2020. október 27. kedd Szabina

Romániában is feltűnt a koronavírus: rendkívüli intézkedéseket vezettek be

  • MTI
  • 2020. február 27. csütörtök 11:15

Már Romániába is eljutott a koronavírus, az első fertőzött egy Gorj megyei férfi, aki egy olasz állampolgártól kapta el a betegséget.

A román egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint a fiatal férfi érintkezett a nemrégiben Romániában járt, szintén fertőzött olasz állampolgárral. A férfi tünetmentes, csütörtökön Bukarestbe szállították. Családtagjai házi karanténba kerültek, és jelenleg vizsgálják az összes személyt, akikkel az elmúlt napokban érintkezett - olvasható a maszol.ro oldalon.

A kimutatott fertőzés miatt rendkívüli intézkedéseket vezettek be Gorj megye Prigorai nevű községében, ahol elsőként mutatták ki a koronavírus romániai jelenlétét. Az iskolákat is bezárták. Ion Cristinel Rujan prefektus közölte azt is, hogy házi karanténba került az összes olyan ember a községben, aki korábban érintkezett a koronavírusos férfival.

Raed Arafat belügyi államtitkár elmondta, hogy járványtani vizsgálat indult, amelynek keretében feltérképezik mindazokat, akivel a fertőzött Gorj megyei férfi kapcsolatba került az elmúlt napokban.

Tekintettel arra, hogy már két napja maga is házi karanténban van, mert kapcsolatban volt a fertőzött olasz férfival, nem is nagyon találkozhatott másokkal

- mondta Arafat.

A fertőzött férfi hét családtagjának szervezetében nem mutatták ki a koronavírus jelenlétét. Tizennégy napig mindannyian karanténban maradnak. A két hét után újra megvizsgálják őket.

Romániában a vírus olaszországi terjedése váltott ki fokozott aggodalmat, Viorel Costache egészségügyi miniszter azonban nyomatékosította, hogy nem kell pánikba esni. A Matei Bals járványügyi intézetben további 33 olyan minta ellenőrzése van folyamatban, amelyet az olaszországi beteggel érintkezésbe került román állampolgároktól vettek a hatóságok.

A bukaresti egészségügyi hatóságok szerda délutáni közlése szerint országszerte 69 embert helyeztek karanténba, 4418-at pedig otthonában szigeteltek el, miután olyan országokból tértek vissza Romániába, ahol már megjelent a koronavírus-fertőzés.

Címlapkép: Getty Images

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

Aldi

10.22-10.28
Országos

Lidl

10.22-10.28
Országos

Auchan

10.22-10.28
Országos

Tesco

10.22-10.28
Országos

  Ajánlatunk

Öngondoskodás 2020

Befektetés, vagyon, megtakarítás

Portfolio Private Health Forum 2020

A koronavírus és a magánegészségügy

Budapest Economic Forum 2020

A magyar gazdasági csúcstalálkozó