16 °C Budapest
Több tízezer magyar TAJ-száma szűnik meg holnap: ezt tedd, ha tb-tartozásod van

Több tízezer magyar TAJ-száma szűnik meg holnap: ezt tedd, ha tb-tartozásod van

2021. február 11. 07:52

Holnap lép életbe a változás, amely szerint ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból (tb-járulék) hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, a TAJ-száma - azaz fizetnie kell az egészségügyi ellátásért. Több tízezer magyarnak lehet még hátraléka. Nem kell azonnal kétségbe esni: mutatjuk, mit kell tenned, ha nem tudod rendezni a tartozást.

Fontos változás lép életbe holnap, azaz február 12-én: ennek lényege, hogy ha egy magánszemély egészségügyi szolgáltatási járulékból hathavi tartozást halmoz fel, akkor érvénytelenné válik a társadalombiztosítási azonosító jele, vagyis a TAJ-száma.

Az érintett ezután az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen nem veheti igénybe, fizetnie kell érte.

Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege idén nyolcezer forint havonta. Izer Norbert adóügyi államtitkár február elején arról beszélt, több mint hetvenezer ember tartozik legalább hathavi összeggel - azt nem tudni, hogy az elmúlt szűk másfél hétben közülük hányan rendezték valahogy a tartozásukat.

Ezt tedd, ha nem tudsz fizetni

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal már jó ideje havonta értesíti azokat, akik a nyilvántartás szerint tartoznak a járulékkal. Ha valakinek tartozása halmozódott fel, több lehetősége van arra, hogy a következményeket elkerülje.

A tartozás a 10032000-06055826 számú, "NAV Egészségügyi szolgáltatási járulék beszedési számla" elnevezésű számlára utalással rendezhető, vagy az értesítő levélhez mellékelt csekken is befizethető.

Az adóhivatal azt is közölte hogy ha valaki méltányolható okok miatt nem tudja határidőre befizetni a járulékot, akkor fizetési kedvezményt, azaz

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

  • részletfizetést,
  • fizetési halasztást,
  • a kötelezettség mérséklését
  • vagy elengedését is kérheti a NAV-tól.

Sőt, automatikus és pótlékmentes részletfizetés is kérhető! A kedvezményhez kérelmet kell benyújtani a NAV-hoz.

Ha valaki alacsony jövedelme miatt nem tudja befizetni az egészségügyi szolgáltatási járulékot, az egészségügyi szolgáltatásra szociális rászorultság alapján is jogosult lehet. Ezt a rászorultságot a lakóhely szerinti járási, illetve fővárosi kerületi kormányhivatal állapítja meg. Ha tehát valaki szociális okok miatt nem tudja befizetni a járulékot, keresse fel lakóhelyén a Kormányablakot vagy a helyi kormányhivatal honlapját.

Ha valaki vitatja fizetési kötelezettségét, egyeztetési eljárást kezdeményezhet az egészségbiztosítási szervnél, vagyis a kormányhivatalnál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban jogosult volt egészségügyi szolgáltatásra, vagy a NAV-nál akkor, ha az értesítésben megjelölt időszakban munkaviszony vagy egyéb jogviszony alapján tudomása szerint biztosított volt.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?