15 °C Budapest

Félsz, hogy lenyúlják a családi aranyat? Így védheted be betonbiztosan

2017. április 1. 07:02

Ugyan az esküvők nagy részét nyáron tartják, azonban már tavasszal is egyre többen házasodnak. A magyar szertartások elengedhetetlen része a jegygyűrű átadása, amire a házasulók százezreket is elkölthetnek. Utánajártunk, hogyan biztosíthatjuk be ezeket az értékes ékszereket.

Itt a tavasz, és ezzel együtt hamarosan indul az esküvőszezon is. A mennyasszonyok valószínűleg már megkapták az eljegyzési gyűrűjüket és sokan lehet, hogy már a jegygyűrűt is kiválasztották. A házassághoz kapcsolódó gyűrűk viszont nem olcsók (van, aki eleve hitelből veszi őket), így felmerül a kérdés, hogyan lehet őket biztosítani, mi történik, ha ellopják vagy elveszítjük őket.

Mire köthetünk biztosítást?

Megkérdeztük a témáról a magyar biztosítókat, de a kapott válaszok alapján önálló, kifejezetten a jegygyűrűre/eljegyzési gyűrűre szóló biztosítást egyik szolgáltató sem kínál. A lakásbiztosítás mellé azonban a legtöbben kínálnak ékszerbiztosítást, aminek részeként mindkét gyűrű típust biztosíthatjuk.

A biztosítás formája viszont eltér az egyes szolgáltatóknál:

  • Az Aegonnál az értéktárgyak közé tartozhatnak a gyűrűk, ezen felül a nemesfémek, ékszerek, gyűjtemények (pl: érme), képzőművészetin alkotások, szőrmék, nagy értékű szőnyegek, antik tárgyak és 100 ezer forint feletti értékű órák tartoznak ide.
  • A Groupamánál az értékőrző vagyonok közé sorolhatók a gyűrűk, persze ebbe a kategóriába is többféle tárgy tartozhat.
  • Az Uniqánál az alapvető ingóságok között biztosítják a gyűrűket is, erre az általános ingóságbiztosítás fedezete terjed ki.
  • Az Unionnál ha ékszereket is szeretnénk biztosítani, akkor külön megjelölt biztosítási összeggel tehetjük ezt meg a lakásbiztosításunk keretein belül.
  • Önállóan az Allianznál sem köthetünk biztosítást a jegygyűrűre, a lakásbiztosításon belül az értékőrző ingóságok közé sorolva védhetjük be a gyűrűinket.

Mennyibe kerül ez nekünk?

Az eljegyzési gyűrű eredeti szerepe az volt, hogy amennyiben a vőlegény faképnél hagyná a menyasszonyt, az eljegyzési gyűrűt egyfajta kárpótlásként megtarthassa a leány. Emiatt régebben a havi jövedelemhez képest határozták meg, hogy mekkora értékűnek kell lennie a gyűrűnek, általában a vőlegény 3 vagy 6 havi jövedelmének értékét kellett a gyűrűre fordítania.

A modern idők nyomán viszont már a nők is vállalhatnak munkát, így az eljegyzési gyűrű értékének sem kell feltétlenül ennyire nagynak lennie (gyors kutatásunk alapján egyébként a jegygyűrűk általánosan 100-150 ezer forintba kerülnek manapság). Emiatt egységesen 100 ezer forintos értékű gyűrűre kértünk kalkulációt a biztosítóktól.

Erre a kérdésünkre viszont csak két biztosítótól kaptunk választ:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Az Unionnál évente 472 forintba kerül egy 100 ezer forint értékű gyűrű biztosítása, a fedezet a betöréses lopásokra terjed ki.
  • Az Aegonnál területfüggően évente 290 és 430 forint közötti díjat kell fizetnünk havonta egy ekkora értékű gyűrű biztosítási díjaként. Ezért az összegért viszont nemcsak a betöréses lopásra nyújtanak fedezetet, hanem teljeskörű védelmet kaphatunk.

Mire figyeljünk az ingóságok biztosításakor?

Az ingóságok biztosításakor (különösen az ékszereknél) érdemes lefotózni azokat, és megőrizni a számlát. Így, ha kár ér bennünket, akkor ezekkel tudjuk bizonyítani, hogy tényleg volt ilyen értéktárgyunk. Kisebb értékű ingóságoknál a biztosító nem feltétlenül kér számlát/képet a biztosított tárgyakról, de ha van egy-egy értékes vagy számunkra fontos darab, akkor azt mindenképp érdemes lefotóznunk és a számláját megőriznünk.

Lényeges, hogy az ingatlanhoz hasonlóan itt is kerüljük el az alulbiztosítást. Ha ugyanis kiderül, hogy sokkal több érték volt a lakásban, mint amire fedezetet kértünk, akkor alulbiztosítás lép fel és a szolgáltató a keletkezet kárunknak csak egy részét fizetni majd ki.

Új ékszer vásárlásakor érdemes felülvizsgálni a biztosítási fedezet értékét, ugyanis enélkül könnyen alulbiztosítottságba futhatunk bele.

A nagyobb értékű tárgyaknál egyébként a biztosítók speciális értéktárolót (széf) írhatnak elő, ebben az esetben csak a (lezárt) széfben tárolt ékszerekre nyújtanak fedezetet. Emellett a lakás védelmi szintjét is meghatározhatja a biztosító, az erre vonatkozó pontos követelményeket a szerződésben találjuk.

NEKED AJÁNLJUK
Márciusban biztosítsa otthonát MFO-val!

Hazánkban megközelítőleg 4 millió lakott ingatlanon van biztosítás, ami azt jelenti, hogy minden negyedik háztartás védtelen az elemi károk, a tűzesetek vagy épp a betörés...

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Holdblog  |  2024. március 28. 06:02
Mintha a korábbiaknál jóval kisebb hype mellett lenne alakulóban a kriptománia újabb köre. Milyen gá...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem