Kirándulni indultak a gyerekek, töbmilliós számla lett a vége

Kirándulni indultak a gyerekek, töbmilliós számla lett a vége

2016. május 16. 18:04

Tavasszal, illetve nyáron rengeteg gyerek indul táborozni, kirándulni. Ilyenkor érdemes azt is hangsúlyozni, a szülők és tanárok közös felelőssége, hogy a gyerekeknek legyen mindenre kiterjedő, pár száz forintos utasbiztosításuk, illetve a belföldön táborozóknak balesetbiztosításuk. Ezek nélkül ugyanis a külföldi kórházi kezelés, vagy az itthoni rehabilitáció akár több millió forintba is kerülhet.

Tanulók ezrei indulnak többnapos külföldi osztálykirándulásokra is úgy, hogy az aprólékosan, gondosan összeállított programból és útipoggyászból csupán az utas- vagy balesetbiztosítás hiányzik. Ez a szülők, utazás- és táborszervezők figyelmetlensége, mit több felelőtlensége - hívja fel a figyelmet Németh Péter, a CLB kommunikációs igazgatója.

A szakértő szerint nem csoda, hogy meglepte a szülőket a napokban egy budapesti iskola testnevelő tanára, aki a külföldre tervezett osztálykirándulást megelőző szülői értekezleten kijelentette: fel sem szállhat a buszra az a gyerek, akinek nem lesz az indulásra utasbiztosítása. A tanár elmagyarázta: nem akar kockáztatni, nem szeretné, ha pár száz forint spóroláson múlna egy sérült gyerek gyors, szakszerű és teljes orvosi ellátása. Volt már olyan eset a pályafutása alatt - mondta -, hogy egy rosszul törött kart csak azért nem operáltak meg helyben, mert a több százezer forintos beavatkozásra nem volt pénzügyi fedezet, nem volt biztosítás. Begipszelték a gyerek karját, s hazaküldték operáltatni azzal a megjegyzéssel, hogy itthon minél előbb kapja meg a szükséges beavatkozást, mert csak akkor lesz teljes a gyógyulás. Az említett tanár azóta ragaszkodik a gyerekek biztosításához.

Jó lenne, ha a fenti szemlélet általános lenne, véli a szakértő, hiszen az említett eset csak egy csonttörés volt, ám ez is végződhetett volna akár maradandó károsodással is, ha nem érnek haza időben a gyerekkel. Az alkusz aki több példát is tud arra, amikor viszont egy súlyos sérülés miatt nem lehetett a beteget hazaküldeni műtétre, helyben kellett elvégezni, s mivel a sérültnek nem volt biztosítása, az orvosi beavatkozás több százezer forintos számláját az itthoni címére postázták. És végül be is hajtottak. Ezen a téren ugyanis a külföldi egészségbiztosítók nem ismernek tréfát, hazai cégekkel könyörtelenül behajtatják az utolsó fillérig az orvosi beavatkozás költségeit. Akkor is, ha a család teljes vagyona rámegy.

Németh az éppen kezdődő nyári táborok dömpingkínálatából, a jobbnál jobb - és valljuk be, egyre költségesebb - programok mellől is hiányolja a biztosítást, amit akár feltételként is szabhatnának, vagy helyben kötéssel felkínálhatnák a szervezők. A szakértő nem vonja kétségbe a szervezők rátermettségét és hozzáértését, ám a profizmus hiányát mutatja, hogy ezt a feltételt kihagyják a biztonsági részletekből.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Németh szerint még mindig kevesen gondolnak arra, hogy az itthoni baleset ellátása és a kórházi kezelés ugyan nem kerül plusz pénzbe, de a súlyosabb eseteket követő rehabilitáció horribilis pénzt emészt fel, amire már csak egy baleset- vagy a külföldi utakon az utasbiztosítás nyújt fedezetet, akár több millió forintig is. Tapasztalatok szerint a szülők számára már csak a bajban derül ki, hogy az alanyi jogon járó tanulóbiztosítás a töredékét sem fedezi annak a költségnek, ami egy balesettel jár.

A gyerekek érdekében szembesíteni kell a pedagógusokat és a szülőket is azzal a kockázattal, ami a baleset- vagy az utasbiztosítás nélküli nyaraltatással, táboroztatással, osztálykirándulással jár

- jelentette ki a szakértő.

NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. június 14. hétfő
Vazul
24. hét
Június 14.
Húsmentes világnap
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. június 13. 16:08