Ilyen sem volt még Budapesten! Retteghetnek a szabálytalankodók

Pénzcentrum
2013. július 25. 14:32

A bűnmegelőzés radikálisan új módszere mutatkozik be hamarosan Budapest belvárosában. Józsefváros közterein nemsokára hangos térfigyelő kamerák figyelmeztetik a szabálytalankodókat. A kerületben nem ez az első újszerű eszköz a bűncselekmények megelőzésére.

Hangos térfigyelő kamerák figyelmeztetik a szabálytalankodókat hamarosan Józsefváros közterein. A rendszer lényege, hogy a központban dolgozó közterület-felügyelők és a rendőrök nemcsak látják a szabályszegőket, de szólhatnak is hozzájuk.

A Budapesten elsőként Józsefvárosban elhelyezett hangos térfigyelő kameráktól az önkormányzat azt reméli, hogy javul a közbiztonság és a felújított terek állapotát is könnyebben meg tudja óvni - számolt be a tervekről csütörtökön a kerület hivatalos honlapja.

Az új eszközök segítségével a térfigyelő központban szolgálatot teljesítő közterület-felügyelő, illetve rendőr azonnal felszólíthatja a szabálytalankodót, hogy fejezze be a cselekvést, így a rongálás sokszor még azelőtt megelőzhető, illetve felfüggeszthető lesz, hogy a járőr a helyszínre érkezne - mondta el Vörös Tamás, a Losonci tér és környékének önkormányzati képviselője a Józsefvaros.hu kérdésére. Ha a felszólítás nem éri el a kívánt hatást, a járőrök perceken belül a helyszínre érkeznek.


A tervek szerint a rendszert őszre építi ki az önkormányzat. Első körben a Gutenberg téren, a Nap utca, illetve a Leonardo da Vinci utca kereszteződésénél lévő, "Nap térként" emlegetett névtelen közterületen valamint a Losonci téren lesz hangos kamera. Utóbbi téren kettő is.


Nagyobb térképre váltás

A 16,5 millió forintos fejlesztéstől a kerületi önkormányzat azt reméli, hogy javul a közbiztonság és a felújított terek állapotát is könnyebben meg tudja óvni a szabálysértőktől.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 54 087 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,29 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 54 721 forintos törlesztőt (THM 14,57%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Egy éve dobozos rendőrt telepítettek

Nem ez az első szokatlan bűnmegelőzési eszköz a kerületben. Egy éve üzemelték be a Diószeghy utcában a konténeres "mobil" rendőrállomást. A lakosság a szállítható irodában éjjel-nappal felkeresheti a rendőrséget, a 12 méteres konténer tetején egy 360 fokban forgatható és további négy fix kamerát helyeztek el.

Az Index nemrég arról írt, hogy a mobil rendőrőrs működésének első négy hónapjában 22 esetben vettek fel panaszt, de számtalan esetben fordultak a lakosok jogi tanácsért és általános segítségért. Három "biztonsági intézkedés történt és 8 egyéb jelentés keletkezett".

A rendőrség szerint a mobil rendőrőrssel kapcsolatban pozitívak a visszajelzések. A lakosok bizalommal fordulnak a rendőrök felé, napi rendszerességgel kérnek tanácsot vagy közlik észrevételeiket. A környéken lakók ugyanakkor arról számoltak be, hogy nem történt komolyabb változás a "konténeres" rendőrség telepítése óta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 3. 20:40
Az RTL péntek este a Fókusz című műsorában, majd nem sokkal később sajtóközleményben is megerősített...
Holdblog  |  2023. február 3. 14:41
Nem ritkán fordul elő, hogy egy baráti társaság vagy egy család külön városban vagy éppen országban...
Kasza Elliott-tal  |  2023. február 3. 11:53
Minden Top 10 lista összeállítása után végigpörgetem a teljes táblázatot pár szempont szerint: kik e...
KonyhaKontrolling  |  2023. február 3. 07:40
Sokszor találkozom ezzel a kijelentéssel, akár még közgazdász tollából is, de az első gondolatom min...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 4. szombat
Ráhel, Csenge
5. hét
Február 4.
Rákellenes világnap
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!
EZT OLVASTAD MÁR?