-8 °C Budapest

Veszélyes karácsonyfák okoznak pusztító tüzet: ezekkel kell a leginkább vigyázni

2020. december 24. 15:59

Csak december közepéig már 7 lakástüzet okoztak az ünnepi dekorációk. És ez sajnos az ünnepek előrehaladtával egyre több lesz. A statisztikák azt mutatják, a legtöbb szerencsétlenség emberi mulasztás miatt következik be. Éppen ezért nem lehet elégszer hangsúlyozni a kiszáradt karácsonyfákban, rossz minőségű ünnepi füzérekben, és a nyílt láng használatában rejlő veszélyek garmadáját. Nagyon oda kell figyelni, hiszen egyetlen pillanat alatt meglehet a szerencsétlenség. Tűzoltó hadnagy segítségével vettük sorra a legfontosabb tudnivalókat!

Sajnos az adventi időszak a karácsonyi készülődés mellett sokszor a tragédiák melegágya is. A hivatalos statisztikák szerint ugyanis évente több tucat olyan tűz keletkezik, amely az ünnepi dekorációkkal hozható összefüggésbe.

Az adventi koszorúk, a meggyújtott gyertyák és mécsesek, majd kiszáradó karácsonyfák jelentenek veszélyt az adventi időszakban. Minél régebb óta van a koszorú, a fenyőfa a fűtött lakásban, annál szárazabbá válik, egyre nagyobb tűzveszélyt jelentve. Elég egy szikra vagy egy felborult gyertya, vagy egy zárlatos fényfüzér, és kész a baj

- hívta fel a figyelmet Dóka Imre, tűzoltó főhadnagy. A szakember arról is tájékoztatta a Pénzcentrumot, hogy tavaly az advent idején 29 alkalommal riasztották a tűzoltókat, 47 esetben pedig az ünnepi sütés-főzés miatt csaptak fel a konyhában a lángok. De idén, 

december közepéig is már 7 lakástüzet okoztak az ünnepi dekorációk.

"A tüzek keletkezési okai között jellemzően valamilyen nyílt láng - gyertyaláng vagy csillagszóró - használata szerepel, de a silány minőségű vagy hibás fényfüzérekből eredő elektromos tüzek is gyakoribbak" - tájékoztatta lapunkat a tűzoltó hadnagy. Ennek ellenére

a legtöbb tüzet a gyertyák és mécsesek okozzák.

Éppen ezért különösen figyelni kell arra, hogy a kiszáradt adventi koszorú nagyon könnyen lángra kap, ezért a gyertyát ne a terítőre, hanem mindig egy tűzálló alátétre helyezzük, és az égő gyertyákat soha nem szabad felügyelet nélkül hagyni. A szakember szerint legalább ugyanennyire fontos, hogy 

a fényfüzéreket megbízható helyről vásároljuk meg.

A rossz minőségű fényfüzér nemcsak az áramütés, hanem a tűz kialakulásának lehetőségét is magában hordozza. Ha a korábbi években megvásárolt díszt vesszük elő, használat előtt mindig ellenőrizni kell annak sértetlenségét. Ha a vezeték vagy a hosszabbító megtört, eldeformálódott, megolvadt, nem szabad többet használni. A szakember azt tanácsolja, éjszakára, vagy a távollétünk idejére mindig ki kell húzni a konnektorból ezeket a szerkezeteket.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Fontos tanács az is, hogy a kiszáradt karácsonyfára soha ne tegyünk gyertyát vagy csillagszórót, mert a kiszáradt fenyő könnyen meggyulladhat. A karácsonyfát érdemes úgy elhelyezni, hogy legalább másfél méterre legyen a fűtőtesttől, kandallótól. A sokkoló videón látni is a különbséget, ahogy egy friss, illetve egy száraz fa ég:

Az adventi időszakban különösen figyelni kell a konyhára is, hiszen az ünnepek miatt a családok több időt töltenek a konyhában. Ahol azonban elég egy kis figyelmetlenség, egy tűzhelyen felejtett olajjal teli serpenyő, és máris megtörténhet a baj.

Fontos, ha a zsír vagy olaj meggyullad, azt soha ne oltsa vízzel!

E helyette tegyen rá például fedőt, és kapcsolja ki a tűzhelyet. Dóka Imre megjegyzi azt is, azért hogy időben észlelhessük a tűz keletkezését, érdemes beszerezni otthonunkba egy füstérzékelő készüléket, hiszen ezzel a lakástűz hamarabb észlelhető!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2023. február 7. 06:02
A svájci luxusóragyártás szentháromságának egyik tagja, az Audemars Piguet idén 30 éve mutatta be a...
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?