19 °C Budapest
Félsz, hogy lenyúlják a családi aranyat? Így védheted be betonbiztosan

Félsz, hogy lenyúlják a családi aranyat? Így védheted be betonbiztosan

2017. április 1. 07:02

Ugyan az esküvők nagy részét nyáron tartják, azonban már tavasszal is egyre többen házasodnak. A magyar szertartások elengedhetetlen része a jegygyűrű átadása, amire a házasulók százezreket is elkölthetnek. Utánajártunk, hogyan biztosíthatjuk be ezeket az értékes ékszereket.

Itt a tavasz, és ezzel együtt hamarosan indul az esküvőszezon is. A mennyasszonyok valószínűleg már megkapták az eljegyzési gyűrűjüket és sokan lehet, hogy már a jegygyűrűt is kiválasztották. A házassághoz kapcsolódó gyűrűk viszont nem olcsók (van, aki eleve hitelből veszi őket), így felmerül a kérdés, hogyan lehet őket biztosítani, mi történik, ha ellopják vagy elveszítjük őket.

Mire köthetünk biztosítást?

Megkérdeztük a témáról a magyar biztosítókat, de a kapott válaszok alapján önálló, kifejezetten a jegygyűrűre/eljegyzési gyűrűre szóló biztosítást egyik szolgáltató sem kínál. A lakásbiztosítás mellé azonban a legtöbben kínálnak ékszerbiztosítást, aminek részeként mindkét gyűrű típust biztosíthatjuk.

A biztosítás formája viszont eltér az egyes szolgáltatóknál:

  • Az Aegonnál az értéktárgyak közé tartozhatnak a gyűrűk, ezen felül a nemesfémek, ékszerek, gyűjtemények (pl: érme), képzőművészetin alkotások, szőrmék, nagy értékű szőnyegek, antik tárgyak és 100 ezer forint feletti értékű órák tartoznak ide.
  • A Groupamánál az értékőrző vagyonok közé sorolhatók a gyűrűk, persze ebbe a kategóriába is többféle tárgy tartozhat.
  • Az Uniqánál az alapvető ingóságok között biztosítják a gyűrűket is, erre az általános ingóságbiztosítás fedezete terjed ki.
  • Az Unionnál ha ékszereket is szeretnénk biztosítani, akkor külön megjelölt biztosítási összeggel tehetjük ezt meg a lakásbiztosításunk keretein belül.
  • Önállóan az Allianznál sem köthetünk biztosítást a jegygyűrűre, a lakásbiztosításon belül az értékőrző ingóságok közé sorolva védhetjük be a gyűrűinket.

Mennyibe kerül ez nekünk?

Az eljegyzési gyűrű eredeti szerepe az volt, hogy amennyiben a vőlegény faképnél hagyná a menyasszonyt, az eljegyzési gyűrűt egyfajta kárpótlásként megtarthassa a leány. Emiatt régebben a havi jövedelemhez képest határozták meg, hogy mekkora értékűnek kell lennie a gyűrűnek, általában a vőlegény 3 vagy 6 havi jövedelmének értékét kellett a gyűrűre fordítania.

A modern idők nyomán viszont már a nők is vállalhatnak munkát, így az eljegyzési gyűrű értékének sem kell feltétlenül ennyire nagynak lennie (gyors kutatásunk alapján egyébként a jegygyűrűk általánosan 100-150 ezer forintba kerülnek manapság). Emiatt egységesen 100 ezer forintos értékű gyűrűre kértünk kalkulációt a biztosítóktól.

Erre a kérdésünkre viszont csak két biztosítótól kaptunk választ:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 6 százalékos THM-el, és havi 106 085 forintos törlesztővel fel lehet venni a Raiffeisen Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 6,42% a THM; a K&H Banknál 6,43%; az Erste  Banknál 6,67%,  a MagNet Banknál pedig 6,8%; míg az UniCredit Banknál 6,9%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Az Unionnál évente 472 forintba kerül egy 100 ezer forint értékű gyűrű biztosítása, a fedezet a betöréses lopásokra terjed ki.
  • Az Aegonnál területfüggően évente 290 és 430 forint közötti díjat kell fizetnünk havonta egy ekkora értékű gyűrű biztosítási díjaként. Ezért az összegért viszont nemcsak a betöréses lopásra nyújtanak fedezetet, hanem teljeskörű védelmet kaphatunk.

Mire figyeljünk az ingóságok biztosításakor?

Az ingóságok biztosításakor (különösen az ékszereknél) érdemes lefotózni azokat, és megőrizni a számlát. Így, ha kár ér bennünket, akkor ezekkel tudjuk bizonyítani, hogy tényleg volt ilyen értéktárgyunk. Kisebb értékű ingóságoknál a biztosító nem feltétlenül kér számlát/képet a biztosított tárgyakról, de ha van egy-egy értékes vagy számunkra fontos darab, akkor azt mindenképp érdemes lefotóznunk és a számláját megőriznünk.

Lényeges, hogy az ingatlanhoz hasonlóan itt is kerüljük el az alulbiztosítást. Ha ugyanis kiderül, hogy sokkal több érték volt a lakásban, mint amire fedezetet kértünk, akkor alulbiztosítás lép fel és a szolgáltató a keletkezet kárunknak csak egy részét fizetni majd ki.

Új ékszer vásárlásakor érdemes felülvizsgálni a biztosítási fedezet értékét, ugyanis enélkül könnyen alulbiztosítottságba futhatunk bele.

A nagyobb értékű tárgyaknál egyébként a biztosítók speciális értéktárolót (széf) írhatnak elő, ebben az esetben csak a (lezárt) széfben tárolt ékszerekre nyújtanak fedezetet. Emellett a lakás védelmi szintjét is meghatározhatja a biztosító, az erre vonatkozó pontos követelményeket a szerződésben találjuk.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 15:39
Hazai kommunikációért és országmárkázásért felelős kormánybiztosként az ő dolga lesz a médiával való...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?