27 °C Budapest

Ilyen sem volt még Budapesten! Retteghetnek a szabálytalankodók

Pénzcentrum
2013. július 25. 14:32

A bűnmegelőzés radikálisan új módszere mutatkozik be hamarosan Budapest belvárosában. Józsefváros közterein nemsokára hangos térfigyelő kamerák figyelmeztetik a szabálytalankodókat. A kerületben nem ez az első újszerű eszköz a bűncselekmények megelőzésére.

Hangos térfigyelő kamerák figyelmeztetik a szabálytalankodókat hamarosan Józsefváros közterein. A rendszer lényege, hogy a központban dolgozó közterület-felügyelők és a rendőrök nemcsak látják a szabályszegőket, de szólhatnak is hozzájuk.

A Budapesten elsőként Józsefvárosban elhelyezett hangos térfigyelő kameráktól az önkormányzat azt reméli, hogy javul a közbiztonság és a felújított terek állapotát is könnyebben meg tudja óvni - számolt be a tervekről csütörtökön a kerület hivatalos honlapja.

Az új eszközök segítségével a térfigyelő központban szolgálatot teljesítő közterület-felügyelő, illetve rendőr azonnal felszólíthatja a szabálytalankodót, hogy fejezze be a cselekvést, így a rongálás sokszor még azelőtt megelőzhető, illetve felfüggeszthető lesz, hogy a járőr a helyszínre érkezne - mondta el Vörös Tamás, a Losonci tér és környékének önkormányzati képviselője a Józsefvaros.hu kérdésére. Ha a felszólítás nem éri el a kívánt hatást, a járőrök perceken belül a helyszínre érkeznek.


A tervek szerint a rendszert őszre építi ki az önkormányzat. Első körben a Gutenberg téren, a Nap utca, illetve a Leonardo da Vinci utca kereszteződésénél lévő, "Nap térként" emlegetett névtelen közterületen valamint a Losonci téren lesz hangos kamera. Utóbbi téren kettő is.


Nagyobb térképre váltás

A 16,5 millió forintos fejlesztéstől a kerületi önkormányzat azt reméli, hogy javul a közbiztonság és a felújított terek állapotát is könnyebben meg tudja óvni a szabálysértőktől.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Egy éve dobozos rendőrt telepítettek

Nem ez az első szokatlan bűnmegelőzési eszköz a kerületben. Egy éve üzemelték be a Diószeghy utcában a konténeres "mobil" rendőrállomást. A lakosság a szállítható irodában éjjel-nappal felkeresheti a rendőrséget, a 12 méteres konténer tetején egy 360 fokban forgatható és további négy fix kamerát helyeztek el.

Az Index nemrég arról írt, hogy a mobil rendőrőrs működésének első négy hónapjában 22 esetben vettek fel panaszt, de számtalan esetben fordultak a lakosok jogi tanácsért és általános segítségért. Három "biztonsági intézkedés történt és 8 egyéb jelentés keletkezett".

A rendőrség szerint a mobil rendőrőrssel kapcsolatban pozitívak a visszajelzések. A lakosok bizalommal fordulnak a rendőrök felé, napi rendszerességgel kérnek tanácsot vagy közlik észrevételeiket. A környéken lakók ugyanakkor arról számoltak be, hogy nem történt komolyabb változás a "konténeres" rendőrség telepítése óta.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 17. 20:37
Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy h...
MEDIA1  |  2024. július 17. 19:07
A Lánczi Tamás vezette hivatal újabb elemzésben tekintette át a kormányfüggetlen sajtó egyes tartalm...
MNB Intézet  |  2024. július 17. 13:51
Sok kutatás igazolja, hogy számos dolgot férfiakra terveztek, és ez hátrányosan érinti a nőket. A fe...
Holdblog  |  2024. július 17. 07:40
Új tőzsdét akar indítani a világ legnagyobb magántőkealap-kezelője és az első számú hedge fund. De m...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. július 17. 20:53
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm