17 °C Budapest
Egy nap alatt 3 helyen járt a mestertolvaj: mutatjuk, hogy védekezz

Egy nap alatt 3 helyen járt a mestertolvaj: mutatjuk, hogy védekezz

2015. november 16. 17:04

Egy tárnoki férfi nagyon komolyan vette a közmondást, miszerint három a magyar igazság, ugyanis egy nap alatt három helyre is betört. A Rendőrség ugyan hamar lekapcsolta, és már előzetesben van, de nem ez az egyetlen ilyen eset, ugyanis Magyarországon kiugróan magas a lakásbetörések száma. A megelőzés sajnos nem mindig elég, mutatjuk, mit kell tenni ilyen helyzetekben.

Az Érdi Rendőrkapitányság eljárást folytat betörés, és lopás megalapozott gyanúja miatt egy 24 éves férfi ellen, aki a vádak szerint egy nap alatt három helyre is betört Tárnokon, és motorkerékpárt, valamint bukósisakokat tulajdonított el - írja a police.hu.

Magyarországon a rendőrségi eljárásban regisztrált lakásbetörések száma kiugróan magas, csak Budapesten összesen 6680 betörést regisztráltak a tavalyi évben. Második helyen Pest megye áll, de Borsod, Somogy és Baranya megye sem mondható biztonságosnak a számok alapján. Bár 2012-től a lakásbetörésekben lezárult nyomozások egyre eredményesebbek, 2014-ben ez így is csak 19,4 százalékot tett ki. Mivel a megelőzés nem mindig elég, hasznos lehet, ha van biztosításunk.

Mit kell tenni, ha betörtek a lakásba?

Amennyiben hazaérkezve azt látjuk, hogy betörtek otthonunkba, akkor próbáljuk meg a helyszínt abban az állapotában hagyni, ahogyan találtuk, és egyből hívjuk fel a rendőrséget. Ne érjünk semmihez és ne mozdítsunk el semmit a helyéről. A rendőrséget a kiérkezésekor részletesen tájékoztassuk, mit tapasztalunk, és hogy megváltoztattuk-e a helyszínt. Az is fontos információ, hogy van-e riasztórendszer vagy kamera otthonunkban. Ezután egy helyszíni szemle következik, aminek időtartama függ a helyszín fajtájától (családi ház, lakás, üzlet, pince, tároló), méretétől és elhelyezkedésétől, az ott található nyomok mennyiségétől. Emellett a rendőrségi helyszínelést követően két napon belül jelenteni kell az eseményt a biztosítónak is.

Milyen biztosításra van szükségünk?

Az ilyen helyzetekben lakásbiztosítási szerződésre van szükség, de fontos, hogy az díjjal fedezett legyen és a kockázati kör kiterjedjen a betöréses lopásokra is. Lényeges, hogy a szerződésben szereplő ingóságok megfelelő biztosítási összeggel, valós értéken szerepeljenek a biztosítási szerződésben, ezzel ugyanis elkerülhető az alul-, illetve túlbiztosítás lehetősége.

A legtöbb lakásbiztosításon belül biztosíthatóak az ékszerek, nagy értékű ingóságok, és a műtárgyak is. Értéktől függően előfordulhat, hogy ezekről a vagyontárgyakról tételes listát és fényképet is szükséges csatolni az ajánlat mellé a szerződés megkötésekor.

A bizonyítás bármilyen, a bíróság által is elfogadott módszerrel lehetséges (számla, garanciajegy, fénykép stb.)

Ezen vagyontárgyak biztosításának a díja nagyban függ az értéküktől, illetve a választott biztosítási terméktől, vagyis hogy milyen fedezetekre nyújt védelmet.

Hogyan és mikor kaphatunk kárpótlást?

Ilyen esetben két dolgot kell tenni a lehető legrövidebb időn belül. Az egyik a rendőrségi feljelentés, ekkor a rendőrség a helyszíni szemle alapján jegyzőkönyvet készít. A másik, hogy az esetet az észleléstől számított két napon belül jelenteni kell a biztosítónak. Ennek többféle módja van, az ügyfélszolgálati irodákban személyesen, a Call Centernek telefonon vagy e-mail-ben, de postai úton is lehetséges. A bejelentéskor meg kell adni a szerződésszámot, a kár időpontját, helyét és jellegét valamint egy hozzávetőleges kárértéket. A további teendőket, a beküldendő iratok, bizonylatok körét a kárszakértő fogja meghatározni.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Azt, hogy bizonyos tárgyak a tulajdonunkban voltak bizonyíthatjuk:

  • Számlával
  • Garancialevéllel
  • Az ellopott tárgyról készült fényképpel
  • Tanúval
  • Bármely olyan egyéb módon, amivel az esetet a bíróságon is bizonyítani tudjuk

A kárpótlást pedig az elbíráláshoz szükséges dokumentumok biztosítóihoz való beérkezése után legkésőbb 15 napon belül megkaphatjuk.

Mit lehet tenni, hogy megelőzzük a betöréseket?

A betörések megelőzése érdekében jól jöhet, ha megfogadjuk az alábbi tippeket:

  • A Facebook újítása, hogy az ideiglenes profilképnél beállíthatjuk azt, hogy az adott kép csak egy bizonyos ideig legyen látható, ami után automatikusan visszaáll az eredeti profilképünk. Sokan éppen a távollétük alatt állítják be ezeket a képeket, így a betörőknek nyomozni sem kell azután, hol van üres lakás. Az otthon készült képek feltöltését is kellő óvatossággal kell kezelni, ugyanis a bűnözők ezek alapján pillanatok alatt felmérhetik a lakásban található értékeket.

  • Mielőtt elindulunk otthonról, ellenőrizni kell, hogy be vannak-e zárva az ablakok és ajtók. Célszerű megemlíteni a szomszédoknak, ha elutazunk, és megkérni őket, hogy figyeljenek a lakásra.

  • A jó minőségű biztonsági zárak és nyílászárók alkalmazása mellett érdemes olyan időzített kapcsolókat is üzembe helyezni, amelyek rendszeres időközönként felvillannak. Így úgy tűnik, mintha a lakók otthon lennének. Ráadásul ezek a kapcsolók rádió- vagy tévékészülékekhez is csatlakoztathatók, így nem jelentenek nagy anyagi kiadást. A bejárati ajtónál elhelyezett mozgásérzékelő lámpák szintén hatásosak lehetnek.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 27. 18:03
Nagy hibák. Karrierje valamely pontján minden makrobefektetővel megesik, hogy hatalmasat téved. Talá...
MEDIA1  |  2022. május 27. 17:58
Hatalmas LED-fal, kiterjesztett valóság és új adástervező rendszer a TV2-nél.
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 28. szombat
Emil, Csanád
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?