14 °C Budapest
Kibővíthetik a lombikbaba programot: búcsút inthetünk a várólistának

Kibővíthetik a lombikbaba programot: búcsút inthetünk a várólistának

2017. június 8. 21:01

Öt ponton változhat hamarosan a lombikbaba program, aminek köszönhetően akár 2-3 ezerrel több gyermek születhet évente.

A kormány több gyerek születését elősegítő programja újabb ponttal bővülhet a Hvg.hu értesülése szerint, a lombikbaba programot is kiterjeszthetnék hamarosan. Jelenleg több hónapos, sőt, akár éves várólisták is vannak az állami helyekre, ráadásul a több százezer forintos gyógyszerköltségeket is csak részben finanszírozza az állami egészségbiztosítás. A reformnak köszönhetően viszont akár 2-3 ezer gyermekkel is több születhetne Magyarországon évente, a törvény módosítása öt ponton hozna változást:

  • Az államilag támogatott kezelések számát 6 ezerről 12 ezerre növelnék, ezzel a hosszú várólisták is lerövidülhetnek (eddig nagyjából kétszeres volt a túljelentkezés).
  • Az állami programban résztvevők gyógyszertámogatása 70-ről 90 százalékra emelkedik, vagyis számukra a gyógyszerár harmada lesz a korábbinak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mostani átlagos 250-300 ezer forint helyett 80-100 ezer forintot kell ezért fizetni.
  • Előjegyzési naplót vezetnek be, hogy felmrjék a várólistákat.
  • Most az első gyerek esetén van lehetőség az állami programban való részvételre, és öt ciklust finanszíroznak. Ugyan az öt ciklust nem bővítik, de az egy gyerekes korlát megszűnik.
  • Az állami intézmények eszközbeszerzését is támogatják, így nemcsak papíron, hanem a gyakorlatban is sikerülhet a lombikprogram kibővítése.

Az új, hatezres kvótát egyébként az állami intézmények kapják meg, így a magánintézmények kiesnek a kibővített program többlettáűmogatásából.

(Hvg.hu)

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 15. 19:20