a többi magyar hitelintézet konstrukcióját, különböző hiteösszegek és futamidők mellett is - ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk

Gondoltad volna? Ennyit keres egy árukiszállító az Auchan-nál
A munkaerő szempontjából egyetlen hazai cég sincs könnyű helyzetben.


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Spar

07.25-07.31
Országos

Interspar

07.25-07.31
Országos

Aldi

07.25-07.31
Országos

Lidl

07.25-07.28
Országos

Kika

07.24-07.30
Országos

Interspar

07.18-07.24
Országos

Spar

07.18-07.24
Országos

Aldi

07.18-07.24
Országos