17 °C Budapest

Magyarok a párizsi terrorban: ez megvédte volna őket?

Pénzcentrum
2015. november 16. 14:55

A pénteki párizsi terrortámadásnak eddigi információk szerint nem volt magyar áldozata, de a beszámolók szerint nem sokon múlott, hogy néhány honfitársunk is a gépfegyverek tüzébe kerüljön. A tragédiát érdemes megvizsgálni biztosítási szempontból is: vajon segít-e az utasbiztosítás ilyen esetekben? Drágulhatnak a terrorizmus miatt a biztosítások?

A péntek késő este terrortámadás sorozat rázta meg Párizst, ennek során eddig 132-en életüket veszítették és több százra tehető a sérültek száma. Magyar áldozata nem volt az eseménynek, azonban nem sokon múlott, hogy néhány honfitársunk is a terrorcselekmény áldozatai között szerepeljen. Megkérdeztük a biztosítókat: milyen segítségre számíthatnak a turisták hasonló esetekben?

Alapvetően kizárás minden háborús, polgárháborús, belső zavargással vagy terrorcselekménnyel kapcsolatos esemény, de az utasbiztosításaink terrortámadáskor két esetben is nyújtanak szolgáltatást. A cél, hogy az utas minél előbb el tudjon jönni a helyszínről, de szervezést, költségvállalást nem tud a biztosító vállalni, de indokolt esetben 500 ezer forintig kifizetjük a hazautazás költségeit

 - válaszolta a Pénzcentrum kérdésére az Aegon. A biztosító terrorcselekmény esetén fejenként 1 millió forintig állja a sürgősségi orvosi kezelést, a sérült hazaszállításának költségeit vagy a holttest hazaszállításának költségeit.

Másik két, általunk megkérdezett biztosító azonban nem térít terrorcselekmény esetén, így sem az EUB, sem az Allianz nem fizeti ki a költségeinket, ha terrorizmus áldozatai lennénk.

A biztosítók többnyire kizárják a terrorcselekmény kockázatát a szerződéses feltételekben. Ennek ellenére gyakran humánus okokból fizetnek, pl. a magyarországi biztosítók a néhány évvel ezelőtti londoni metrómerényletet követően bejelentették, hogy fizetik a sérültek ellátását

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Biztosítok Szövetsége (MABISZ).

Emellett van olyan biztosító Magyarországon amelyik fizet, ha abban az időpontban, amikor a biztosított kiutazott az adott országba, nem állt fenn terrorfenyegetettség. Ilyenkor a biztosító vállalja a sérült ellátásának költségeit. Ha viszont ezt nem állnák a biztosítók, akkor akár többmilliós kórházi számlával is szembesülhetnek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi számít terrorcselekménynek?

A terrorcselekmény olyan erőszakos, erőszakkal fenyegető, az emberi életre, a materiális, immateriális javakra vagy az infrastruktúrára veszélyes cselekmény, amely vagy politikai, vallási, ideológiai, etnikai célok mellett foglal állást vagy valamely kormány befolyásolására vagy a társadalomban, illetve annak egy részében való félelemkeltésre irányul, illetve arra alkalmas

 - foglalta össze a terrorcselekmény lényegét az Európai Utazási Biztosító (EUB). A terrorizmus pontos leírását egyébként egy jogszabályban találhatjuk meg.

Az utasbiztosítások mellett az életbiztosítások is abba a kategóriába esnek, ahol kizáró tényező lehet a terrorizmus. Magyarországon nem tudunk olyan kockázati életbiztosításról, amely terrorcselekmény áldozataként is térítene.


A biztosítók többsége egyébként kizárja a terrorizmust a kockázatok alól, a kérdés az, hogy semennyit sem térítenek, vagy van olyan költség, ami utólag jár nekünk, ha kötöttünk utasbiztosítást. Persze ahol a terrorizmus esetén térítés benne van a díjban ott akár a jövőben megszaporodó terrorcselekmények miatt a díj is magasabb lehet. Ugyanakkor az Aegon biztosításai november 1. óta nyújtják a fent említett alap szolgáltatásokat, ennek ellenére nem történt díjemelés az utasbiztosításoknál. Ezt egyébként a MABISZ is megerősítette:

A terrorfenyegetettség miatt nem várható drágulás. Jelenlegi tudásunk szerint a hétvégi párizsi terrorcselekmények áldozatai között nem voltak magyar áldozatok, illetve magyar sérültekről sem tudunk.


Ha terrorveszéllyel fenyegető országba utazunk, akkor olyan biztosítót érdemes választani, ahol legalább minimális térítést kapunk ilyen esetekben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
MEDIA1  |  2024. április 26. 11:25
A visegrádi négyek országaiban vizsgálta a médiaszabadság megítélését egy nemzetközi felmérés: elgon...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem