2020. július 6. hétfő Csaba

Van miért aggódni: egyre több az alkoholista Magyarországon


Ma Magyarországon 800 ezer alkoholista van, és évente 30 ezren halnak meg az ital következtében.

Egy átlagos magyar évente 14 liter 96 százalékos tiszta szeszt iszik meg, de még riasztóbb adat, hogy a Hévízi-tó medréből a magyar lakosság évente háromszor inná ki a tiszta szeszt. Ezzel az eredménnyel nyolcadikak vagyunk a világranglistán, olyan országokat előzünk meg, mint Andorra, Moldova, Oroszország vagy Ukrajna.

Ennek köszönhetően évente közel 30 ezren halnak meg itthon valamilyen alkohol okozta megbetegedésben, amellett, hogy 20 ezer honfitársunkat pedig a dohányzás viszi el. 

Az alkohol az egyik legjobb feszültségoldó szer - sokan már kamaszkorban rátalálnak, és megtanulják, hogy remekül használható bizonyos kényes a kommunikációs szituációkban 

 - mondta el Dr. Zacher Gábor a FEM3 Café című műsorban.Semmi gond nem lenne, ha megálljt tudnánk parancsolni magunknak, és a harmadik pohár alkoholt már nem innánk meg. 

Ma Magyarországon 800 ezer alkoholista van, nagyrészt azok, akik éppen a szociális mintát mutatják a fiataloknak.

Orvosilag igazolt, hogy ha mindkét szülő alkoholbeteg, akkor 70 százalék, ha csak az egyik szülő, akkor 50 százalék az esélye hogy az illető szintén inni fog genetikai okokra visszavezethetően, ám a maradék 50 százalék a szociális minta, és persze a kortárscsoport kihívások. 

Nem azt mondom, hogy ne igyunk, az álságos lenne, csupán egy normális keretrendszerre lenne szükség, amin belül eligazodhatnak a gyerekek. Tanulja meg azt az egy mosdatót: ne legyen harmadik!

Ez egy működőképes rendszer lenne, ellentétben a tiltással és a riogatással, ami legtöbbször nem vezet eredményre. A szakember szerint meg kell tanítani az embereket kulturáltan alkoholt fogyasztani: ne arról szóljon a buli, hogy szétcsapjuk magunkat. A példamutatásnak óriási szerepe van.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS