Percről percre: a legfontosabb hírek a koronavírus-járványról április 28-án

2020. április 28. 06:33

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2649 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg. Ezzel 291 főre emelkedett az elhunytak száma, 516-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. Világszerte meghaladta a hárommilliót a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma és 209 388 halálos áldozatot jegyeztek fel eddig globálisan.2020.04.28 21:55Ezeket az idősotthonokat már letesztelték: további vizsgálatok várhatókA fővárosi önkormányzat fenntartásában működő mind a 28, időseket ellátó - budapesti és vidéki - telephelyen végeztek teszteléseket, és kettőben találtak koronavírusos megbetegedést - közölte Karácsony Gergely főpolgármester az Országgyűlés népjóléti bizottsága keddi ülésén. Mindkét esetben kórházból visszatérő betegnél jelentkeztek a tünetek - mondta a főpolgármester, aki hangsúlyozta: egyik intézménynél sem állapítottak meg jogszabálysértést, és ők továbbra is készséggel állnak a vizsgálatok elé.

2020.04.28 21:46
Spanyolország június végéig fokozatosan enyhít a járványügyi óvintézkedéseken

Spanyolország négy fázisban enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozó intézkedéseket, amelyek várható időtartama összesen hat-nyolc hétig tart majd - jelentette be a spanyol miniszterelnök a kormány ülését követő online sajtótájékoztatóján Madridban kedden. "Minden fázis legkevesebb két hétig fog tartani, mert ennyi a vírus lappangási ideje" - mondta Pedro Sánchez, hozzátéve, hogy a járvány alakulásától függően, területenként eltérő lesz az óvintézkedések fokozatos feloldásának sebessége.

2020.04.28 21:35
Túlélte a Covid-19-et a spanyolnátha idején született nő

Túlélte a Covid-19-et egy amerikai nő, aki a spanyolnátha idején született. Angelina Friedmant, aki egy idősotthonban lakik a New York állambeli Lake Moheganben, egy kisebb egészségügyi probléma miatt szállították kórházba március 21-én. Ám ott kiderült, hogy koronavírus-fertőzött. A 101 éves nő, aki rákbetegségből is felgyógyult már, hetekig küzdött a lázzal, amíg végül április 20-án negatív lett a vírustesztje. "Az édesanyám egy igazi túlélő. Szuperember DNS-e van" - mondta lánya, Joanne Merola. Friedman egy hajón született, amely olasz bevándorlókat szállított New Yorkba 1918-ban, édesanyja a hajón belehalt a szülésbe. Angelina túlélte a férjét, Haroldot, és tíz testvérét is.

Bár járványhelyzetben a közösségi autózás egy lehetséges megoldás az érintkezésmentes és biztonságos közlekedésre, mégis sokan még mindig nem hisznek az autómegosztókban. Pedig a számok azt igazolják, hogy ez jelenti a közlekedés jövőjét, legalábbis a nagyvárosokban. Budapesten jelenleg több mint 1000 carsharing autó vehető igénybe, a 4 évvel ezelőtti számokhoz képest, ezzel mégis elmaradunk a hasonló méretű Bécstől, ahol nagyjából másfélszer ennyi közösségi autó fut az utakon. Az elmúlt néhány hétben megtörtént Magyarország digitális átállása, a lakosság egy része már online intézi ügyeit. A kérdés az, hogy vajon a közlekedés átalakulására is számíthatunk-e a krízis időszaka alatt.

2020.04.28 21:10
Törökországban stagnál az új esetek száma, miközben rekordmértékben nőtt a gyógyultaké

Törökországban kedden 2392-vel 114 653-ra nőtt a koronavírus-járvány igazolt fertőzöttjeinek a száma, az új esetek száma stagnál, harmadik napja 2100 és 2400 között ingadozik - derült ki a Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter Twitter-fiókján megosztott táblázatból, amelyben az is olvasható volt, hogy a gyógyultnak minősítettek száma megint csak napi rekordértékkel, 5018-cal 38 809-re emelkedett. Törökországban az újonnan regisztrált fertőzöttek száma kevesebb mint egy hét alatt a felére csökkent, hiszen április 21-én még például 4611 volt.

2020.04.28 21:01
ENSZ-főtitkár: használjuk fel a járványt, hogy jobbá tegyük világunkat

António Guterres ENSZ-főtitkár felhívást intézett kedden a világ vezetőihez, hogy használják fel a koronavírus-járvány teremtette helyzetet "a világ jobbá tételére" és együttműködésükkel olyan más globális fenyegetésekkel is szálljanak szembe, mint a klímaváltozás. Az ENSZ-főtitkár a Petersbergi Klímadialógus című kétnapos tanácskozás keretében szólalt fel videón keresztül. Világszerte a pandémia eddig több mint 212 ezer ember életét követelte és meghaladja a hárommilliót is a regisztrált fertőzöttek száma. 

A vírus terjedését megfékezni hivatott kijárási korlátozások miatt számos ország gazdasági nehézségekkel kénytelen szembesülni. Guterres szerint a járvány rávilágított, hogy mennyire ki vannak szolgáltatva társadalmaink és gazdaságaink az ilyen jellegű sokkhatásoknak. Mint mondta, az egyedüli válasz ebben a helyzetben a bátor, jövőképpel rendelkező és együttműködő vezetés. "Ugyanilyen vezetésre van szükség a klímaváltozás egzisztenciális fenyegetése esetében is" - hangoztatta Guterres, megjegyezve, hogy az utóbbi évtized volt a legmelegebb a meteorológiai feljegyzések kezdete óta.

Reprezentatív minta alapján, több tízezer fő bevonásával, átfogó szűrővizsgálatba kezd május 1-től Magyarországon a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával a négy hazai orvosképző. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról.

Tizenhárom százalékkal, 62 ezer hektoliterrel 414 ezer hektoliterre csökkent a belföldi sörforgalom márciusban az előző év azonos időszakához képest, mivel a hónap közepén bevezetett korlátozások hatására kiesett vendéglátóhelyi forgalmat a kiskereskedelmi forgalom emelkedése nem tudta érdemben kompenzálni - közölte Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSz) igazgatója. Hogyha ezt leosztjuk az összlakosság számával, akkor még mindig durván 4,2 litert kapunk fejenként, a tavalyi 4,9 literhez képest.

2020.04.28 19:46
Ütemtervet fogadott el az észt kormány a korlátozások fokozatos feloldására

Ütemtervet fogadott el az észt kormány kedden a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások fokozatos feloldására az egészségügyi mutatók függvényében. Eszerint május közepétől újranyithatnak az iskolák, és megkezdődhet a visszatérés a normális kerékvágásba a balti országban. 

Együtt kellett működnünk a vírus kordában tartása érdekében, és eddig sikerült túllépnünk a legnehezebb időszakokon

- tájékoztatott a stratégiáról Jüri Ratas észt miniszterelnök. Első lépésként május 2-tól ismét engedélyezik a szabadtéri sportlétesítmények használatát. Az Észt Rádió szerint ez vonatkozik a játszóterekre, valamint a szabadtéri múzeumokra és kiállításokra is. Május 15-től újranyitják az iskolákat és más oktatási intézményeket. Harmadik lépésként a tervezet előirányozza a cégek és a társadalmi élet fokozatos visszatérését a megszokott mederbe, de fenntartja a korlátozó intézkedések visszaállítását szükség esetén. Észtországban eddig 1660 koronavírus-fertőzéses esetet és 50 halálesetet jegyeztek fel, ezzel a járvány által leginkább sújtott balti országnak számít. Az eredetileg május 1-jével lejáró egészségügyi veszélyhelyzetet a múlt pénteken május 17-ig meghosszabbították. 

A szomszédos Lettország miniszterelnöke, Krisjanis Karins hétfőn közölte: kormánya a jövő héten hoz döntéseket a járvány miatt bevezetett korlátozások lazításáról. Lettországban eddig 836 koronavírus-fertőzöttet regisztráltak hivatalosan, és a betegségben 13 ember vesztette életét. Lettországban a helyi média jelentése szerint a koronavírussal fertőzöttek kapcsolatait nyomon követő mobiltelefonos alkalmazás fejlesztésébe kezdett helyi információtechnológiai és telekommunikációs cégek egy csoportja. A fejlesztők reményei szerint eleinte legalább 400 ezren fogják használni az alkalmazást az 1,9 millió lakosú országban, megelőzendő a kór terjedését. Az iOS és Android operációs rendszereken futó alkalmazás Bluetooth segítségével határozza meg a fertőzöttek tartózkodási helyét, és a fejlesztők elmondása szerint május közepétől ingyenesen letöltehető lesz.

Fokozatosan újraindulnak egyes egészségügyi szakrendelések az országban, a kórházakba pedig kormányzati segítségként folyamatosan érkeznek a védőeszközök. Az önkormányzatok a koronavírus-járvány elleni védekezés mellett gazdasági intézkedésekkel, kedvezményekkel támogatják a helyi vállalkozások fennmaradását és a munkahelyek megőrzését.

A Magyar Posta a jelentős forgalom- és bevételcsökkenés ellenére sem tervez létszámcsökkentést, a társaságnál a munkaidőt sem csökkentették, az alapbérek is változatlanok - nyilatkozta Schamschula György, a Magyar Posta Zrt. vezérigazgatója. Hangsúlyozta, a postai szolgáltatás közfeladat, amelynek zökkenőmentes működtetése alapvető, még veszélyhelyzetben is.

Ismét a lakáshitelesek feje felett a pallos árnyéka, az MNB monetáris szigorításainak hatására ugyanis évek óta nem látott szintre ugrottak a bankközi kamatlábak. Így májustól megemelkedhetnek a 3, 6 és 12 havi BUBOR alapú lakáshitelek törlesztőrészletei, de a moratóriumos hitelek sem immunisak a szigorításra.

2020.04.28 18:53
Tovább nyomoz a rendőrség az ausztriai Tirol tartományban a korábbi több ezer fertőzés miatt

Továbbra is nyomoz a rendőrség Tirol tartományban a korábbi több ezer fertőzés miatt, várhatóan jövő héten készül el a jelentés - tájékoztatott kedden Hansjörg Mayr, az ügyészség szóvivője. A gyanú szerint Tirolban a hatóságok késleltették a szállodák és a sípályák lezárását, azt követően, hogy több ott dolgozó, illetve vendég is megfertőződött koronavírussal. Obmann Peter Kolba, a fogyasztóvédelmi szövetség vezetője feljelentést tett Günther Platter (ÖVP) tartományi vezető ellen. A szervezetnél ugyanis 4 500-an jelentkeztek, akik március elején Tirolban, többnyire Ischgl síterepen fertőződtek meg koronavírussal. Az eljárásban 285 érintett is részt vesz majd. Közben a tiroli idősotthonokban elvégezték a dolgozók és az ott élők koronavírus-tesztjét; Günther Platter tartományi vezető pozitívnak nevezte, hogy 12,000 tesztből csupán 59 lett pozitív.

2020.04.28 18:43
Franciaországban május 11-től enyhülnek a korlátozások, de a rendkívüli állapotot meghosszabbítják

Tömeges tesztelés, a tüneteket produkálók elkülönítése, az iskolák és kereskedelmi egységek újranyitása, valamint a tömegközlekedési járműveken a kötelező maszkviselés a legfontosabb pontjai a koronavírus-járvány miatt kihirdetett kijárási korlátozásokat május 11-től fokozatosan felváltó óvintézkedésekről szóló francia kormányjavaslatnak. A karantén utáni stratégiát kedden ismertette a nemzetgyűlésben Edouard Philippe miniszterelnök, a képviselők a háromórásra tervezett vita után az este folyamán szavaznak a tervezetről. 

Együtt kell élnünk a vírussal

- fogalmazott a miniszterelnök, hangsúlyozva, hogy a gazdaság összeomlásának veszélye miatt döntött a kormány a jelenlegi szigorú karantén "fokozatos és óvatos" feloldása mellett, amelyet az egészségügyi helyzettől függően bármikor vissza is vonhat.

2020.04.28 18:37
Portugáliában május 2-án véget ér az egészségügyi vészhelyzet

Portugália nem hosszabbítja meg a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett, május 2-án véget érő egészségügyi vészhelyzetet, a kormány más eszközöket vet be a kór elleni küzdelemben - jelentette be Marcelo Rebelo de Sousa portugál elnök. 

Ami fontos ebben az új fázisban, hogy a portugálok tudják, hogy a járvány megfékezése továbbra is fontos szerepet játszik, így apró lépésekben kell haladnunk és állandóan felülvizsgálni a körülményeket

- mondta Sousa. Hangsúlyozta, egyes korlátozásokat továbbra is fenn fognak tartani. "Az egészségügyi vészhelyzet vége nem jelenti a járvány, illetve az ellenőrzések végét" - tette hozzá. António Costa miniszterelnök ugyanakkor már korábban jelezte, hogy májustól fokozatosan feloldják a szigorításokat. Az új szabályokat várhatóan még a héten ismertetni fogja a lisszaboni kabinet, amely első körben a kiskereskedéseket, fodrászszalonokat és óvodákat nyitná újra.

Nincs megállás az olaj árfolyamának szakadásában, a júniusi WTI idén már értékének több mint 80 százalékát veszítette el. Vészesen fogynak a világ tárolókapacitásai, és egyelőre még nem látszik a fény az alagút végén. Az olaj befektetési alapok is a túlélésükért küzdenek, benne van a pakliban, hogy még láthatunk negatív olajárakat a közeljövőben - írja a Portfolio.

A szállítmányozási szektor 10-30 százalékos visszaesését tapasztalják az iparág szereplői idén áprilisban a tavalyi adatokhoz képest. A Magyar Szállítmányozók Szövetsége kérdőíves felmérésében arra volt kíváncsi, hogy tagjai mit tapasztalnak a nemzetközi járványhelyzet szállítmányozási piacot érintő hatásiból. A kérdőív kitért arra is, milyen hosszúra teszik a talpra álláshoz szükséges időt.

2020.04.28 17:28
Menczer: hosszú védekezésre kell készülni

Hosszú járványellenes védekezésre kell készülni, ugyanakkor folyamatos a védekezéshez szükséges védőfelszerelések és gépek beszerzése - mondta a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára kedden, az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt. Menczer Tamás közölte: az elmúlt héten húsz repülőgép és öt kamion szállított különböző védőfelszereléseket, így 9,5 millió sebészi maszkot és 234 ezer speciális, FFP típusú maszkot. Eddig már több mint 86 millió maszk érkezett Magyarországra, és további 62 millióra van szerződés. Lakatos Tibor, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjában vezetője elmondta: eddig a kijárási korlátozásokkal kapcsolatban 19 425 embert figyelmeztettek, 9453 helyszíni bírságot róttak ki, és 8472 szabálysértési feljelentés tettek. Úgy fogalmazott, hogy ennyi szabályszegés elenyésző az összlakossághoz képest.

2020.04.28 17:02
Putyin május 11-ig meghosszabbította az országos kényszerszabadságot

Május 11-ig meghosszabbította Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden az egész Oroszországra érvényes kényszerszabadságot. A régiók vezetőivel folytatott videokonferencián Putyin elrendelte, hogy május 5-ig dolgozzák ki a kijárási korlátozások május 12-én kezdődő, fokozatos feloldására vonatkozó javaslatokat. Putyin, aki április 2-án először április 8-ig, később pedig a hónap végéig rendelt el kényszerszabadságot, hangsúlyozta, hogy Oroszországban a járvány még nem tetőzött, és a koronavírus elleni harc nehéz szakaszához érkezett.

Az egészségügyi veszélyhelyzet során felhalmozott adótartozást nem veszi figyelembe a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az adóslistája meghatározásakor - hívja fel a figyelmet az EY. A legfrissebb kormányrendelet alapján számos területen újabb adózási könnyítéseket vezetett be a kormány a Gazdaságvédelmi Akcióterv keretében, hogy támogassa a nehéz pénzügyi helyzetbe került vállalatokat.

A MOL arról tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy csütörtöktől vásárnapig 100 töltőállomásra kezdik meg a vállalat által gyártott, 2 literes kiszerelésben kapható kézfertőtlenítők terítését. A folyamatról, a kézfertőtlenítők árának alakulásáról, illetve a vásárlással kapcsolatos egyéb információkról beszélgettünk Orosz Andrással, a MOL Magyar Kiskereskedelmi Hálózatának vezetőjével.

Tizenhat útvonalon indítja el újra járatait Budapestről a Wizz Air májusban, a debreceni járatok csak júniusban indulhatnak el - írta kedden az Airportal.hu légiközlekedési szaklap a légitársaságtól kapott tájékoztatásra hivatkozva. Az elmúlt hetekben hat útvonalon repültek Budapestről a magyar kötődésű légitársaság gépei, május elejétől Athén, Barcelona, Berlin, Birmingham, Bázel, Dortmund, Eindhoven, Göteborg, London-Gatwick és London-Luton, Liverpool, Madrid, Marosvásárhely, Podgorica, Stockholm és Szarajevó válik elérhetővé a ferihegyi repülőtérről.

2020.04.28 15:36
Franciaországban hatékony gyógyszert találtak a súlyos esetek kezelésére

Az immunrendszer válaszreakcióit befolyásoló tocilizumab nevű gyógyszer hatékonynak bizonyult a súlyos állapotban lévő koronavírus-fertőzöttek esetében egy egyelőre még nem publikált francia tanulmány szerint, amelynek eredményeit a párizsi közkórházak igazgatósága (AP-HP) ugyanakkor közzétette.A tocilizumabbal végzett kezelés jelentősen lecsökkentette az lélegeztetőgépre szorulók és az elhunytak arányát azokhoz képest, aki a hagyományos kezelést kapták - közölték a párizsi szakemberek. 

Azt is jelezték, hogy az első komparatív kísérlettről van szó, amely bebizonyította a kezelés klinikai hatékonyságát a súlyos gyulladásban szenvedő Covid-19-es betegek esetében. Az eredményeket a kísérletet végző párizsi orvosok néhány héten belül teszik közzé egy tudományos lapban. A párizsi közkórházak igazgatósága ugyanakkor "közegészségügyi megfontolásokból" az eredmények nyilvánosságra hozatala mellett döntött, miután az egész világot érinti a járvány. Az eredményeket a francia egészségügyi hatóságokhoz, valamint az Egészségügyi Világszervezethez (WHO) is eljuttatták.

Felgyorsítja a koronavírus elleni küzdelemhez szükséges szállítmányok küldését az Egészségügyi Világszervezet (WHO), ezúttal Latin-Amerikára összpontosítva, ahol gyorsan terjed a Covid-19-járvány - közölte kedden Genfben Paul Molinaro, a szakosított ENSZ-szervezet segélyműveleti és logisztikai igazgatója. Hozzátette, hogy áprilisban zavarok voltak a nemzetközi oltóanyag-szállításban, és ha ez a tendencia májusban is folytatódik, hézagok lesznek az immunizációban (a betegségek elleni védőoltásos védekezésben), és nehézségek várhatók az élelmiszer-ellátásban is.

2020.04.28 14:51
Brit statisztikai hivatal: nagyon sok a halálos áldozat az idősotthonokban

A brit statisztikai hivatal (ONS) kedden ismertetett tanulmánya szerint az Angliában és Walesben kiállított halottvizsgálati bizonylatok arra vallanak, hogy jóllehet országosan már csökken az új koronavírus okozta halálozások száma, az idősotthonokban azonban nagyon sokan halnak meg a Covid-19 betegségben. Az ONS vizsgálatából kitűnik, hogy az április 17-én zárult egyheti időszakban 1999-en haltak meg az angliai és a walesi idősotthonok lakó közül a SARS-CoV-2 vírus okozta járvány miatt. A kimutatás szerint az idősotthonokban történt halálesetek száma megkétszereződött a vizsgált egyheti időszakban az előző azonos időszakhoz képest. Nagy-Britanniában a legutóbbi adatok szerint eddig több mint 21 ezren haltak meg a Covid-19 betegségben, de a brit kormány által közölt halálozási adatok a kórházakban bekövetkezett halálesetek számát mutatják.

Megállt az új típusú koronavírus visszaszorulása Németországban a Robert Koch (RKI) közegészségügyi intézet kedden ismertetett számításai szerint. A járványhelyzet legfontosabb mutatójaként számon tartott, úgynevezett reprodukciós ráta (R0) 0,9-ről 1,0-re emelkedett az RKI becslése szerint. Ez azt jelenti, hogy minden fertőzött továbbadja a vírust még egy embernek. Amikor az R0 1 alatt van, a járvány alábbhagy, a vírus visszaszorul és előbb-utóbb eltűnik az adott közösségből. Amikor az R0 1 felett van, a járvány egyre inkább terjed, mert minden fertőzött átadja a kórokozót legalább egy embernek.

Vérplazma adására kéri a koronavírus-fertőzésen átesett, gyógyult betegeket a szakemberek. Keddi sajtótájékoztatójukon bejelentették, hogy mostantól a koronavirusplazma.hu címen is várják donorjelöltek jelentkezését.

Huszonöt-harmincezer vagyonőr veszthette el munkáját a koronavírus-járvány kitörése óta, ami az aktív állomány 30-40%-a. Szakértők most arra figyelmeztetnek, hogy a szálloda- és vendéglátóipar, valamint a rendezvények tömeges újraindulásakor a biztonsági szakma újra a feketefoglalkoztatás útjára léphet, ami a gazdaság egésze mellett magukra a megbízókra is veszélyt jelent.

A Roland Berger tanácsadócég magyarországi partnere, Schannen Frigyes szerint bár a politikai döntéshozók és a társadalom továbbra is a még kibontakozó válságra összpontosítanak, már most gondolniuk kellene a járvány melletti/utáni világra. A nemzetközi stratégiai tanácsadó cég összefoglalta háromlépéses akciótervét, amellyel kontroláltan újraindítható a cégek növekedése.

2020.04.28 13:32
Romániában is megkezdték vérplazmavételt, a járvány terjedése tovább lassult

Romániában is megkezdődött kedden a koronavírus-fertőzésből felgyógyult páciensek vérplazmavétele annak érdekében, hogy a vérükben megtalálható ellenanyagot a kritikus állapotban lévő betegek kezelésére használják fel. Az első három donor vérplazmáját a bukaresti vérközpontban vették le. Az egészségügyi miniszter múlt heti rendelete értelmében a vérplazmaterápiával a 18 évet betöltött, intenzív osztályon kezelt, kevesebb mint tíz napja lélegeztetőgépre szoruló betegeknél próbálkoznak, akiknél a Covid-19 a hagyományos kezelés ellenére rohamosan súlyosbodó tüdőgyulladást okozott.

2020.04.28 13:17
Májusban kinyitnak az éttermek és a szállodák Ausztriában

Május 15-én kinyithatnak az éttermek, május 29-én pedig a szállodák, az uszodák és a szabadidős létesítmények (állatkertek, turisztikai látnivalók) Ausztriában - jelentette be Elisabeth Köstinger turizmusért is felelős miniszter. A lakosság és a vállalkozások leghőbb vágya, hogy az élet visszatérjen a normális kerékvágásba - jelentette ki Köstinger. Mint mondta, az enyhítéseket fokozatosan, kéthetente léptetik életbe, így a vállalkozások felkészülhetnek a nyitásra. Szigorú óvintézkedések mellett nyithatnak ki az éttermek és a szállodák - hangsúlyozta a miniszter asszony. Kifejtette: az éttermekben egy asztalnál legfeljebb négy felnőtt és a hozzájuk tartozó gyermekek ülhetnek, az asztalnál ülőkre ugyanakkor nem vonatkozik az egyméteres távolság betartása, a személyzetnek pedig szájmaszkot kell viselnie.

Az éttermek reggel hat órától 23 óráig tarthatnak nyitva.

 Rudolf Anschober (Zöldek) egészségügyi miniszter ismertette, hogy az uszodák és a szabadidős létesítmények üzemeltetésére vonatkozó óvintézkedések kidolgozása még folyamatban van, továbbra is lényeges ugyanis, hogy a koronavírus esetleges terjedésével kapcsolatos kockázatokat kizárják. Kifejtette: vizsgálják egyebek között, hogy a vízben mekkora a SARS-Cov-2 vírus terjedésének valószínűsége. A tárcavezető az április végéig hatályban lévő kijárási korlátozásokkal kapcsolatban bejelentette: május elsején új, június végéig tartó szabályozás lép életbe; eszerint a jövőben engedélyezik a legfeljebb tízfős összejöveteleket. A koronavírus elleni küzdelem fontos részének nevezte a szájmaszk viselését. Felhívta a figyelmet arra, hogy a korlátozások enyhítésének ellenére továbbra is óvatosnak kell lenni.

Nem mindegy, melyik cégnek milyen a pozíció kezelési gyakorlata - véli Kadocsa Péter, az Aegon Alapkezelő elnök-vezérigazgatója. Az emberközpontú vagyonkezelés pedig komoly versenyelőnyt jelenthet az algoritmusokkal szemben.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A munkaidő a válság kezdete óta növekedett. Ez azt jelenti, hogy egy ilyen nehéz időszakban otthonról könnyen hosszabb munkaidőt tartunk. A helyzet még bonyolultabb lehet a szülők számára, akik jelenleg otthon vannak gyermekeikkel, mivel valószínűbb, hogy este dolgoznak, hogy utolérjék magukat.

Pillanatnyilag nehéz megjósolni, hogy meddig tart és mikor lesz a mélypontja a járványhelyzet okozta gazdasági válságnak Magyarországon. Az viszont biztos, hogy komoly visszaesés lesz minden ágazatban.

2020.04.28 12:14
Még mindig gyorsan terjed a fertőzés Ukrajnában

Ukrajnában keddre 401 új esettel 9410-re emelkedett az azonosított koronavírusos fertőzöttek száma, a betegségben elhunytaké pedig 19 esettel 239-re nőtt - közölte kedden az ukrán egészségügyi minisztérium. A betegségből eddig 992-en gyógyultak fel, közülük az elmúlt napban 128-an. Az Ukrán Tudományos Akadémia számításaira hivatkozva Denisz Smihal miniszterelnök még a múlt héten - az országos karantén május 11-ig történő meghosszabbításának szükségességét indokolva - közölte, hogy az elkövetkező időszakban két csúcspont várható a fertőzés terjedésében Ukrajnában: az első április végén, a második pedig május 3-8. között. 

Az egészségügyi dolgozók körében a fertőzöttek száma keddre 1843-ra emelkedett, ugyanakkor 209-en már felgyógyultak a betegségből, viszont 311 kórházi ellátásra szorul, s közülük hét lélegeztetőgépen van. Ukrajnában jelenleg 2980 Covid-19 beteg szorul kórházi ápolásra és közülük 121-et kellett lélegeztető készülékre kapcsolni.

2020.04.28 12:00
Nincs fertőzésgyanús gondozott a hajdúnánási idősotthonokban

A hajdúnánási református idősotthonokban nincs fertőzésgyanús gondozott - közölte a helyi egyházközség idősek otthona és szociális gondozási központja szakmai vezetője az MTI-vel abból az alkalomból, hogy a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal és az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat kedden ellenőrzést tartott az intézményben. Nagyné Balogh Henrietta elmondta: két hajdúnánási bentlakásos idősotthonukban 67, illetve 18 idős embert gondoznak, további 175 embert pedig alapszolgáltatás - szociális étkeztetés, napközi, házi gondozás - keretében látnak el.Izolációs szobájukban jelenleg nincs fertőzésgyanús beteg, de a kórházakból visszakerülő gondozottakat két hétre akkor is izoláltan kezelik, ha az egészségügyi intézmény két negatív koronavírusteszttel bocsátja ki őket - mondta a szakmai vezető.

A koronavírus-járvány miatt nagyon nehéz most egyedi megrendelésű új autókat kapni, inkább raktárkészletből lehet vásárolni, méghozzá jó áron - mondta Erdélyi Péter, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének (MGE) ügyvezető elnöke kedd reggel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A elnök hangsúlyozta, az elmúlt évtizedekben nem szembesültek a mostanihoz hasonló helyzettel, hogy egyszerre legyen kínálati és keresleti válság. Ugyan az előbbi kevésbé mérvadó a raktárkészletek miatt, de ezzel együtt számításaik szerint minimum negyedével eshet az új autók forgalma idén a tavalyi évvel összehasonlítva a járvány miatt.

Schanda Tamás, az ITM stratégiai államtitkára elmondta, hogy a gazdaságvédelmi akcióterv legfontosabb része a munkahelyek megőrzése, amelyet a kormány nem segélyekkel, hanem bértámogatással és munkahelyteremtéssel kíván elérni. Müller Cecília országos tisztifőorvos ismertette, 2649 fertőzöttet tartanak nyilván, és 291 beteg hunyt el eddig. 516-an már felgyógyultak a betegségből, akikre számítanak a vírus elleni további védekezésben.

Az egy hónappal korábbival összehasonlítva áprilisban 30 százalékkal nőtt belföldön a szállásfoglalás aránya - mondta Könnyid László, az Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgató-helyettese kedd reggel az m1-en. A vezérigazgató-helyettes elmondta, a szakma június elejére-közepére várja a járványhelyzet enyhülését, sőt az újraindulást. A vendégek is június második felére, júliusra és augusztusra már nagy számban foglalnak szállást - tette hozzá.

A koronavírus-világjárvány okozta több hetes szünet után a Mercedes-Benz 2020. április 28-tól fokozatosan újraindítja termelését a kecskeméti gyárában. A fokozatos gyártásindítás alatt először egyműszakos, később pedig kétműszakos munkarendben történik majd a munkavégzés. A gyár legfőbb célja, hogy a termelés újraindulása után is megőrizze munkatársai egészségét, ezért a kollégák védelme érdekében új higiénés és megelőző intézkedéseket vezettek be.

A nyelviskolák bevételeinek 50-90 százaléka eshet ki a járvány miatti helyzetben, és a hallgatók száma is nagyjából a felére csökkent - mondta Rozgonyi Zoltán, a Nyelvtudásért Egyesület elnöke. Azok a nyelviskolák vannak nehezebb helyzetben, amelyek főleg a lakosság oktatásával foglalkoznak, a cégeknek dolgozók többségénél kisebb a kiesés. A mintegy háromszáz hazai nyelviskolából 50-100 számít nagyobbnak.

Májusban újra kinyithatnak azok az üzletek, amelyek vásárló híján hetek óta zárva tartanak, például a ruha- és a cipőkereskedések, a játék- és a könyvesboltok. Az értékesítési helyeket úgy kell kialakítani, hogy a minimum másfél méteres távolság tartható legyen.

2020.04.28 10:28
Szijjártó Péter védőfelszerelés-szállítmányt kísért el Moldovába

Százezer egészségügyi maszkból és ötezer orvosi védőruházatból álló szállítmányt kísért el Moldovába Szijjártó Péter külügyminiszter keddi chisinaui villámlátogatásán. A Moldovának nyújtott magyar segítségről a miniszter és hivatali kollégája, Oleg Tulea számolt be közös sajtótájékoztatóján, amelyet élőben közvetítettek Szijjártó Péter Facebook-oldalán. Moldova a koronavírus-járvány elleni védekezésben segítségért fordult az Európai Unióhoz és külön Magyarországhoz két csatornán is: kétoldalú alapon és a NATO keretben. Miután Magyarország Kínából kapott sok millió védőfelszerelést, így abban a helyzetben van, hogy tud Moldovának is adni - mondta Szijjártó Péter. "Egyértelmű volt, hogy pozitívan reagálunk erre a kérésre" - jelentette ki.

A koronavírus-járvány gazdasági következményei csak részben érintették a januártól márciusig tartó időszakot, így hatásai a KSH által közölt munkanélküliségi adatokban kevésbé markánsan jelennek meg. Viszont még így is láthatóak a számokban a járvány hatásai.

Az elhunytak koráról, neméről, alapbetegségeikről a koronavirus.gov.hu tájékoztató oldal minden nap frissíti az adatokat, melyek alapján körvonalazható, hogy kik vannak leginkább veszélyben Magyarországon. Jelenleg 291 elhunytat tartanak számon. Az eddig elhunytak 48,5 százaléka nő, 51,5 százaléka férfi - korábban ez az arány kedvezőtlenebb volt a férfiak tekintetében. Az átlagéletkor tovább emelkedett, jelenleg: 77,9 év.

Majd 1,5 hónapja, hogy Magyarországon minden mozit bezárattak a koronavírus-járvány miatt. Ez azonban nem marad örökké így, még akkor sem, ha most a válság közepén úgy is tűnhet. A Pénzcentrum megtudta, mikor van egyáltalán potenciális esélye annak, hogy a Cinemy City kinyissa magyar mozijait, valamint azt is, hogyan készülnek az újraindulásra.

Az új koronavírus-járványról már sokszor beszélték, hogy valójában legfeljebb megbecsülni tudjuk a valós fertőzöttek számát. Úgy fest, hogy a halálesetek számát sem tudhatjuk pontosan, és a hivatalos adatoknál jelentősen magasabb lehet a vírusban elhunytak száma, derül ki a Financial Times elemzéséből.

2020.04.28 09:35
A járvány személyes történeteit gyűjti a szegedi Móra-múzeum

Személyes "koronatörténetek" gyűjtésébe kezd a szegedi Móra Ferenc Múzeum. Az intézmény célja, hogy megőrizze a jövőnek a járvány eddig soha nem látott, mindenki életét megváltoztató időszakának mindennapjait. Ehhez keresik az interjúalanyokat, akik szívesen megosztanák, hogyan telnek napjaik a koronavírus okozta veszélyhelyzetben. Bármilyen korosztályú, bármilyen foglalkozású jelentkezőket várnak, főként Csongrád megyéből.

Kötelező lesz április 30-ától óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítani ott, ahol a polgármester bezárta az intézményeket. A rendelet szerint csak egészséges gyerekek mehetnek, öt fős csoportokban helyezik el őket.

2020.04.28 09:19
A főszervező szerint, ha jövőre is kitart a járvány, akkor le kell mondani a rendezést

Mori Josiro, a tokiói olimpia szervezőbizottságának vezetője szerint amennyiben a világjárvány jövőre is kitart, akkor a 2021-re halasztott ötkarikás játékokat törölni kell.Mori a Nikkan Sports japán sportnapilap kedden megjelent számában határozottan kijelentette azt, amit az elmúlt napokban már mások véleményére alapozva is helyeselt. Nevezetesen, hogy jövő nyárról már semmiképpen sem lehet tovább halasztani az eredetileg idénre tervezett tokiói olimpiát. 

Ebben az esetben le kell mondanunk a rendezést

 - mondta. Jositake Jokokura, a japán orvosi biztosság vezetője pedig kollégái nyilatkozatival értett egyet, miszerint hatékony ellenszer nélkül aligha tudnak biztonságosan és felelősséggel olimpiát rendezni jövőre.

A döntéshozóknak, a kormánynak és a társadalom széles körének kíván tájékoztatást nyújtani az az ajánlás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia készített, és április 22-én eljuttatott az EMMI, az ITM és a Nemzeti Népegészségügyi Központ vezetőinek. Az immunológusok, orvosok és biológusok által összeállított szöveg konkrét szakmai javaslatokat tesz a kormányzat és a hatóságok számára a Covid-19-járvány rövid és hosszú távú kezelésére. Az ajánlás szerint a járvány rövid és hosszú távú kezeléséhez is alapvető feltétel a megfelelő mennyiségű és minőségű teszt folyamatos alkalmazása.

Kiélezi az informatikai cégek közti versenyt a járvány miatt kialakult helyzet - írja a Magyar Nemzet.

2020.04.28 08:52
A nyugat-balkáni országok a járvány okozta gazdasági veszteségek enyhítésén dolgoznak

Kedvezményes hitelekkel, az üzletek újranyitásával és a nemzetközi forgalom újraindításával igyekeznek a nyugat-balkáni országok enyhíteni a koronavírus-járvány miatt elszenvedett gazdasági veszteségeket. Szerbiában egy nap alatt 8042-ről 8275-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A szerb kormány várhatóan tovább enyhít a korlátozó intézkedéseken, és ígérete szerint május elsejétől megindulhat az utasforgalom az ország nemzetközi repülőterein. 

Koszovóban az utóbbi 24 órában 763-ról 780-ra nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Albin Kurti távozó miniszterelnök közölte, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ígéretet tett arra, hogy az Európai Unió 100 millió euró kedvezményes hitellel támogatja a koronavírus-járvány miatt károkat szenvedett koszovói gazdaság felépülését. Észak-Macedóniában hétfőről keddre 1386-ról 1399-re emelkedett a regisztrált fertőzöttek száma. Az országban kedden megkezdik a Covid-19-betegségben szenvedők vérplazmával történő gyógyítását - jelentette be az egészségügyi miniszter. Venko Filipcse elmondta, a vírusfertőzésre válaszul termelődő antitesteket gyógyult betegek véréből nyerik. 

Montenegróban, ahol a járvány kezdete óta 321 fertőzöttet vettek nyilvántartásba, az utóbbi 24 órában nem volt új eset. Az egészségügyi illetékesek bejelentése szerint már magasabb a gyógyultak száma, mint a fertőzötteké. Milo Djukanovic elnök kijelentette, hogy a járvány lecsengőben van az országban, ezért minél hamarabb teljesen újra kell indítani a gazdaságot, hogy az ország ne szenvedjen további károkat. Bosznia-Hercegovinában az utóbbi 24 órában 1516-ról 1565-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. Kína újabb segélyszállítmányt küldött az ország többségében szerbek lakta részébe, a boszniai Szerb Köztársaságba. A védőfelszerelést, maszkokat, kesztyűket és teszteket szállító gép hétfő este érkezett meg. A boszniai Szerb Köztársaság hétfőn enyhített az elővigyázatossági intézkedéseken, és engedélyezte az időseknek, hogy három órára elhagyhassák otthonukat. Emellett engedélyezte, hogy a kisebb üzletek újra kinyissanak. Az országrész miniszterelnöke ugyanakkor kijelentette, a március 17-én kihirdetett szükségállapotot május 11. előtt biztosan nem vonják vissza.

2020.04.28 08:37
Több mint hárommillióan fertőződtek meg a vírussal szerte a világon

Világszerte 3 041 517-en fertőződtek meg a koronavírus-járványban, a halálesetek száma 211 159, a gyógyultaké pedig 894 062 volt a baltimore-i Johns Hopkins egyetem összesítése szerint kedden reggel 8.45 órakor. Hétfőn reggel 2 897 645 volt a fertőzöttek, 206 542 a halálos áldozatok és 865 925 a gyógyultak száma. A fertőzés továbbra is 185 országban van jelen. A legtöbb halálos áldozata a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésnek az Egyesült Államokban van, ahol 988 451 volt az igazolt fertőzöttek, 56 245 a halottak és 111 509 a gyógyultak száma. Ezek a számok hétfőn reggel még 965 942, 54 883 és 106 988 voltak.

A köznevelésben sem könnyű, a gyakorlatorientált szakképzésben még nehezebb megoldást találni a hatékony távoktatásra, különösen az online üzemmódban kivitelezhetetlen kétkezi munkák esetén. A duális képzésben részt vevő vállalatok eltérő módszereket vetnek be, a szabályozás ugyanis lehetőséget ad a diákok személyes fogadására, a foglalkozások elhalasztására, tömbösítésére, de ideiglenesen az iskolák vissza is vehetik a tanulókat a cégektől. Utánajártunk, tényleg működhet-e a virtuális bútorfaragás, és mennyire tartanak a tanulók az órákon való személyes részvételtől?

Március közepén a vendégforgalom néhány nap alatt tűnt el a pénztáraktól, medencékből, fürdőgyógyászati kezelőhelyiségekből, miközben a szektor már a nyári főszezonra készült. Annak, hogy mi zajlik most az ágazatban, és mit remélnek a jövőben a HelloVidék járt utána.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2649 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg. Ezzel 291 főre emelkedett az elhunytak száma, 516-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. A 2649 fertőzöttnek több mint fele található a fővárosban (1305) és Pest megye területén (358), de Fejér megyében is jelentősen növekedett az esetszám, már eléri a 265 főt.

Újabb magyar állampolgároknál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 2649 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 11 idős krónikus beteg. Ezzel 291 főre emelkedett az elhunytak száma, 516-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 976 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 49-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak országszerte növelik ágykapacitásaikat készülve a tömeges megbetegedések fázisára - írja a koronavirus.gov.hu.

2020.04.28 06:36
Afganisztánban újabb 12 ezer rabot engednek ki a börtönökből a járvány miatt

Afganisztánban újabb több mint 12 ezer rabot terveznek kiengedni a börtönökből a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében - jelentette be a kormány. "A vírus börtönökben való terjedésének megelőzése céljából Asraf Gáni elnök elrendelte 12 399 rab korai elengedését" - közölte a kabinet tájékoztatási központja a Twitteren. Ennek az intézkedésnek nincs köze a kormány és a tálibok között zajló fogolycserékhez.

A járvány kezdete óta nagyjából 9-10 ezer fogvatartott szabadon bocsátását rendelték el hasonló okból a dél-ázsiai államban, a folyamat még nem zárult le minden érintett esetében. Az első körben a fő kezdeményezettek a nők, a fiatalkorúak, a súlyos betegek és az 55 évnél idősebbek voltak. Afganisztánban az egészségügyi hatóságok eddig mintegy 1700 igazolt fertőzöttet és 57 halálos áldozatot regisztráltak. Ezeknél azonban szakértők szerint a valós számok lényegesen magasabb lehetnek, miután nagyon kevés tesztet végeznek az országban.

2020.04.28 06:14
Meghaladta a hárommilliót az igazolt esetek száma világszerte

Meghaladta a hárommilliót a koronavírussal bizonyítottan fertőzöttek száma világszerte az AFP legfrissebb összesítése szerint, az esetek csaknem 80 százalékát Európában és az Egyesült Államokban regisztrálták. A francia hírügynökség arról számolt be hétfőn késő éjjel, hogy a hivatalos adatok szerint eddig valamivel több mint hárommillió esetet, valamint 209 388 halálos áldozatot jegyeztek fel globálisan. A leginkább érintett kontinensnek Európa számít közel 1,4 millió fertőzöttel és 126 223 halottal, a járvány viszont jelenleg leggyorsabban az Egyesült Államokban terjed, ahol a hatóságok 980 ezer esetet és 55 637 halálos áldozatot regisztráltak - írták. A jelentésben azonban hangsúlyozták: ezek a számok nem feltétlenül tükrözik a valóságot, minthogy számos országban csak a súlyos esetekben végeznek vírustesztet.

Míg alig több mint két hónapja még a turistarohamba belefulladó nagyvárosokról írtunk, mára az üres utcákról, elhagyatott világörökségi helyszínekről, és a szinte haldokló ágazatról szólnak a hírek. De vajon mire számíthatnak a karanténba belefáradó magyarok, mehetnek-e, merjenek-e idén nyaralni? A szakemberek bíznak még a szezonban, ám az egyik legnagyobb hazai szállásfoglaló oldal szerint a valódi érdeklődés a tavalyi év legfeljebb 10-15 százaléka.

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem