23 °C Budapest
Akár 20 százalékkal is drágulhat a kötelező biztosítás

Akár 20 százalékkal is drágulhat a kötelező biztosítás

2014. november 2. 10:00

Ugyan a végleges számokat még nem ismerjük, viszont az látható, hogy a 15 biztosító által közzétett tarifák alapján a kötelező biztosítások díjemelkedésére lehet számítani, ami egyes szolgűltatóknál akár a 20 százalékot is elérheti. Sokaknak megérheti tehát a biztosítóváltás, de a szakértők szerint még így is kevesebben köthetik újra a szerződésüket.

A szombat éjféli határidőig mind a 15 érintett biztosító új kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (KGFB) tarifát hirdetett. A Netrisk.hu által végzett első számítások azt mutatják, hogy folytatódik a tavaly megkezdődött díjemelkedés. Bár van olyan társaság, amelyik a tavalyi árszint közelében hagyta tarifáit, néhány szereplő átlagosan 15-20 százalékkal is emelte díjait. Az átlagos díjnövekedés mértéke azonban ennél kisebb lehet: a piacvezető online biztosításközvetítő a kampányban a nála kötött új szerződések átlagdíját 12 500 forint körüli szintre várja, szemben a tavalyi 11 300 forintos mértékkel.

Az átlagdíjak alakulása egyértelműen csak a néhány óra múlva megkezdődő konkrét kötések nyomán válik egyértelművé

- hangsúlyozza Sebestyén László, a Netrisk.hu vezérigazgatója. - Az azonban biztos, hogy az autósok többsége az idei kampányban a tavalyinál magasabb biztosítói díjakkal fog találkozni. A díjnövekedést az idén is elsősorban a kármentesen vezető autósok, illetve azok tudják ellensúlyozni, akik egyidejű casco- vagy lakásbiztosítás megkötésével akár jelentős mértékű együttkötési kedvezményt tudnak elérni.

Mi jött be az előrejelzésekből?

Korábbi cikkünkben körüljártuk, hogy mire számítanak a biztosítási alkuszok idén. Az adatok feldolgozása során kiugró érdekességeket egyelőre nem tapasztaltak a CLB szakértői, az már viszont egészen biztos, hogy az átszerződési kedvet az a díj fogja meghatározni, amelyet az autósok jelenlegi biztosítója kalkulál - szaknyelven indexál - nekik 2015-re.

Ezzel kapcsolatban már vannak, és még lesznek is nagy meglepetések

- szögezi le Németh Péter, a CLB értékesítési és kommunikációs igazgatója. Az indexdíjakat tartalmazó értesítőket folyamatosan kapják az emberek, s az eddigiek alapján kiderül, hogy jó néhány biztosító durván, akár 10- 15 ezer forinttal is emelné a meglévő szerződésekhez tartozó tarifát. Arra, hogy miért nem becsülik meg jobban, s miért nem kényeztetik kedvezményekkel régi ügyfeleiket a társaságok, az lehet a magyarázat, hogy sok autós nem foglalkozik a biztosításával, egyszer megkötötte, s azóta csak fizeti a díjat a nélkül, hogy rendszeresen ellenőrizné. Úgy tűnik az ilyen "inaktív" ügyfelek még mindig többen vannak, mint ahányan azok, akik a drágítást látva átszerződnek másik biztosítóhoz. Az indexdíjakat legkésőbb november 10-éig meg kell kapniuk azoknak, akiknek most van a biztosítási fordulójuk - ez kétmilliónál több autós -, érdemes megvárni az értesítőt és csak utána dönteni a továbbiakról.

Mennyien válthatnak?

Tavaly 420 ezer autótulajdonos váltott biztosítást a kampányidőszak alatt, az általunk megkérdezett szakértők válaszát összesítve ez idén nagyjából 290 ezren újíthatják meg szerződéseiket, vagy válthatnak biztosítót.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Mire kaphatunk kedvezményeket?

Idén valószínűleg a családosok számíthatnak kedvezményekre a biztosítók többségénél. Az igazán jelentős kedvezményeket viszont azok kaphatják, akik más biztosítási terméket is kötnek a KGFB-vel együtt, legyen az casco, vagy akár lakásbiztosítás. Az együttkötésekkel akár 15-30 százalékos kedvezményeket is kaphatunk a szolgáltatónktól.

 

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 11. kedd
Ferenc
19. hét
Május 11.
Miskolc napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?