17 °C Budapest
Félsz, hogy lenyúlják a családi aranyat? Így védheted be betonbiztosan

Félsz, hogy lenyúlják a családi aranyat? Így védheted be betonbiztosan

2017. április 1. 07:02

Ugyan az esküvők nagy részét nyáron tartják, azonban már tavasszal is egyre többen házasodnak. A magyar szertartások elengedhetetlen része a jegygyűrű átadása, amire a házasulók százezreket is elkölthetnek. Utánajártunk, hogyan biztosíthatjuk be ezeket az értékes ékszereket.

Itt a tavasz, és ezzel együtt hamarosan indul az esküvőszezon is. A mennyasszonyok valószínűleg már megkapták az eljegyzési gyűrűjüket és sokan lehet, hogy már a jegygyűrűt is kiválasztották. A házassághoz kapcsolódó gyűrűk viszont nem olcsók (van, aki eleve hitelből veszi őket), így felmerül a kérdés, hogyan lehet őket biztosítani, mi történik, ha ellopják vagy elveszítjük őket.

Mire köthetünk biztosítást?

Megkérdeztük a témáról a magyar biztosítókat, de a kapott válaszok alapján önálló, kifejezetten a jegygyűrűre/eljegyzési gyűrűre szóló biztosítást egyik szolgáltató sem kínál. A lakásbiztosítás mellé azonban a legtöbben kínálnak ékszerbiztosítást, aminek részeként mindkét gyűrű típust biztosíthatjuk.

A biztosítás formája viszont eltér az egyes szolgáltatóknál:

  • Az Aegonnál az értéktárgyak közé tartozhatnak a gyűrűk, ezen felül a nemesfémek, ékszerek, gyűjtemények (pl: érme), képzőművészetin alkotások, szőrmék, nagy értékű szőnyegek, antik tárgyak és 100 ezer forint feletti értékű órák tartoznak ide.
  • A Groupamánál az értékőrző vagyonok közé sorolhatók a gyűrűk, persze ebbe a kategóriába is többféle tárgy tartozhat.
  • Az Uniqánál az alapvető ingóságok között biztosítják a gyűrűket is, erre az általános ingóságbiztosítás fedezete terjed ki.
  • Az Unionnál ha ékszereket is szeretnénk biztosítani, akkor külön megjelölt biztosítási összeggel tehetjük ezt meg a lakásbiztosításunk keretein belül.
  • Önállóan az Allianznál sem köthetünk biztosítást a jegygyűrűre, a lakásbiztosításon belül az értékőrző ingóságok közé sorolva védhetjük be a gyűrűinket.

Mennyibe kerül ez nekünk?

Az eljegyzési gyűrű eredeti szerepe az volt, hogy amennyiben a vőlegény faképnél hagyná a menyasszonyt, az eljegyzési gyűrűt egyfajta kárpótlásként megtarthassa a leány. Emiatt régebben a havi jövedelemhez képest határozták meg, hogy mekkora értékűnek kell lennie a gyűrűnek, általában a vőlegény 3 vagy 6 havi jövedelmének értékét kellett a gyűrűre fordítania.

A modern idők nyomán viszont már a nők is vállalhatnak munkát, így az eljegyzési gyűrű értékének sem kell feltétlenül ennyire nagynak lennie (gyors kutatásunk alapján egyébként a jegygyűrűk általánosan 100-150 ezer forintba kerülnek manapság). Emiatt egységesen 100 ezer forintos értékű gyűrűre kértünk kalkulációt a biztosítóktól.

Erre a kérdésünkre viszont csak két biztosítótól kaptunk választ:

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

  • Az Unionnál évente 472 forintba kerül egy 100 ezer forint értékű gyűrű biztosítása, a fedezet a betöréses lopásokra terjed ki.
  • Az Aegonnál területfüggően évente 290 és 430 forint közötti díjat kell fizetnünk havonta egy ekkora értékű gyűrű biztosítási díjaként. Ezért az összegért viszont nemcsak a betöréses lopásra nyújtanak fedezetet, hanem teljeskörű védelmet kaphatunk.

Mire figyeljünk az ingóságok biztosításakor?

Az ingóságok biztosításakor (különösen az ékszereknél) érdemes lefotózni azokat, és megőrizni a számlát. Így, ha kár ér bennünket, akkor ezekkel tudjuk bizonyítani, hogy tényleg volt ilyen értéktárgyunk. Kisebb értékű ingóságoknál a biztosító nem feltétlenül kér számlát/képet a biztosított tárgyakról, de ha van egy-egy értékes vagy számunkra fontos darab, akkor azt mindenképp érdemes lefotóznunk és a számláját megőriznünk.

Lényeges, hogy az ingatlanhoz hasonlóan itt is kerüljük el az alulbiztosítást. Ha ugyanis kiderül, hogy sokkal több érték volt a lakásban, mint amire fedezetet kértünk, akkor alulbiztosítás lép fel és a szolgáltató a keletkezet kárunknak csak egy részét fizetni majd ki.

Új ékszer vásárlásakor érdemes felülvizsgálni a biztosítási fedezet értékét, ugyanis enélkül könnyen alulbiztosítottságba futhatunk bele.

A nagyobb értékű tárgyaknál egyébként a biztosítók speciális értéktárolót (széf) írhatnak elő, ebben az esetben csak a (lezárt) széfben tárolt ékszerekre nyújtanak fedezetet. Emellett a lakás védelmi szintjét is meghatározhatja a biztosító, az erre vonatkozó pontos követelményeket a szerződésben találjuk.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 10. hétfő
Ármin, Pálma
19. hét
Május 10.
Mentők napja
Május 10.
Baromfi világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 10. 16:16