Ennyivel több halálos áldozata lehet a koronavírusnak: mutatjuk a számokat

2020. április 28. 09:49

Az új koronavírus-járványról már sokszor beszélték, hogy valójában legfeljebb megbecsülni tudjuk a valós fertőzöttek számát. Úgy fest, hogy a halálesetek számát sem tudhatjuk pontosan, és a hivatalos adatoknál jelentősen magasabb lehet a vírusban elhunytak száma, derül ki a Financial Times elemzéséből.

Az elemzők 14 országban vetették össze a 2015 és 2019 közötti halálozási statisztikákat az idei év számaival és azt találták, hogy összesen 122 ezerrel többen haltak meg eddig idén márciusban és áprilisban, mint az elmúlt évek azonos időszakaiban. Ez jóval meghaladja a hivatalosan koronavírus következtében elhunyt 77 ezer áldozatot, az átlaghoz képest összességében 50 százalékkal nőtt a halálozás ezekben az országokban, az átlag feletti halálesetek száma szinte mindenhol jelentősen magasabb a regisztrált áldozatok számánál.

A vizsgált országok közül egyedül Dániában nincs jelentős különbség (ott 5 százalékkal magasabb most a halálozás), Olaszországban viszont 90, Belgiumban 60, Spanyolországban 51, Hollandiában 42, Angliában és Waleban 37, Franciaországban pedig 34 százalékkal nőt a halálesetek száma az előző évekhez képest. Magyarország nem szerepel a listában, a hozzánk legközelebbi ország Ausztria, ahol 12 százalékkal magasabb a halálozási ráta.

Azt persze nem lehet kijelenteni, hogy a plusz haláleseteknek minden esetben közük van a koronavírushoz, az viszont a városi és régiós adatokból jól látszik, hogy a számok ott ugrottak meg igazán, ahol tudvalevően sok koronavírusfertőzött is volt. Bergamóban és környékén 13 ezerrel többen haltak meg, ott 464 százalékkal, Lombardiában 155 százalékkal, New Yorkban 200 százalékkal, Madridban 161 százalékkal, az ecuadori Guayas tartományban pedig 347 nőtt a halálozási ráta az ötéves átlaghoz képest.

Az indonéz főváros Dzsakartában az adatok szerint 1400-szal több temetést tartottak, mint korábbi években, ez a szám pedig 15-szöröse a koronavírus hivatalos áldozatainak.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 24. 21:11
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem