Már csak öt hónapig köthetsz olcsón biztosítást

Pénzcentrum
2012. július 29. 10:00

A nők és férfiak áruk és szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférését előíró 2004-es uniós irányelv, az úgynevezett "gender direktíva" alól eddig felmentést kaptak a biztosítók, akik a nemek eltérő kockázatossága miatt, eltérő díjszabást alkalmazhattak például a haláleseti életbiztosítások esetén. Az EU Bírósága azonban tavaly hatályon kívül helyezte ezt a felmentést, így 2012 december 21-től már minden biztosítást azonos díjjal kell értékesíteni nemtől függetlenül. Ez várhatóan a haláleseti kockázati biztosítások esetén jelentős díjnövekedést okoz majd a női ügyfelek, és mérséklődést a férfiak számára.

Mi az a gender direktíva?

Az Európai Unió Tanácsa 2004 decemberében fogadta el a 113-as irányelvet, hivatalosan "a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvének az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint azok értékesítése, illetve nyújtása tekintetében történő végrehajtásáról". Az EU törvényeknek számító irányelvek (direktívák) közül a "gender direktívaként" is ismerté vált rendelkezés célja, hogy az Unióban a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formáját kiküszöböljék, főleg mivel a nemek közti egyenlőség az EU egyik alapelve. Bár a direktívában a nők és férfiak megkülönböztetésének megakadályozása számos területre vonatkozott, köztük az áruk és szolgáltatások egyenlő elérhetőségére, akadtak kivételek is, így például az egészségügy bizonyos területei, illetve a foglalkoztatás.

Kivételezett helyzetben a biztosítók

A direktíva alól az egyes tagállamok viszont felmenthették saját biztosítóikat 2007 december 21-ig a biztosítási termékek árazása tekintetében, a tagállamok pedig kivétel nélkül éltek is a lehetőséggel (így hazánk is). Ehhez mindössze annyit kellett tenniük, hogy 5 évente alátámasztják a nemek megkülönböztetésének létjogosultságát statisztikai alapokon. A direktíva tehát lehetőséget adott a biztosítóknak, hogy abban az esetben, ha a biztosításmatematikai és statisztikai adatok alapján a díj számításában és a szolgáltatás nyújtásában a nemi hovatartozás tényezője meghatározó volt, akkor a biztosítók élhettek a nők számára eltérő árazás lehetőségével a 2007 december 21-e után kötött szerződéseknél.

Leginkább a halálesetre szóló kockázati életbiztosítások, járadékbiztosítások, betegbiztosítások, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) esetén volt tapasztalható érdemi különbség a nemek kockázatai között, árazásban a kgfb piacon azonban mára alig tapasztalható eltérés férfi és női díjak között, a baleseti statisztikák eltérése ellenére. A nők javára egyedül a halálesetre szóló életbiztosítások esetén egyértelmű a kedvezményezés, ami egyáltalán nem meglepő. A férfiak születéskor várható átlagos élettartama csaknem nyolc évvel alacsonyabb a nőkénél, s ez a különbség csak a hatvan évet már megélt ügyfelek esetében csökken számottevően, pont abban az életkorban, ami a kockázati életbiztosítások esetében közel jár az életbiztosítás megkötéséhez még szóba jöhető maximális életkorhoz, vagy túl van azon.

Már csak öt hónapig olcsóbb a kockázati biztosítás a nők számára


Azt senki sem vitatja, hogy káresemény bekövetkezése esetén kockán forgó női és férfi életek értékében nincs semmilyen különbség, a férfi és női kárvalószínűség viszont nagyon is szignifikáns a halálesetre szóló biztosítások esetében, ez pedig a biztosítások árazásában is látványosan megmutatkozott az elmúlt években. Az Uniqa és a CIG kockázati biztosítást például kortól függően a férfiak általában 1,3 - 2,4-szeres áron tudják megvenni, de a piacon.

Már csak öt hónapig olcsóbb a kockázati biztosítás a nők számára


Vége a diszkriminációnak

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A direktívának a biztosítók külön gyakorlatára vonatkozó részét azonban megtámadta a belga fogyasztóvédelmi szövetség, a Test-Achats, mivel a belga jogrend eltérősége miatt vita támadt az országban az életbiztosítások eltérő árazása körül. Az ügy végül Európai Unió Bírósága elé kerül, amely 2011 március 1-én hozott ítéletében kifejtette, hogy a biztosítási termékek árazásában tapasztalható nemi diszkrimináció nem felel meg a direktíva 5. cikke 1. bekezdésének céljával. Ennek megfelelően a biztosítóknak ez alól feloldást jelentő 2. bekezdést 2012 december 21-i hatállyal érvénytelenné nyilvánította. Érdekes, hogy a 2. bekezdés szerint a tagországoknak éppen erre az időpontra kellett volna elkészíteniük áttekintő értékelésüket, erre így viszont már nem lesz szükség.

Az unisex árazási kötelezettség csak a 2012 december 21-e után kötött biztosításokra vonatkozik, az európai biztosítóknak így bő másfél évük maradt az átállásra. A nők számára a kockázati életbiztosítás ára nagyjából 15 százalékkal, vagy akár ezt is meghaladó mértékben emelkedhetnek - a brit pénzügyminisztérium szerint. Az unisex árak ráadásul a kockázati biztosítások átlagos árszintjét is emelhetik. A nők ugyanis elfordulhatnak a biztosítástól a kockázatosságukhoz képest relatíve magas díjak miatt, miközben a kockázatosabb ügyfélnek számító férfiakat vonzhatja a biztosítás. Ezzel a biztosítottak összetétele kockázatosabbá válik, a férfiak arányának emelkedése pedig egyúttal az unisex díjak emelkedését is hozhatják.

Már csak öt hónapig olcsóbb a kockázati biztosítás a nők számára


És a folytatás...

A 2008 óta függőben lévő antidiszkriminációs irányelv miatt az Európai Biztosítók Szövetsége (CEA) tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a biztosítók a biztosítási díjak megállapításakor továbbra is alkalmazhassák kockázati tényezőként az életkort. A kor szerinti megkülönböztetés tilalma azonban (melytől a biztosítók tartanak) az EU tagállamai részéről szerencsére nem élvez komoly támogatást - mondta a Portfolio.hu Biztosítási Konferenciáján tartott előadásában Hanák Gábor, a KPMG igazgatója. Amennyiben a díjakat életkor szerint sem lehetne eltérően megállapítani, az beláthatatlan következményekkel járna, és alapjaiban rengetné meg a kockázati biztosítások piacát. Hazánkban ugyanis a nők és férfiak halandósága között háromszoros a különbség (másutt Európában mindössze 1,5-2-szeres), azonban egy 18 éves nő és egy 65 éves férfi között már harmincszoros! Ha ezt nem lehet a tarifákban érvényre juttatni, annak óriási következményei lesznek - fejtette ki a Biztosítási Szemlének Marczi Erika, CIG Pannónia Életbiztosító belső ellenőre.

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. február 6. 18:23
A Nyelv és Tudomány ismeretterjesztő hírportál a Tilos és a Civil Rádióval közösen finanszírozást ny...
Bankmonitor  |  2023. február 6. 17:35
Nagyot fordult a világ: 2018-ban még a legnépszerűbb konstrukció volt, ma egyre több bank kivezeti a...
Holdblog  |  2023. február 6. 12:45
Mielőtt azt hinnénk, hogy túl vagyunk az infláció nehezén, érdemes egy pillantást vetni az alábbi áb...
Kiszámoló  |  2023. február 5. 12:22
Az Európai Jegybank végre feléledt a Csipkerózsika álmából és jócskán az események után kullogva elk...
Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Zubreczki Dávid: teljesen abszurd, hogy erről végleg lemondtak a budapestiek

A könyv szerzőjét, Zubreczki Dávidot kérdeztük a balatoni fejlesztésekről, a városnézésről, építészetről és hogy mitől lenne élhetőbb Budapest. Interjú.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. február 7. kedd
Tódor, Rómeó
6. hét
Február 7.
A házasság hete
KONFERENCIA
Tovább
Digital Transformation 2023
Innovatív technologiák a hatékonyságnövelésért!
Sustainable Tech 2023
Innováció ma, zöld gazdaság holnap!
Biztosítás 2023
A tavasz meghatározó pénzügyi konferenciája március 8-án!