15 °C Budapest

Milliós bírság a volt cégvezetőknek is: így trükközött a nagy biztosító

Pénzcentrum
2014. június 6. 12:30

Az életbiztosítási szerződéseket kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer hiányosságai és más jogszabálysértések miatt 22,5 millió forint bírságot szabott ki az MNB ma közzétett határozatában az AXA Biztosítóra, két volt vezető tisztségviselőjét pedig 1-1 millió forintra büntette. A biztosító szeptember végéig köteles kijavítani a megállapított hiányosságokat.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) átfogó vizsgálatot folytatott le az AXA Biztosító Zrt.-nél, amely jelentősebb jogszabálysértéseket is feltárt. A jegybank a vizsgálatba - amely többek között a társaságnak az időközben visszavont engedélyű Global Life Broker (GLB) biztosítási alkusszal való együttműködésére is kiterjedt - bevonta a biztosító korábbi vezérigazgatóját és egyik volt vezérigazgató-helyettesét is, miután egyes jogszabálysértések vonatkozásában személyes felelősségük lehetősége is felmerült.

Az MNB vizsgálata megállapította: az AXA Biztosító életbiztosítási szerződéseit kezelő adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere nem zárta ki az utólagos kézi módosítások lehetőségét. Annak következtében, hogy 2012 végéig lényegében szabályozatlanul és ellenőrizetlenül történhettek manuális módosítások a biztosító - üzletmenete szempontjából kulcsfontosságú - rendszereiben, így fordulhatott elő az is, hogy a biztosító informatikai rendszerében kézzel változtatták meg egyes, a GLB által közvetített és díjnemfizetés miatt már megszűnt életbiztosítási szerződések hatályossági állapotát. Ez azért történt, hogy a szerződések megszűnését ne rögzítsék, s így a GLB-nek ne kelljen a megszűnt szerződések után előzőleg kapott jutalékot visszafizetnie.

KATTINTS! Döntött a Kúria: mi lesz így a devizahitelemmel?

Az ellenőrzési rendszere nem támogatta az AXA Biztosítót abban sem, hogy kockázatelbírálása során kiszűrje a tényleges biztosítási vagy megtakarítási céllal nem rendelkező ajánlatokat a befektetési célú életbiztosításoknál. Így fordulhatott elő, hogy a GLB által közvetített szerződések egy jelentős részében maguk a biztosításközvetítők szerepeltek szerződő félként, akik a - jelentős, több esetben havi 500 ezer forint feletti összegű - biztosítási díjakat a biztosító által fizetett közvetítői jutalékból fizetve mesterségesen növelték, illetve tartották fenn a biztosítónál lévő biztosítási állományukat.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az előbbiek, valamint a vizsgálat során feltárt további jogsértések miatt az MNB határozatában 20 millió forint felügyeleti és 2,5 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az AXA Biztosítóra, és 2014. szeptember 30-ig kötelezte a megállapított hiányosságok kijavításának igazolására. A vizsgálatba bevont két volt vezető tisztségviselőt a jegybank 1-1 millió forint személyi bírsággal sújtotta, miután a vizsgálat eredményei alapján a fenti jogszabálysértések miatt személyes felelősség terheli őket.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 28. 22:12
Nyolcvanegy éves korában meghalt Haumann Péter Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Magyar Művés...
Holdblog  |  2022. május 28. 07:01
Ilyen is régen volt. 2006-ban. A Merrill híres alapkezelői felmérése szerint most jött el az az idős...
Összkép  |  2022. május 27. 15:07
Közeledik a nyári szünet, sokan az utolsó jegyeiket szerzik ebben az új normálisban, egy világjárván...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 29. vasárnap
Magdolna
21. hét
Május 29.
Hősök napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 28. 19:25