23 °C Budapest
Magyarok a párizsi terrorban: ez megvédte volna őket?

Magyarok a párizsi terrorban: ez megvédte volna őket?

Pénzcentrum
2015. november 16. 14:55

A pénteki párizsi terrortámadásnak eddigi információk szerint nem volt magyar áldozata, de a beszámolók szerint nem sokon múlott, hogy néhány honfitársunk is a gépfegyverek tüzébe kerüljön. A tragédiát érdemes megvizsgálni biztosítási szempontból is: vajon segít-e az utasbiztosítás ilyen esetekben? Drágulhatnak a terrorizmus miatt a biztosítások?

A péntek késő este terrortámadás sorozat rázta meg Párizst, ennek során eddig 132-en életüket veszítették és több százra tehető a sérültek száma. Magyar áldozata nem volt az eseménynek, azonban nem sokon múlott, hogy néhány honfitársunk is a terrorcselekmény áldozatai között szerepeljen. Megkérdeztük a biztosítókat: milyen segítségre számíthatnak a turisták hasonló esetekben?

Alapvetően kizárás minden háborús, polgárháborús, belső zavargással vagy terrorcselekménnyel kapcsolatos esemény, de az utasbiztosításaink terrortámadáskor két esetben is nyújtanak szolgáltatást. A cél, hogy az utas minél előbb el tudjon jönni a helyszínről, de szervezést, költségvállalást nem tud a biztosító vállalni, de indokolt esetben 500 ezer forintig kifizetjük a hazautazás költségeit

 - válaszolta a Pénzcentrum kérdésére az Aegon. A biztosító terrorcselekmény esetén fejenként 1 millió forintig állja a sürgősségi orvosi kezelést, a sérült hazaszállításának költségeit vagy a holttest hazaszállításának költségeit.

Másik két, általunk megkérdezett biztosító azonban nem térít terrorcselekmény esetén, így sem az EUB, sem az Allianz nem fizeti ki a költségeinket, ha terrorizmus áldozatai lennénk.

A biztosítók többnyire kizárják a terrorcselekmény kockázatát a szerződéses feltételekben. Ennek ellenére gyakran humánus okokból fizetnek, pl. a magyarországi biztosítók a néhány évvel ezelőtti londoni metrómerényletet követően bejelentették, hogy fizetik a sérültek ellátását

- mondta a Pénzcentrum kérdésére a Magyar Biztosítok Szövetsége (MABISZ).

Emellett van olyan biztosító Magyarországon amelyik fizet, ha abban az időpontban, amikor a biztosított kiutazott az adott országba, nem állt fenn terrorfenyegetettség. Ilyenkor a biztosító vállalja a sérült ellátásának költségeit. Ha viszont ezt nem állnák a biztosítók, akkor akár többmilliós kórházi számlával is szembesülhetnek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Mi számít terrorcselekménynek?

A terrorcselekmény olyan erőszakos, erőszakkal fenyegető, az emberi életre, a materiális, immateriális javakra vagy az infrastruktúrára veszélyes cselekmény, amely vagy politikai, vallási, ideológiai, etnikai célok mellett foglal állást vagy valamely kormány befolyásolására vagy a társadalomban, illetve annak egy részében való félelemkeltésre irányul, illetve arra alkalmas

 - foglalta össze a terrorcselekmény lényegét az Európai Utazási Biztosító (EUB). A terrorizmus pontos leírását egyébként egy jogszabályban találhatjuk meg.

Az utasbiztosítások mellett az életbiztosítások is abba a kategóriába esnek, ahol kizáró tényező lehet a terrorizmus. Magyarországon nem tudunk olyan kockázati életbiztosításról, amely terrorcselekmény áldozataként is térítene.


A biztosítók többsége egyébként kizárja a terrorizmust a kockázatok alól, a kérdés az, hogy semennyit sem térítenek, vagy van olyan költség, ami utólag jár nekünk, ha kötöttünk utasbiztosítást. Persze ahol a terrorizmus esetén térítés benne van a díjban ott akár a jövőben megszaporodó terrorcselekmények miatt a díj is magasabb lehet. Ugyanakkor az Aegon biztosításai november 1. óta nyújtják a fent említett alap szolgáltatásokat, ennek ellenére nem történt díjemelés az utasbiztosításoknál. Ezt egyébként a MABISZ is megerősítette:

A terrorfenyegetettség miatt nem várható drágulás. Jelenlegi tudásunk szerint a hétvégi párizsi terrorcselekmények áldozatai között nem voltak magyar áldozatok, illetve magyar sérültekről sem tudunk.


Ha terrorveszéllyel fenyegető országba utazunk, akkor olyan biztosítót érdemes választani, ahol legalább minimális térítést kapunk ilyen esetekben.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?