12 °C Budapest

Veszélyes karácsonyfák okoznak pusztító tüzet: ezekkel kell a leginkább vigyázni

2020. december 24. 15:59

Csak december közepéig már 7 lakástüzet okoztak az ünnepi dekorációk. És ez sajnos az ünnepek előrehaladtával egyre több lesz. A statisztikák azt mutatják, a legtöbb szerencsétlenség emberi mulasztás miatt következik be. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a kiszáradt karácsonyfákban, rossz minőségű ünnepi füzérekben, és a nyílt láng használatában rejlő veszélyek garmadáját. Nagyon oda kell figyelni, hiszen egyetlen pillanat alatt meglehet a szerencsétlenség. Tűzoltó hadnagy segítségével vettük sorra a legfontosabb tudnivalókat!

Sajnos az adventi időszak a karácsonyi készülődés mellett sokszor a tragédiák melegágya is. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis évente több tucat olyan tűz keletkezik, amely az ünnepi dekorációkkal hozható összefüggésbe.

Az adventi koszorúk, a meggyújtott gyertyák és mécsesek, majd kiszáradó karácsonyfák jelentenek veszélyt az adventi időszakban. Minél régebb óta van a koszorú, a fenyőfa a fűtött lakásban, annál szárazabbá válik, egyre nagyobb tűzveszélyt jelentve. Elég egy szikra vagy egy felborult gyertya, vagy egy zárlatos fényfüzér, és kész a baj

- hívta fel a figyelmet Dóka Imre, tűzoltó főhadnagy. A szakember arról is tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy tavaly az advent idején 29 alkalommal riasztották a tűzoltókat, 47 esetben pedig az ünnepi sütés-főzés miatt csaptak fel a konyhában a lángok. De idén, 

december közepéig is már 7 lakástüzet okoztak az ünnepi dekorációk.

"A tüzek keletkezési okai között jellemzően valamilyen nyílt láng - gyertyaláng vagy csillagszóró - használata szerepel, de a silány minőségű vagy hibás fényfüzérekből eredő elektromos tüzek is gyakoribbak" - tájékoztatta lapunkat a tűzoltó hadnagy. Ennek ellenére

a legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák.

Éppen ezért különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezzük, és az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. A szakember szerint legalább ugyanennyire fontos, hogy 

a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg.

A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. A szakember azt tanácsolja, éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból ezeket a szerkezeteket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos tanács az is, hogy a kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól. A sokkoló videón látni is a különbséget, ahogy egy friss, illetve egy száraz fa ég:

Az adventi időszakban különösen figyelni kell a konyhára is, hiszen az ünnepek miatt a családok több időt töltenek a konyhában. Ahol azonban elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj.

Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel!

E helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet. Dóka Imre megjegyzi azt is, azért hogy időben észlelhessük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonunkba egy füstérzékelő készüléket, hiszen ezzel a lakástűz hamarabb észlelhető!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 15. 18:58
Starcz Ákos, a kormányközelből bekebelezett Index.hu Zrt. vezérigazgatóját felkérték a szintén kormá...
Holdblog  |  2024. április 15. 13:15
Mennyire leszek képes gazdagodni 2024-ben? nemekre és generációkra bontva végzett ön-bevalláson alap...
Bankmonitor  |  2024. április 15. 12:48
Miért lenne szükségem életbiztosításra? Ha meghalok, mindenem a családé lesz, nekem akkor már nincs...
MNB Intézet  |  2024. április 15. 11:07
Sokan meglepődnek azon, hogy az USA-ban nem a hard landing forgatókönyv látszik megvalósulni. Valójá...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 16. kedd
Csongor
16. hét
Április 16.
A hang világnapja
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem