22 °C Budapest
Magyarok ezrei halnak meg emiatt: már az is elég, ha kinyitod az ablakot

Magyarok ezrei halnak meg emiatt: már az is elég, ha kinyitod az ablakot

2018. április 24. 15:40

Magyarországon évente valamivel több mint 5000 ember életét követeli a légszennyezettség. Ezzel a számmal bár világviszonylatban jól állunk, a környező országokkal összehasonlítva viszont csúnyán alulmaradunk.

A föld lakosságának 95 százaléka egészségtelen levegőt szív magába - derült ki egy friss SGA (State of the Global Air) jelentésből. A kutatás rámutat, 2016-ban csaknem 6 millió ember halálát okozta valamilyen formában a levegőszennyezettség. Ezek közül a leggyakoribbak a stroke, különböző tüdőbajok, tüdőrák, illetve az ezekhez kapcsolódó szívinfarktusok.

Talán nem is annyira meglepően összességében Kínában halnak meg legtöbben a szennyezet levegő miatt, összesen több mint 1,5 millióan. Ha azonban a 100 000 lakosra jutó halálesetekről van szó, akkor drámaian fordul a lista, melynek élén toronymagasan Afganisztán áll, Pakisztán és India előtt.

Magyarország a választott országok közül középen helyezkedik el, ám azt azért érdemes kiemelni, hogy a régióban igen csak rosszul teljesítünk. Míg Ausztriában 100 000 lakosra 19, Szlovákiában 46,8, addig Magyarországon 52,3 halálesetért volt felelős valamilyen formában a rossz levegő. Ezzel a teljesítménnyel Ausztriánál majd 3-szor rosszabb a helyzet itthon, és bizony Románia is előz bennünket, ott ugyanis egyel kevesebb ember hal meg légszennyezettség miatt.

Rossz levegő

Az afganisztáni kiemelkedően magas halálozási arány elsőre meghökkentő lehet, sokan ugyanis a légszennyezettséghez szinte kizárólag az autók kipufogógázát, illetve a különböző óriási erőművek által kibocsájtott füstöt kötik. Ezek persze mind-mind károsak is, ám kiváltképp India és Kína megavárosaiban jelentkeznek leginkább. A gyérebb, jobbára szegényebbek által lakott területeken azonban az emberek mindent elégetnek, ami csak a kezük ügyébe kerül. Fát, műanyagot és egyéb kemikáliákat, amiknek a füstje rendkívül mérgező. Afganisztánban például mindkét probléma igen jelentősen jelen van, főleg a fővárosban Kabulban, de a probléma megjelenése Magyarországon is nagyon hasonló.

A SGA készített egy interaktív térképet is, amin azt lehet megnézni, hogy egyes országok levegőjében mekkora az úgy nevezett PM 2.5 részecskék aránya (mikrogramm/köbméter arányban számolva).  A PM 2.5 elnevezésű részecskék elnevezése egyébként olyan káros, füstből, szénszármazékokból, növényi pollenből, kipufogógázokból származó részecskéket takar, melyek 2,5 mikron nagyságúak vagy kisebbek.

Ahogy az a statisztikából is kiolvasható a környező országokkal Magyarországon a legnagyobb a PM 2.5 részecskék koncentrációja a levegőben. Olyannyira, hogy a második legtöbb is (Szlovákia, Horvátország) 5 mikrogrammal kevesebb káros anyagot tud felmutatni egy köbméter levegőben.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Fontos a szűrés

Magyarországon különösen nagy problémát okoz a levegő szennyezettsége, hiszen bár csak ebből nem lehet egyenes következtetést levonni, de nagyon sokan küszködnek légzőszervi panaszokkal, és vezető halálokok között is nagyszámban jelen vannak a daganatos megbetegedések is. Éppen ezért kiváltképp fontos részt venni különböző szűrővizsgálatokon.

Ma Magyarországon külön kiadás nélkül elmehetünk tüdőszűrésre, nőgyógyászati, prosztata, bőrgyógyászati vizsgálatokra, vagy akár elvégeztethetjük a teljes vérkép vizsgálatot is. Az itthon tapasztalható, sokszor rémisztő állapotú egészségügyi ellátás (hosszú várólisták, hálapénz) ellenére nagyon keveseknek van például egészségbiztosításuk. Az ő számuk alig haladja meg a 30 ezret.

Egy-egy ilyen szerződés pedig lehetővé teszi tulajdonosának, hogy elkerülje a hosszú várólistákat, külön díj befizetése kaphasson második szakorvosi véleményt, akár nemzetközi szinten is. E szerződések díja egyébként leginkább az életkortól függ, azaz minél fiatalabb valaki, annál kevesebb díjért veheti igénybe a színvonalas, gyors és biztosítás nélkül sokszor drága kezeléseket, ellátásokat. Sokat mondó adat ugyanakkor, hogy míg Magyarországon néhány tízezren rendelkeznek egészségbiztosítással, addig ez a szám például Ausztriában 2,5 millió.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. augusztus 14. 06:05
Archívumunkból (2020) A tkepiaci szaksajtó rendszeresen emlegette az elmúlt években, hogy épp Goldil...
MEDIA1  |  2022. augusztus 12. 19:52
Leadja az Elcserélt élet (Um Lugar ao Sol) cím brazil telenovellát az RTL Klub.
Kiszámoló  |  2022. augusztus 12. 11:08
A KAVOSZ újra elindította a vállalkozóknak szóló Széchenyi hiteltermékeket, igaz lényegesen rosszabb...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 11. 11:16
A legtöbb vállalkozónak szinte égnek áll a haja, amikor hiteligénylésrl és adminisztrációról, regisz...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 14. vasárnap
Marcell
32. hét
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?