13 °C Budapest

Már 21-en haltak bele az újfajta drogba: súlyos agykárosodást okoz

2020. szeptember 1. 16:30

Már 21 halálos áldozata van Magyarországon a sajtóban csak bika néven emlegetett pszichoaktív szernek. Az elhunytak többsége korábban is drogfogyasztó volt, a haláluk előtt fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek. A legfiatalabb halott 23, a legidősebb 36 éves volt.

Már 21 halálos áldozata van Magyarországon a sajtóban csak bika néven emlegetett pszichoaktív szernek, mondta el a 24-nek Csákó Ibolya, a rendőrség alezredese.  A kínai laborokból származó újtípusú pszichoaktív anyag sokkal erősebb, mint a legtöbb hasonló szer, melyek szintén nagy pusztítást végeznek az országban. A halálesetek többsége Budapesten történt, de Borsod is különösen érintett, és történt haláleset Fejér, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád és Tolna megyében is.

A bika elsőnek akkor bukkant fel a magyar sajtóban, amikor augusztus közepén kiderült, hogy 11 ember haláláért felelős. Akkor a rendőrség azt közölte, hogy az elhunytak többsége korábban is drogfogyasztó volt, a haláluk előtt fáradékonyak voltak, szívtájéki fájdalomra, légzési nehézségre panaszkodtak, a halál előtt görcsös rohamuk volt, több esetben őrjöngtek. A legfiatalabb halott 23, a legidősebb 36 éves volt.

A hasonló drogok elsősorban a szegregátumokban és a legszegényebbek között terjednek, hiszen az ismeretlen összetételű vegyi anyagokkal felütött porokhoz nagyon olcsón hozzá lehet jutni. A lap szerint az addiktológusok egyre többet tudnak az anyagról: egy olyan erős idegméregről van szó, amely kómához hasonló állapotot idéz elő, valamint minden használatkor károsítja az agyat. 

Egy esetben a rendőrség már gondatlanságból elkövetett emberölés miatt nyomoz a Tolna megyében: egy dílert kaptak el, akinek egyik vásárlója belehalt a fogyasztásba.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 19. 10:52
HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene...
MEDIA1  |  2024. április 19. 10:20
Hont szerint a hvg.hu túltolja a Magyar Péterrel kapcsolatos tartalmak mennyiségét. Konkrét példával...
Kiszámoló  |  2024. április 19. 10:08
Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalma...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem