2020. július 5. vasárnap Emese, Sarolta

Ennyivel több halálos áldozata lehet a koronavírusnak: mutatjuk a számokat

  • 24.hu
  • 2020. április 28. kedd 09:49

Az új koronavírus-járványról már sokszor beszélték, hogy valójában legfeljebb megbecsülni tudjuk a valós fertőzöttek számát. Úgy fest, hogy a halálesetek számát sem tudhatjuk pontosan, és a hivatalos adatoknál jelentősen magasabb lehet a vírusban elhunytak száma, derül ki a Financial Times elemzéséből.

Az elemzők 14 országban vetették össze a 2015 és 2019 közötti halálozási statisztikákat az idei év számaival és azt találták, hogy összesen 122 ezerrel többen haltak meg eddig idén márciusban és áprilisban, mint az elmúlt évek azonos időszakaiban. Ez jóval meghaladja a hivatalosan koronavírus következtében elhunyt 77 ezer áldozatot, az átlaghoz képest összességében 50 százalékkal nőtt a halálozás ezekben az országokban, az átlag feletti halálesetek száma szinte mindenhol jelentősen magasabb a regisztrált áldozatok számánál.

A vizsgált országok közül egyedül Dániában nincs jelentős különbség (ott 5 százalékkal magasabb most a halálozás), Olaszországban viszont 90, Belgiumban 60, Spanyolországban 51, Hollandiában 42, Angliában és Waleban 37, Franciaországban pedig 34 százalékkal nőt a halálesetek száma az előző évekhez képest. Magyarország nem szerepel a listában, a hozzánk legközelebbi ország Ausztria, ahol 12 százalékkal magasabb a halálozási ráta.

Azt persze nem lehet kijelenteni, hogy a plusz haláleseteknek minden esetben közük van a koronavírushoz, az viszont a városi és régiós adatokból jól látszik, hogy a számok ott ugrottak meg igazán, ahol tudvalevően sok koronavírusfertőzött is volt. Bergamóban és környékén 13 ezerrel többen haltak meg, ott 464 százalékkal, Lombardiában 155 százalékkal, New Yorkban 200 százalékkal, Madridban 161 százalékkal, az ecuadori Guayas tartományban pedig 347 nőtt a halálozási ráta az ötéves átlaghoz képest.

Az indonéz főváros Dzsakartában az adatok szerint 1400-szal több temetést tartottak, mint korábbi években, ez a szám pedig 15-szöröse a koronavírus hivatalos áldozatainak.

Címlapkép: Getty Images

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásainak csökkentése érdekében a kormány 2020. március 19-től - többek között - maximalizálta a fogyasztási hitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM). Érdemes azonban körültekintően választani, mivel a kedvezményes személyi kölcsön kamata a legtöbb banknál 2021-től megváltozik, és az új, jellemzően magasabb kamatszint miatt megugrik a törlesztőrészlet is. Ha például 2 millió forintra lenne szükséged, akkor az egyik legjobb ajánlatot most a CIB Bank nyújtja, itt 60 hónapos futamidővel a kedvezményes időszakban 38414 forintos törlesztőre, míg 2021-től 40219 forintos törlesztőre számíthatsz. De nem marad el ettől a Raiffeisen Bank ajánlata sem, amely esetében, szintén 60 hónapos futamidő esetén, az 5,90 százalékos kedvezményes THM 7,96%-ra ugrik a THM-plafon megszűnése után. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS

  Ajánlatunk