12 °C Budapest

Hogy micsoda? A koronavírus-világjárvány hatása 3-szorosa lehet a gazdasági válságénak

2020. július 2. 18:01

Egy friss, globális elemzés többet között arról így, hogy a koronavírus-világjárvány hatása várhatóan háromszor erősebb lesz, mint az előző a globális pénzügyi válságé volt. Öröm az ürümben, hogy az elemzés szerint Magyarország legalább ellenállónak bizonyult a koronavírus-járvánnyal szemben.

Az Allianz július 1-én tette közzé Globális Biztosítási Jelentését, amelyben az elmúlt év teljesítményét számba véve és a jövőbeli fejlődést felmérve ad képet a világ biztosítási piacainak helyzetéről. A globális biztosítási iparág jó formában kezdte a 2020-as évet: 2019-ben 4,4 százalékkal nőttek a biztosítási díjak, amivel az elmúlt négy év legerősebb növekedését produkálták. A növekedést az életbiztosítási szegmens hajtotta, amely meredeken, 4,4 százalékkal növekedett 2018-ban. Ez annak volt köszönhető, hogy Kína túllépett az ideiglenes, szabályozói eredetű visszaesésén, és az érett piacok végre meg tudtak birkózni az alacsony kamatszintekkel. A vagyon- és balesetbiztosítás közel azonos mértékben (4,3 százalékkal) bővült, elmaradva a 2018-ban mért 5,4 százalékos értéktől. Az életbiztosítás ezzel 2015 óta először felülmúlta a vagyon- és balesetbiztosítási szegmenst - bár csak igen csekély mértékben. 2019-ben a globális díjbevétel összesen 3906 milliárd euró volt (életbiztosítás: 2399 milliárd euró, vagyon- és balesetbiztosítás: 1507 milliárd euró).

Ezt követően a Covid-19 meteorként csapódott be a világgazdaságba. A gazdasági tevékenységek globális leállása a biztosítások terén is keresleti sokkot okozott: A globális díjbevétel várhatóan 3,8 százalékkal csökken 2020-ban. Az életbiztosítás valószínűleg jobban megszenvedi majd a helyzetet, mint a vagyon- és balesetbiztosítás - előbbi esetében 4,4 százalékos, míg utóbbiak esetében 2,9 százalékos visszaesés várható. A koronavírus-világjárvány hatása így háromszor erősebb lesz, mint a globális pénzügyi válságé, amikor is a globális díjbevétel 1 százalékkal csökkent. A világjárvány a Covid-19 előtti trenddel összevetve nagyjából 360 milliárd eurót farag majd le a globális díjbevételből (az életbiztosítás 250 milliárd euróval, a vagyon- és balesetbiztosítás pedig 110 milliárd euróval lesz kevesebb).

Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza szerint "2020-at kétségtelenül elveszítettük a vírus miatt". "Sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi is jön majd a Covid-19 után. Alapvetően az alábbi három trend körvonalazódott már a járvány előtt is, amelyek a következő években intenzívebbé válnak majd: az üzleti modell digitalizációja, az Ázsia felé fordulás és az ESG-tényezők előtérbe kerülése. Míg az ázsiai piaci szereplők a technológia területén járnak az élen, az európaiak az ESG terén erősek. Ázsiában dől majd el azonban, ki uralja a globális biztosítási piacot, hiszen az ázsiai háztartások válnak a legstabilabb fogyasztókká, így ezek határozzák meg a biztosítások iránti globális keresletet."

Kelet-Európa 8,6 százalékkal növekedett 2019-ben, ami elmaradt az előző év 9,5 százalékos bővülési ütemétől. Mindkét szegmens (életbiztosítás, illetve vagyon- és balesetbiztosítás) hozzájárult a díjbevétel emelkedéséhez: Az életbiztosítás dinamikusan, 10 százalékkal nőtt (a pénzügyi világválság óta mindössze második alkalommal volt a növekedés üteme két számjegyű), a vagyon- és balesetbiztosítás (amely a teljes biztosításidíj-bevétel 70 százalékát adja) pedig 8 százalékkal, elmaradva a 2018-as 9,6 százalékos értéktől. A teljes biztosításidíj-bevétel 64 milliárd euró volt a régióban, és több mint felét a "2 Nagy" (Oroszország és Lengyelország) produkálta. 2020 azonban kihívásokat tartogat Kelet-Európa számára: a díjbevétel várhatóan stagnál majd, és míg az életbiztosítás 1 százalékkal csökkenni fog, a vagyon- és balesetbiztosítási bevétel pedig csak csekély mértékben, 0,6 százalékkal növekszik majd. A hosszú távú kilátások azonban némiképp fényesebbek: a régió újult erővel, közel 9 százalékkal növekszik majd 2021-ben. 2030-ig a régió átlagos éves növekedése 6,1 százalék lesz, kevéssel meghaladva az előző évtized átlagos bővülési ütemét. Az életbiztosítási, illetve a vagyon- és balesetbiztosítási szegmensek várhatóan közel azonos mértékben bővülnek majd.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A jelentés társszerzője, Patricia Pelayo Romero szerint "A nagy pénzügyi válságot követő, kihívásokkal teli évtized után a harcban edzett európai biztosítási iparág figyelemre méltó ellenálló képességről tett tanúbizonyságot a Covid-19-járvány alatt". "A kilátások azonban kevésbé biztatóak. Európa - más területekhez hasonlóan - lemarad az USA, és különösen Ázsia mögött. A pénzügyi világválság előtt ugyanakkora volt a piaci részesedése, mint az USA-nak - nem is beszélve arról, hogy jócskán megelőzte Ázsiát. Az évtized végére azonban 6 százalékponttal elmarad majd az USA-tól, Ázsia pedig jelentős mértékben, 15 százalékponttal túlszárnyalja majd. Európának riasztásként kellene tekintenie a Covid-19-re: ideje rendezni a sorait és lépéseket tennie a gyorsabb és inkluzívabb növekedés érdekében."

Magyarország biztosítási piaca 10,6 százalékkal nőtt 2019-ben. A pénzügyi világválság óta ez volt a leggyorsabb ütemű bővülés a piacán. A növekedés hajtómotorja az 56 százalékos piaci részesedéssel rendelkező vagyon- és balesetbiztosítási szegmens volt, amely nagymértékben, 16,9 százalékkal nőtt az előző év 10 százalékos növekedési üteméhez képest. Az életbiztosítási díjbevétel viszont szerényebb mértékben, 3,5 százalékkal nőtt, megközelítőleg a 2018. évivel azonos mértékben (akkor 3,4 százalékos volt a növekedés üteme). 2020 azonban több kihívást is támaszt: a díjbevétel növekedése várhatóan 1,7 százalékra esik vissza, majd 2021-ben közel 5 százalékra gyorsul majd. A 2030-ig tartó teljes évtizedben Magyarország évente várhatóan 3,7 százalékkal bővül, ami jóval gyorsabb az előző évtized növekedési üteménél (2,1 százalék).

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Az Ötöslottó nyerőszámai a 16. héten

Kihúzták az Ötöslottó 16. heti nyerőszámait, a sorsolást pedig ezúttal is élőben közvetítette a Pénzcentrum. Vajon elvitte valaki az 1,5 millárd forintos főnyereményt?

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 25. 06:51
Soft landing, azaz puha landolás. A végső kimenetel, amiben a 2021 végi, első poszt-Covid inflációs...
MEDIA1  |  2024. április 24. 23:45
Bár a több mint 20 éve működő művészeti adatbázis és hírportál csapata Facebook-posztban búcsúzott e...
Kiszámoló  |  2024. április 24. 18:32
A friss Magyar Közlönyben jelent meg a kormányrendelet, ami megváltoztatja az eddigi jótállási előír...
Bankmonitor  |  2024. április 24. 11:33
Várhatóan 2024 júniusában indul az új otthonfelújítási program. A támogatásból az 1990 előtt épült c...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem