Veszélyes karácsonyfák okoznak pusztító tüzet: ezekkel kell a leginkább vigyázni

Veszélyes karácsonyfák okoznak pusztító tüzet: ezekkel kell a leginkább vigyázni

2020. december 24. 15:59

Csak december közepéig már 7 lakástüzet okoztak az ünnepi dekorációk. És ez sajnos az ünnepek előrehaladtával egyre több lesz. A statisztikák azt mutatják, a legtöbb szerencsétlenség emberi mulasztás miatt következik be. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a kiszáradt karácsonyfákban, rossz minőségű ünnepi füzérekben, és a nyílt láng használatában rejlő veszélyek garmadáját. Nagyon oda kell figyelni, hiszen egyetlen pillanat alatt meglehet a szerencsétlenség. Tűzoltó hadnagy segítségével vettük sorra a legfontosabb tudnivalókat!

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Sajnos az adventi időszak a karácsonyi készülődés mellett sokszor a tragédiák melegágya is. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis évente több tucat olyan tűz keletkezik, amely az ünnepi dekorációkkal hozható összefüggésbe.

Az adventi koszorúk, a meggyújtott gyertyák és mécsesek, majd kiszáradó karácsonyfák jelentenek veszélyt az adventi időszakban. Minél régebb óta van a koszorú, a fenyőfa a fűtött lakásban, annál szárazabbá válik, egyre nagyobb tűzveszélyt jelentve. Elég egy szikra vagy egy felborult gyertya, vagy egy zárlatos fényfüzér, és kész a baj

- hívta fel a figyelmet Dóka Imre, tűzoltó főhadnagy. A szakember arról is tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy tavaly az advent idején 29 alkalommal riasztották a tűzoltókat, 47 esetben pedig az ünnepi sütés-főzés miatt csaptak fel a konyhában a lángok. De idén, 

december közepéig is már 7 lakástüzet okoztak az ünnepi dekorációk.

"A tüzek keletkezési okai között jellemzően valamilyen nyílt láng - gyertyaláng vagy csillagszóró - használata szerepel, de a silány minőségű vagy hibás fényfüzérekből eredő elektromos tüzek is gyakoribbak" - tájékoztatta lapunkat a tűzoltó hadnagy. Ennek ellenére

a legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák.

Éppen ezért különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezzük, és az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. A szakember szerint legalább ugyanennyire fontos, hogy 

a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg.

A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. A szakember azt tanácsolja, éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból ezeket a szerkezeteket.

Fontos tanács az is, hogy a kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól. A sokkoló videón látni is a különbséget, ahogy egy friss, illetve egy száraz fa ég:

Az adventi időszakban különösen figyelni kell a konyhára is, hiszen az ünnepek miatt a családok több időt töltenek a konyhában. Ahol azonban elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj.

Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel!

E helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet. Dóka Imre megjegyzi azt is, azért hogy időben észlelhessük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonunkba egy füstérzékelő készüléket, hiszen ezzel a lakástűz hamarabb észlelhető!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. december 1. szerda
Elza
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?