5 °C Budapest
Kiszivárgott a kormány pontos oltási terve: mutatjuk a részleteket

Kiszivárgott a kormány pontos oltási terve: mutatjuk a részleteket

2021. február 4. 17:29

A fekvőbeteg ellátásban részt vevő intézménynek kiküldött dokumentum szerint az oltási terv két részből áll: "Ü" (vagyis ütemezett) és "T" (vagyis tömeges) oltási szakaszból. Utóbbira akkor kerülhet sor, ha legalább 1 millió lakos számára elengendő oltóanyag áll rendelkezésre.

A tájékoztató dokumentumot Dr. Kunecz Zsombor tette közzé közösségi média-posztjában. Eszerint az egészségügyi intézményrendszerben az oltási szakaszokban 102 kórház, 131 szakrendelő, és 5004 háziorvosi rendelő kerül bevonásra több lépcsőben. Ez annak függvénye, hogy milyen mennyiségben áll rendelkezésre oltóanyag, és milyen társadalmi preferenciacsoport beoltására kerül sor.

Az oltási terv első szakasza az "Ü", vagyi ütemezett szakasz, amikor az oltás a napi működés mellett, a rendelkezésre álló oltóanyag gyors és ütemes felhasználásával az egészségügyi szolgáltatok "átlagos áteresztőképessége" mellett zajlik. A tájékoztató számításai szerint a kórházak összesen napi 73 440 oltás beadására képesek hat oltóponton, amennyiben kapacitásnövelésre van szükség, bevonhatók a szakrendelők  is. Szakrendelőnként két oltóponttal további napi 31 440 oltást bonyolíthatnának le. A háziorvosi rendelők bevonásával pedig további 100 080 lakos oltható be naponta.

Így az "Ü" szakaszban napi 204 960 ember oltható be.

A "T", vagyis tömeges oltási szakaszban már kórházanként 15 oltópont kerül kialakításra, ahol 183 600 lakos beoltására kerülhet sor naponta. Szakrendelőnként kettő helyett öt oltóponton további napi 78 600 oltás kerülhet beadásra. A háziorvosi rendelők megnövelt kapacitásával pedig további 250 200 vakcina adható be, vagyis 512 400 lakos oltására kerülhet sor naponta, az egy hétvége alatt 1 millió embert jelent.

A közzétevő orvos szerint "ez a terv annak hibái ellenére, eddig a legegyértelműbb elképzelés a COVID-19 járvány kitörése óta" ugyanakkor úgy véli: "az, hogy működőképes-e, az egy egészen más történet, ugyanis komoly erőforrás igénnyel bír".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 15. csütörtök
Anasztázia, Tas
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?