2017. szeptember 21. csütörtök Máté, Mirella

Ez lehet a korai rák ellenszere: ott van minden háztartásban

A kávéfogyasztás megosztja az embereket. Gyakran lehet hallani, hogy ne igyunk sokat, mert kiugrik helyéről a szívünk, vannak viszont sokan, akik arra esküsznek, ha állandóan tele van a csésze. Most egy olyan tudományos kutatás látott napvilágot, ami az utóbbiak táborát erősítheti. Van azonban olyan szakértő is, aki óvatosságra int az eredményekkel kapcsolatban, és általánosabb dolgokra hívja fel a figyelmet, egészségünk megőrzésével kapcsolatban.

Sok mindent mondtak, írtak már a kávéfogyasztásról, ám a legújabb kutatási eredmények mindent felülírhatnak. Egy 20 ezer ember vizsgálatával készült tanulmányban azt figyelték meg, hogy kétharmadával csökkent a korai elhalálozás esélye azoknál, akik sok kávét ittak.

A spanyol kutatók 25 és 60 év közötti életkorú embereket kísértek figyelemmel 10 éven keresztül, akiknek az átlagéletkora 37 év volt. Ennek megfelelően 1,7 százalék esély volt arra, hogy egy adott tagjuk meghaljon a kutatás ideje alatt, ám jelentős különbséget figyeltek meg a kávéfogyasztók, valamint a kávét nem fogyasztók halálozási gyakorisága között.

Azok, akik napi két kávét ittak, 22 százalékkal kisebb eséllyel hunytak el a vizsgált tíz év alatt, mint azok, akik nem fogyasztottak kávét.

Ez az arány 45 éves kor fölött 30 százalékra emelkedett, a napi négy kávét fogyasztók körében pedig már egészen drámai, 64 százalékos csökkenést mértek a halálozási valószínűségben.

Sok kávé elfogyasztását javasolnám, jót tehet a szívnek

- mondta el az Európai Kardiológus Társaság konferenciáján Adela Navarro, a kutatás vezetője.

A tudós azt is elárulta, hogy a leggyakoribb halálozási ok a rák volt a kutatásban résztvevők körében, ezt pedig a szívbetegségek követték. A tanulmány készítői egyébként nemcsak arra jutottak, hogy a szívnek jót tehet a kávé, hanem arra is, hogy a rák ellen is védelmet biztosíthat.

Azt hiszem a polifenoloknak köszönhető, melyek gyulladáscsökkentő hatásúak

- vélte a kutató azzal kapcsolatban, hogy a kávé mely összetevőjé állhat a megfigyelések hátterében. Fontos ugyanakkor kiemelni, hogy mivel a megállapítások csupán statisztikai megfigyeléseken alapulnak, így azt nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy a kávé csökkentette volna az elhalálozási esélyeket. Mindemellett az is igaz, hogy ezek a megfigyelések korábbi kutatási eredményeket visszhangoznak.

Az ünneprontók

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) mindenesetre azt javasolja, hogy ne fogyasszunk napi 0,4 grammnál több koffeint, mely öt eszpresszó kávé koffeintartalmának felel meg.

Metin Avkiran professzor, a Brit Szívalapítvány (BHF) munkatársa pedig óva int attól, hogy kizárólag a kávéivásra támaszkodjunk annak érdekében, hogy egészségesek maradjunk.

A szív és érrendszeri megbetegségek kialakulásának, valamint a korai elhalálozás esélyeinek minimalizálása érdekében az a legjobb módszer, ha általánosságban egészségesen élünk, tehát aktívak vagyunk, kiegyensúlyozott az étrendünk és nem dohányzunk, nem pedig az, ha bekészítjük egy sorba a tejeskávékat [és megisszük őket]

- mondta el a brit szakember.

(Daily Mail)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
11
22
33
 Kedvelem az oldalt

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

Ennyivel keresnek többet a szakik külföldön, mint itthon

Valószínű, hogy senkinek sem kell magyarázni, mekkora hiány van ma itthon a jó szakemberekből. Sőt, nem csak a jókból, hanem egyáltalán a szakikból. Nagyon sokan külföldön próbálnak szerencsét...
 

Filléres mosogatószer, ami jobb, mint a bolti

Az olcsó mosogatószerek többsége nem jó minőségű, de már fillérekből, otthon is lehet szuper mosogatószert készíteni. Csak négy összetevő kell hozzá, néhány perc, és egy flakon, amibe aztán...
NÉPSZERŰ
FRISS

Interspar

09.21-09.27
Országos

Spar

09.21-09.27
Országos

Lidl

09.21-09.27
Országos

Auchan

09.21-09.27
Országos

Aldi

09.21-09.27
Országos

Tesco

09.21-09.27
Országos

Spar, Interspar

Borkatalógus
09.06-09.27
Országos

Diego

09.01-09.30
Országos