0 °C Budapest

Egyre több a kerékpárlopás Magyarországon: így védekezz

Pénzcentrum
2013. június 30. 20:00

Ahogy beköszöntött a jó idő, sajnos a biciklistákkal együtt a kerékpártolvajok is felbukkantak. Palágyi István, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának főtitkára szerint nem egyedi eset Magyarországon a magas számú biciklilopás, ugyanis tőlünk nyugatabbra is ismerős a probléma.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Hollandiában, ahol talán a legtöbb bicikli található a kontinensen, szintén nehézséget okoz az állandó kerékpárlopás, ott már olyan komoly lakatokkal és felszerelésekkel védekeznek az emberek, amiket gyakran külön csomagtartóban szállítanak több kilós súlyuk miatt.Bár a bicikli felszereltségében még nem járunk a holland szinten, az elmúlt években a hatásos propaganda nyomán itthon is szignifikánsan megnőtt a biciklisták száma, ezzel párhuzamosan pedig a kerékpárlopások száma is.

Általános tapasztalat, hogy vidéken, a kisebb falvakban, községekben kevesebb biciklit lopnak, ezért ott kevésbé ügyelnek a biztonságra még az emberek. A rendőrség tapasztalatai szerint minél nagyobb városban élünk, annál inkább problémát jelentenek a bringa tolvajok. Ez a kettősség Budapesten is megfigyelhető, az ORFK adatai szerint a kertvárosokban kevesebb a kerékpárlopás, mint a belvárosban.

Hasznos tippek a bringa tolvajok ellen

Először is mindig lakatoljuk le a bringánkat! Akkor is, ha csak 5 percre beugrunk a boltba vagy a postára! Sokszor csak alkalom szüli a tolvajt, és az ő esetükben az a jellemző, hogy inkább feltűnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit és nem céljuk a legértékesebb jármű eltulajdonítása. (Hozzá kell tenni, hogy ma már a biciklik között sem ritka a több százezres vagy milliós értékű darab.)

A legtöbb bicikli tolvaj hosszúnyelű vágóval indul vadászatra. Elsősorban azokat a bicikliket keresik, amiket csak egy vékonyabb dróttal vagy egy egyszerű kis számzáras lakattal biztosítottak ki. Ezeket egy másodperc alatt átvágják és hűlt helye a járműnek. Hogy felvehessük a harcot, célszerű minél vastagabb láncot vásárolni, de már a komolyabb U-alakú lakatok is elegendő védelmet biztosítanak. Figyeljünk oda arra is, hogy mihez kötjük oda a biciklit! Lehet, hogy a lakatunk erős, de ha könnyen átvágható a korhadt kerítés vagy kiszedhető az oszlop, ami köré odaerősítettük a bringát, akkor hiába költöttünk a drágább lakatra.

Bár a biciklilopások többsége a belvárosra koncentrálódik, nem mindegy, hogy azon belül hol parkolunk le. Keressük a forgalmas helyeket, ahol sok a gyalogos. Általában a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat. Lehet, hogy kicsit tovább kell köröznünk, hogy a legfrekventáltabb részeken szabad helyet találjunk, de sokkal jobban járunk, mint ha egy elhagyatottabb utcán hagyjuk a kerékpárt, ahol akár percekig háborítatlanul babrálhatják a tolvajok. Sajnos még csak elvétve találkozhatunk bekamerázott nyilvános biciklitárolókkal. Egy-két ilyen B+R parkoló már épült a külvárosokban, de sajnos még nem ez a jellemző, bár kétségkívül ezek a legbiztonságosabbak.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Hogyan lehet kerékpárunk megfelelő biztonságban?

Aki családi házban él annak legalább az otthoni biciklitárolás nem okoz gondot, mivel kényelmesen elhelyezheti a kertben, vagy a garázsban, de azért itt sem árt körültekintőnek lenni, mert a bicikli tolvajok leleményesek. A társasházi lakásokban ez már problémásabb kérdés. Akinek nagyobb a lakása, akár bent is elhelyezheti bringáját, viszont sokan a közös kerékpártárolót használják. Egy kisebb lépcsőházban még ezzel sincs gond, de egy 20-40 vagy még több lakásból álló lépcsőházban, ahol a lakók nem is ismerik mind egymást, nem biztos, hogy feltűnik egy ólálkodó idegen. Vigyázzunk a tárolóra, sose hagyjuk nyitva az ablakát-ajtaját, ha van rá lehetőség, akkor tegyünk rá rácsot, zárjuk mindig kulccsal és próbáljunk meg figyelni egymás értékeire is.

Egy jó lakat sok mindenre megoldást nyújthat, megmentheti a biciklit, viszont az olyan kiegészítőknek, mint egy jó lámpa vagy sebességmérő már nem nyújt védelmet. Sajnos sok tolvaj, ha nem tud hozzáférni a biciklihez, már a hozzá tartozó kiegészítőkkel is beéri, ami ugyanolyan kellemetlen lehet, sőt veszélyes is, ha például este maradunk lámpa nélkül. Városi hobbi bringázáshoz tanácsos a kiegészítőkből az olcsóbb termékeket választani, ha viszont komolyan foglalkozunk a kerékpározással és profi felszerelésünk van, akkor a biztonság kedvéért inkább szereljük le őket és vigyük magunkkal a táskánkban.

A sok lehetséges megoldás mellett érdemes megfelelő biztosítással is védelmezni kedvenc biciklinket. A Groupama Garancia Biztosító biztonságos megoldást kínál a bicikli tulajdonosoknak, ugyanis mindhárom lakásbiztosítási csomagja kiterjed a kerékpárlopások elleni biztosításra is. Az alapbiztosítás részeként, a bicikli, mint háztartási ingóság is a lakásbiztosítás fedezeti körébe tartozik, így a Groupama mindhárom lakásbiztosítási csomagja védelmet nyújt betöréses lopás és besurranás ellen. A biztosítás fedezete ezen felül kiterjeszthető Magyarországra, Európára vagy a világra is, így bármerre jár, a Groupama biztosítja a tulajdonos kerékpárját, ugyanolyan feltételekkel, mint ha otthonában tárolná.

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 9. csütörtök
Natália
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. december 8. 20:39