Toddler girl with a plaster on her grazed knee with a sad face drawn on it

Drága ősz vár a magyar szülőkre: csak így úszhatják meg a vaskos számlát, ha beüt a baj

2022. augusztus 11. 05:58

Hamarosan újra becsengetnek csaknem sok tízezer kisdiáknak, és újra elindul az iskolai tanév. Azt azonban soha nem szabad elfelejteni, hogy nem csak a nyári szünidőben, de az iskolában, mondjuk az udvaron is érheti őket néhány baleset, így ezekre, ha az óvatossági szabályok nem lennének elegek, biztosítással a legjobb felkészülni. A biztosítók szerint érdemes a kiskorú családtagokra is gondolni, mert speciális helyzet mindig adódhat: de segít abban is, hogy a család pénztárcáját ne terhelje meg egy baleset utáni felépülési időszak.

Már egy hónap sincs hátra a magyar gyerekek június közepe óta tartó, gondtalan nyári szünidejéből: az Oktatási Hivatal nemrég közölte, hogy a 2022/2023-as tanév szeptember elsején, csütörtökön kezdődik, és ahogy az előző, ez is június 15-én ér majd véget. Sajnálatos balesetek nem csak a nyári időszakban, hanem az iskolaidőben is történhetnek a gyerekekkel, így érdemes arra gondolni, hogy rájuk is kössünk baleset- vagy akár életbiztosítást. A csonttörés, harapás, karmolás, csípés és még ezer más baleset a tanítási időben is állandóan leselkedik a gyerekekre.

A gondtalan játék sokszor elfeledteti a gyerekekkel (és néha a szüleikkel is), mennyi veszély leselkedik rájuk az iskolaidőben ugyanúgy, mint a nyári szünetben. Nem véletlen, hogy a gyerekekre kötött biztosítások száma évről évre növekszik, mivel veszélyeztetett korosztályról van szó, a szülők is egyre inkább felismerik, hogy a legfontosabb családtagok, vagyis a gyerekek biztonságáról is érdemes gondoskodni, mielőtt  bekövetkezne a baj. Megkérdeztük a biztosítókat, milyen feltételekkel köthetünk biztosítást a gyerekekre, hogy a szünidő után a tanév is valóban komoly gondok nélkül teljen el, ha a baj már megtörtént.

Négy évente történik valami

A Magyar Biztosítók Szövetségének honlapjáról megismerhetjük a most elérhető legfrissebb statisztikákat arról, hány gyerekre kell itt országosan gondolni. Ebből az derült ki, hogy még 2020-as év, vagyis a COVID által megtépázott időszak előtt minden átlagosan minden negyedik évben egy gyerek eljutott orvosig egy baleset után.

Az évente közel 1500 közlekedési balesetet szenvedő tizennégy év alatti gyermek jelentős részével a nyári szünetben történik meg a baj, a statisztikák szerint elsősorban a 3-6 és a 10-14 éves korosztály a leginkább veszélyeztetett. A fiúk kicsi korban kétszer, serdülőkorban háromszor gyakrabban szenvednek balesetet, mint a lányok. A nem egyszer tragédiába torkolló esetek a közlekedési balesetek mellett a legtöbbször fulladás, égési sérülések, a magasból történő leesés vagy éppen mérgezés következményei

- áll a MABISZ által közzétett gyűjtésben. Ez azt jelenti, hogy nem csak közlekedéskor, hanem bizony otthon vagy az iskolában, a szünet alatti játék közben is történhet a közepesnél is nagyobb baj: erre felkészülve pedig bizony sok szülőt elgondolkodtat, hogy legalább a nyaralásra olyan megoldást keressen, ami legalább a család kasszáját nem terheli meg a rehabilitáció alatt.

Kevesen tudják, hogy immár csaknem két évtizede, 2003 óta minden, 3-18 év életkor közötti magyar gyereknek alanyi jogon jár állami balesetbiztosítás. Ez az otthon, az óvodában, az iskolában történt, esetleg utazás során bekövetkező balesetekre nyújt fedezetet az év minden napján. A szolgáltatások köre és a fedezeti szint azonban limitált, így egyrészt érdemes bővebben utánanézni, másrészt egy kiegészítő megoldást keresni, ugyanis az állami biztosítás összegei inkább jelképesek.

Kutyaharapás szúrt sebbel

A biztosítók ajánlatai természetesen eltérőek, de általánosságban azért kivehető az adatokból, hogy évente mindössze néhány ezer forintos díjért már komoly balesetbiztosítást köthetünk gyermekünkre, mely nem kizárólag egy vagy két balesettípusra terjed ki. A Groupama Biztosító a Pénzcentrumnak azt írta: a kutyaharapás, illetve a szúrt seb is a gyakori "bajok" közé tartozik, így ezekre már az alapcsomagok is kiterjednek.

Ma már kifejezetten a gyermekeket érintő kockázatokra is köthető biztosítás. Ezek olyan fedezeteket is tartalmaznak, melyeket más típusú biztosítás nem feltétlenül. A vállalt kockázatok közé tartoznak például a gyerekeket sajnos gyakrabban érintő szúrt seb, kutyaharapás vagy a Lyme-kór is. A legújabb generációs biztosítások akár a gyermek balesete miatt szükségessé váló rehabilitációt is finanszírozzák, vagy szükség esetén kórházi napidíjtérítést is nyújtanak. Ha például az egyik szülő a gyermeke balesete miatt kiesik a munkából vagy egy sérülést követően utókezelésre van szüksége, akkor a biztosítás segíthet abban, hogy a baleset a sérülésen és ijedségen túl legalább anyagilag ne terhelje a családot

- írta válaszában a Groupama. Hozzátették azt is, hogy a gyerekekkel azért ritkábban történik orvosi ellátást igénylő baleset, így természetesen a biztosítások fajtája is eltérő.

A gyerekekre szabott biztosítások eltérnek a felnőttekre köthetőktől, mert alapvetően más események történnek a gyerekekkel. Miután a gyerekekkel szerencsére ritkábban történik orvosi ellátást igénylő baleset, így a gyerekbiztosítás ára is kedvezőbb. Nem csak a nyári időszakban érdemes gyerekbiztosítást kötni, mert égési sérülés, csonttörés vagy vágott, szúrt seb az év egészében előfordulhat, még ha a statisztika azt is mutatja, hogy kevesebb mint nyáron.

- tette hozzá a biztosító kommunikációs munkatársa.

Jellemző a kicsik biztosítása

Az Aegontól azt a választ kaptuk, hogy amennyiben a felnőtt családtagok rendelkeznek biztosítással, akkor megfigyelhető az a trend, hogy a család kiskorú tagjaira is gondolnak. Kisebb arányban ugyan, de előfordul, hogy műtét utáni rehabilitációt is lefed a biztosítás, így a családokat nem sújtja emiatt komoly anyagi teher.

Ha a családfenntartók úgy döntenek, hogy önmaguk és szeretteik védelme érdekében biztosítást kötnek, akkor jellemzően a legkisebbekre is gondolnak. Ezután már természetes, hogy ha újabb gyermek érkezik a családba, a szülők azonnal kérik számára is a biztosítási védelmet. Az elmúlt évek eseményei mind a tudatosságot, mind a kockázatokra való érzékenységet erősítették az emberekben, így érthető, hogy növekszik az aránya a legfiatalabb családtagok biztosításának is. A balesetekre való felkészülés mellett egyre többen választanak olyan modulokat is - felnőttekre és gyermekekre egyaránt - melyekkel a legsúlyosabb helyzetekre is fel lehet készülni: pl. daganatos betegség, szervátültetés, kóma

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

írta válaszában az Aegon kommunikációs osztálya. Hozzáfűzték azt is, hogy szerintük nem kizárólag a nyári időszakra, hanem az egész naptári évre érdemes gyerekbiztosításokat kötni.

Biztosítási védelemre egész évben szükség van. Persze lehet, hogy épp egy nyaralás, vagy táborozás adja az apropót a szülőknek arra, hogy biztosítást kössenek, de azután is érdemes folyamatosan érvényben tartani őket. Szerencsére nagyon sok gyermek sportol, versenyre jár, így kifejezetten a számukra alakítottunk ki olyan sportbiztosításokat, amelyek az edzéseken, versenyeken szerzett sérülésekre is védelmet nyújtanak.

Speciális helyzet, speciális biztosítás

Egész évben köthető, de persze jellemzően a szülők a nyári időszakban kapnak inkább észbe - válaszolta a Generali biztosító lapunknak azon kérdésére, hogy mikor érdemes leginkább az ilyen biztosítást megkötni. Hozzátették azt is, hogy ők úgy látják, inkább a háztartási balesetektől tartanak a magyar szülők.

A gyermekbiztosítás bármikor megköthető, a biztosítások területi hatálya az egész világra kiterjed, és az év minden napjára nyújt biztosítási védelmet; ezért nem kötődik a nyaraláshoz vagy a nyári táborokhoz. A csomagokban minden szülő megtalálhatja azokat a szolgáltatásokat, amelyek azokban a helyzetekben hasznosak, amiktől általában mindenki tart – ilyenek pl. a háztartási, a közlekedési balesetek, a testi sérülések, a tűzkár - és amelyek megfelelő anyagi támogatást nyújtanak a baleseti következmények miatt felmerülő kiadások enyhítésében

- írta válaszában a biztosító. Honlapjukat átböngészve kiderül, hogy a legnagyobb kifizetés 2,5 millió forint, melyet a legdrágább csomag igénybe vétele esetén (10 ezer forint/tanév) fizetik akkor, ha a baleset után a gyermeknek maradandó egészségkárosodása lesz. A legkisebb kifizetés ugyanakkor 300 forint, ez a legolcsóbb, évi 1000 forintos csomagban van, de a kórházban naponta térítik, amíg a felépülés miatt ott kell lennie a kicsiknek.

Hasonló a helyzet az Allianznál, akik a szülőknek azt tanácsolják: a táborozni küldött gyerek esetén azt is gondolják át, hogy speciális táborról van-e szó, és külön azokra az eshetőségekre is kössenek biztosítást, amelyek az ilyen helyeken bekövetkezhetnek.

Nyaralás előtt – ha az külföldi nyaralás – mindenképpen javasoljuk utasbiztosítás megkötését a gyerekek részére is. Mindegyik utasbiztosításunk tartalmaz betegségre balesetre szóló szolgáltatást vagy a poggyásszal összefüggő kártérítést, de ha gyerek speciális táborba megy, pl. síelni, raftingolni, vagy sportversenyre, edzésre, javasoljuk az ezekre a kockázatokra szóló termékeinket

 - írta válaszában az Allianz kommunikációs osztálya.

Hogyan kerüljük el a bajt?

Az Országos Mentőszolgálat évekkel ezelőtt adott ki egy kisokost, amelyet átböngészve minden szülő és tanár legalább elemi szinten meg tudja előzni a baleseteket - mindjárt láthatjuk a pontokra rápillantva, hogy az esetek jó részében csak odafigyelésre, elővigyázatosságra van szükség.

  • Nagy energiájú sérülés esélyekor (kerékpározás, görkorcsolya, lovaglás, stb.) mindenképpen adjunk a gyermekre bukósisakot. Megfelelő védőfelszerelés alkalmazásával a balesetek és sérülések esélye sokkal kisebb.
  • A biztonsággal úszni nem tudó gyermeket még egy pillanatra se hagyjunk felügyelet nélkül kerti medence vagy tó közelében. Ne feledjük, a kisgyermekek akár néhány centiméteres vízben is meg tudnak fulladni.
  • Gondoskodjunk a lépcső, garázs - vagy pincelejáró biztonságos kialakításáról. A vízaknát feltétlenül lássuk el jól zárható fedővel.
  • A kerti játékok (hinta, mászóka, homokozó) állapotát gyakran ellenőrizni kell, rendszeres karbantartásukról mindig gondoskodjunk.

Itt a Pénzcentrum iskolakezdési felmérése!

Sokan már készülnek az iskolakezdésre. Az elmúlt időszakban a pedagógushiány határozta meg az oktatásról szóló híreket, ami szintén aggodalommal töltheti el a szülőket. A Pénzcentrum kutatása alkalmat ad arra, hogy kiderüljön, hogyan készülnek a magyarok az iskolakezdésre, mennyit költenek rá, mit gondolnak az iskolai digitalizációról, mi a véleményük az oktatás és az iskolai étkeztetés minőségéről, hogy állnak a 9 órai iskolakezdés kérdéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Bankmonitor  |  2022. október 4. 16:07
A CSOK támogatáshoz kapcsolódó késedelmi kamat mértékét október 1-tl 5 százalékban maximálták. Ennél...
MEDIA1  |  2022. október 4. 14:37
Egy intézkedés következtében 6 településen válik elérhetetlenné a nemrég a 4iG által felvásárolt szo...
Kiszámoló  |  2022. október 4. 10:59
Ha rendelni akarsz valamit az Aliexpressrl és valamiért európai raktárból szeretnéd megvenni, példáu...
Holdblog  |  2022. október 4. 05:01
A geopolitikai fordulatok viharaiban szinte már megfeledkeztünk arról, hogy alig több mint egy éve m...
Több ezer magyar szülő rontja el így a gyerekét: vigyázz, nehogy elkövesd ezt a hibát

Mi, magyarok nem vagyunk a toppon, ha pénzügyi tudatosságról van szó, pedig fontos lenne, hogy jó példával járjunk gyermekeink előtt is.

Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 4. kedd
Ferenc
40. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?