4 °C Budapest

10 milliós bírságot kapott a Netrisk

Pénzcentrum
2013. december 18. 12:33

Jogsértő értékesítési gyakorlat miatt a jegybank 10 millió forint bírságot szabott ki a Netrisk.hu biztosítási alkuszra.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Naptári évfordulós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) biztosítóváltásra vonatkozó díjszámításokat végzett az MNB a Netrisk.hu Első Online Biztosítási Alkusz Zrt. biztosítási termékeket összehasonlító honlapján. A jegybank megállapította: az alkusz az egyik díjkínálati csoportban nem jeleníti meg az egyes biztosítók által ingyenesen nyújtott assistance kiegészítő biztosításokat tartalmazó kgfb ajánlati lehetőségeket, bár ezek olyan kockázatra adnak fedezetet, ami azonos - a Netrisk díjszámítási eredményei közt feltüntetett - más, díj fejében igényelhető assistance biztosítással.

Az alkusz a díjszámítási eredmények között ezen túl nem jelenít meg a piacon fellelhető kellő mennyiségű, a kgfb-hez köthető - például kátyú-, vihar- vagy vadkárra vonatkozó - kiegészítő biztosítási terméket, s nem hasonlítja össze az azonos kockázatra fedezetet nyújtó biztosításokat.
A Netrisk emellett egyik díjkínálati oldalán semmilyen formában sem mutatja be a fogyasztóknak, hogy mennyiben és miért kedvezőbb egy adott biztosító kgfb termékénél egy másik piaci szereplőnek a kiegészítő biztosítással köthető drágább kgfb terméke (aminek díját a kiegészítő biztosítás még tovább növeli). A Netrisk által megjelenített ajánlati lehetőségek tehát nem alapulnak objektív, az ügyfél számára ismertetett összehasonlító elemzésen. Az alkusz így nem indokolja, hogy online összehasonlításában a legkedvezőbb díjú kgfb ajánlatot miért nem tünteti fel, és helyette miért jelenít meg drágábbakat, utóbbiakat kedvezőbb ár-érték arányúaknak minősítve.

A kgfb-vel összefüggő lakásbiztosítási díjkínálati csoportban az alkusz a díjkínálat elkészítését megelőzően ténylegesen nem méri fel az ügyfelek lakásbiztosításra vonatkozó igényeit, így azt sem, hogy ők mely ingatlanra és milyen kockázatok fedezetére kívánnak lakásbiztosítást kötni. A díjtarifáló felület használata során az ügyfelek arról sem tájékozódhatnak, hogy az alkusz mely lakás vonatkozásában készítette el az ajánlati lehetőségeket. A fogyasztók csak feltételezhetik, hogy egyéb - lakásra vonatkozó - adat megkérdezésének hiányában az alkusz a lakás nagyság kedvezmény adatkörben megadott információk alapján készít lakásbiztosítási ajánlatokat.

A Netrisknek a kiegészítő kgfb biztosításokkal és a lakásbiztosításokkal együtt köthető kgfb szerződésekre vonatkozó biztosításközvetítői tevékenysége mindezek alapján sérti az alkuszi tevékenységre vonatkozó jogszabályokat. Az MNB ezért ma publikált határozatában 10 millió forint bírságot szabott ki a társaságra és kötelezte a hibás gyakorlat gyors kijavítására.

 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?