Ilyen sem volt még Budapesten! Retteghetnek a szabálytalankodók

Pénzcentrum
2013. július 25. 14:32

A bűnmegelőzés radikálisan új módszere mutatkozik be hamarosan Budapest belvárosában. Józsefváros közterein nemsokára hangos térfigyelő kamerák figyelmeztetik a szabálytalankodókat. A kerületben nem ez az első újszerű eszköz a bűncselekmények megelőzésére.

Hangos térfigyelő kamerák figyelmeztetik a szabálytalankodókat hamarosan Józsefváros közterein. A rendszer lényege, hogy a központban dolgozó közterület-felügyelők és a rendőrök nemcsak látják a szabályszegőket, de szólhatnak is hozzájuk.

A Budapesten elsőként Józsefvárosban elhelyezett hangos térfigyelő kameráktól az önkormányzat azt reméli, hogy javul a közbiztonság és a felújított terek állapotát is könnyebben meg tudja óvni - számolt be a tervekről csütörtökön a kerület hivatalos honlapja.

Az új eszközök segítségével a térfigyelő központban szolgálatot teljesítő közterület-felügyelő, illetve rendőr azonnal felszólíthatja a szabálytalankodót, hogy fejezze be a cselekvést, így a rongálás sokszor még azelőtt megelőzhető, illetve felfüggeszthető lesz, hogy a járőr a helyszínre érkezne - mondta el Vörös Tamás, a Losonci tér és környékének önkormányzati képviselője a Józsefvaros.hu kérdésére. Ha a felszólítás nem éri el a kívánt hatást, a járőrök perceken belül a helyszínre érkeznek.


A tervek szerint a rendszert őszre építi ki az önkormányzat. Első körben a Gutenberg téren, a Nap utca, illetve a Leonardo da Vinci utca kereszteződésénél lévő, "Nap térként" emlegetett névtelen közterületen valamint a Losonci téren lesz hangos kamera. Utóbbi téren kettő is.


Nagyobb térképre váltás

A 16,5 millió forintos fejlesztéstől a kerületi önkormányzat azt reméli, hogy javul a közbiztonság és a felújított terek állapotát is könnyebben meg tudja óvni a szabálysértőktől.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Egy éve dobozos rendőrt telepítettek

Nem ez az első szokatlan bűnmegelőzési eszköz a kerületben. Egy éve üzemelték be a Diószeghy utcában a konténeres "mobil" rendőrállomást. A lakosság a szállítható irodában éjjel-nappal felkeresheti a rendőrséget, a 12 méteres konténer tetején egy 360 fokban forgatható és további négy fix kamerát helyeztek el.

Az Index nemrég arról írt, hogy a mobil rendőrőrs működésének első négy hónapjában 22 esetben vettek fel panaszt, de számtalan esetben fordultak a lakosok jogi tanácsért és általános segítségért. Három "biztonsági intézkedés történt és 8 egyéb jelentés keletkezett".

A rendőrség szerint a mobil rendőrőrssel kapcsolatban pozitívak a visszajelzések. A lakosok bizalommal fordulnak a rendőrök felé, napi rendszerességgel kérnek tanácsot vagy közlik észrevételeiket. A környéken lakók ugyanakkor arról számoltak be, hogy nem történt komolyabb változás a "konténeres" rendőrség telepítése óta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 22. 19:58
Megvan, kik ülnek be a megújuló X-Faktor zsűrijébe idén.
Bankmonitor  |  2024. április 22. 16:16
Újra elérhetőek olyan LTP szerződések, melyek a megtakarítás lejáratakor akár egyösszegű 15-30 száza...
Holdblog  |  2024. április 22. 06:24
Ez csak egy politikai üzenet mondta Zsiday Viktor a Partizán vendégeként arról, hogy a kormányzat az...
Kiszámoló  |  2024. április 21. 14:10
A legfontosabb hír a héten az Izrael elleni, eddigi példanélküli támadás volt Irán területéről, aki...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 22. hétfő
Csilla, Noémi
17. hét
Április 22.
A Föld napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem