Egyre több a kerékpárlopás Magyarországon: így védekezz

Pénzcentrum
2013. június 30. 20:00

Ahogy beköszöntött a jó idő, sajnos a biciklistákkal együtt a kerékpártolvajok is felbukkantak. Palágyi István, az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottságának főtitkára szerint nem egyedi eset Magyarországon a magas számú biciklilopás, ugyanis tőlünk nyugatabbra is ismerős a probléma.

Hollandiában, ahol talán a legtöbb bicikli található a kontinensen, szintén nehézséget okoz az állandó kerékpárlopás, ott már olyan komoly lakatokkal és felszerelésekkel védekeznek az emberek, amiket gyakran külön csomagtartóban szállítanak több kilós súlyuk miatt.Bár a bicikli felszereltségében még nem járunk a holland szinten, az elmúlt években a hatásos propaganda nyomán itthon is szignifikánsan megnőtt a biciklisták száma, ezzel párhuzamosan pedig a kerékpárlopások száma is.

Általános tapasztalat, hogy vidéken, a kisebb falvakban, községekben kevesebb biciklit lopnak, ezért ott kevésbé ügyelnek a biztonságra még az emberek. A rendőrség tapasztalatai szerint minél nagyobb városban élünk, annál inkább problémát jelentenek a bringa tolvajok. Ez a kettősség Budapesten is megfigyelhető, az ORFK adatai szerint a kertvárosokban kevesebb a kerékpárlopás, mint a belvárosban.

Hasznos tippek a bringa tolvajok ellen

Először is mindig lakatoljuk le a bringánkat! Akkor is, ha csak 5 percre beugrunk a boltba vagy a postára! Sokszor csak alkalom szüli a tolvajt, és az ő esetükben az a jellemző, hogy inkább feltűnésmentesen arrébb tolják a magára hagyott biciklit és nem céljuk a legértékesebb jármű eltulajdonítása. (Hozzá kell tenni, hogy ma már a biciklik között sem ritka a több százezres vagy milliós értékű darab.)

A legtöbb bicikli tolvaj hosszúnyelű vágóval indul vadászatra. Elsősorban azokat a bicikliket keresik, amiket csak egy vékonyabb dróttal vagy egy egyszerű kis számzáras lakattal biztosítottak ki. Ezeket egy másodperc alatt átvágják és hűlt helye a járműnek. Hogy felvehessük a harcot, célszerű minél vastagabb láncot vásárolni, de már a komolyabb U-alakú lakatok is elegendő védelmet biztosítanak. Figyeljünk oda arra is, hogy mihez kötjük oda a biciklit! Lehet, hogy a lakatunk erős, de ha könnyen átvágható a korhadt kerítés vagy kiszedhető az oszlop, ami köré odaerősítettük a bringát, akkor hiába költöttünk a drágább lakatra.

Bár a biciklilopások többsége a belvárosra koncentrálódik, nem mindegy, hogy azon belül hol parkolunk le. Keressük a forgalmas helyeket, ahol sok a gyalogos. Általában a nagy tömeg elriasztja a tolvajokat. Lehet, hogy kicsit tovább kell köröznünk, hogy a legfrekventáltabb részeken szabad helyet találjunk, de sokkal jobban járunk, mint ha egy elhagyatottabb utcán hagyjuk a kerékpárt, ahol akár percekig háborítatlanul babrálhatják a tolvajok. Sajnos még csak elvétve találkozhatunk bekamerázott nyilvános biciklitárolókkal. Egy-két ilyen B+R parkoló már épült a külvárosokban, de sajnos még nem ez a jellemző, bár kétségkívül ezek a legbiztonságosabbak.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogyan lehet kerékpárunk megfelelő biztonságban?

Aki családi házban él annak legalább az otthoni biciklitárolás nem okoz gondot, mivel kényelmesen elhelyezheti a kertben, vagy a garázsban, de azért itt sem árt körültekintőnek lenni, mert a bicikli tolvajok leleményesek. A társasházi lakásokban ez már problémásabb kérdés. Akinek nagyobb a lakása, akár bent is elhelyezheti bringáját, viszont sokan a közös kerékpártárolót használják. Egy kisebb lépcsőházban még ezzel sincs gond, de egy 20-40 vagy még több lakásból álló lépcsőházban, ahol a lakók nem is ismerik mind egymást, nem biztos, hogy feltűnik egy ólálkodó idegen. Vigyázzunk a tárolóra, sose hagyjuk nyitva az ablakát-ajtaját, ha van rá lehetőség, akkor tegyünk rá rácsot, zárjuk mindig kulccsal és próbáljunk meg figyelni egymás értékeire is.

Egy jó lakat sok mindenre megoldást nyújthat, megmentheti a biciklit, viszont az olyan kiegészítőknek, mint egy jó lámpa vagy sebességmérő már nem nyújt védelmet. Sajnos sok tolvaj, ha nem tud hozzáférni a biciklihez, már a hozzá tartozó kiegészítőkkel is beéri, ami ugyanolyan kellemetlen lehet, sőt veszélyes is, ha például este maradunk lámpa nélkül. Városi hobbi bringázáshoz tanácsos a kiegészítőkből az olcsóbb termékeket választani, ha viszont komolyan foglalkozunk a kerékpározással és profi felszerelésünk van, akkor a biztonság kedvéért inkább szereljük le őket és vigyük magunkkal a táskánkban.

A sok lehetséges megoldás mellett érdemes megfelelő biztosítással is védelmezni kedvenc biciklinket. A Groupama Garancia Biztosító biztonságos megoldást kínál a bicikli tulajdonosoknak, ugyanis mindhárom lakásbiztosítási csomagja kiterjed a kerékpárlopások elleni biztosításra is. Az alapbiztosítás részeként, a bicikli, mint háztartási ingóság is a lakásbiztosítás fedezeti körébe tartozik, így a Groupama mindhárom lakásbiztosítási csomagja védelmet nyújt betöréses lopás és besurranás ellen. A biztosítás fedezete ezen felül kiterjeszthető Magyarországra, Európára vagy a világra is, így bármerre jár, a Groupama biztosítja a tulajdonos kerékpárját, ugyanolyan feltételekkel, mint ha otthonában tárolná.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2024. április 17. 21:41
Az Eurostat ábrája arról, hogy melyik uniós ország mennyit költ az egészségügyre a GDP arányában. (M...
Bankmonitor  |  2024. április 17. 16:56
Az új lakásfelújítási támogatás jóval többek számára elérhető, mint a korábbi otthonfelújítási progr...
MEDIA1  |  2024. április 17. 15:09
Korábban bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor köreiből származó pénzekből érkezett néhány évvel ezelőt...
Holdblog  |  2024. április 17. 08:21
Egyelőre nem utal válsághelyzetre a GDP 73 százalékára duzzadt költségvetési hiány, de a további ela...
Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem