7 °C Budapest

Már csak öt hónapig köthetsz olcsón biztosítást

Pénzcentrum
2012. július 29. 10:00

A nők és férfiak áruk és szolgáltatásokhoz való egyenlő hozzáférését előíró 2004-es uniós irányelv, az úgynevezett "gender direktíva" alól eddig felmentést kaptak a biztosítók, akik a nemek eltérő kockázatossága miatt, eltérő díjszabást alkalmazhattak például a haláleseti életbiztosítások esetén. Az EU Bírósága azonban tavaly hatályon kívül helyezte ezt a felmentést, így 2012 december 21-től már minden biztosítást azonos díjjal kell értékesíteni nemtől függetlenül. Ez várhatóan a haláleseti kockázati biztosítások esetén jelentős díjnövekedést okoz majd a női ügyfelek, és mérséklődést a férfiak számára.

Mi az a gender direktíva?

Az Európai Unió Tanácsa 2004 decemberében fogadta el a 113-as irányelvet, hivatalosan "a nők és férfiak közötti egyenlő bánásmód elvének az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés, valamint azok értékesítése, illetve nyújtása tekintetében történő végrehajtásáról". Az EU törvényeknek számító irányelvek (direktívák) közül a "gender direktívaként" is ismerté vált rendelkezés célja, hogy az Unióban a nőkkel szembeni hátrányos megkülönböztetés minden formáját kiküszöböljék, főleg mivel a nemek közti egyenlőség az EU egyik alapelve. Bár a direktívában a nők és férfiak megkülönböztetésének megakadályozása számos területre vonatkozott, köztük az áruk és szolgáltatások egyenlő elérhetőségére, akadtak kivételek is, így például az egészségügy bizonyos területei, illetve a foglalkoztatás.

Kivételezett helyzetben a biztosítók

A direktíva alól az egyes tagállamok viszont felmenthették saját biztosítóikat 2007 december 21-ig a biztosítási termékek árazása tekintetében, a tagállamok pedig kivétel nélkül éltek is a lehetőséggel (így hazánk is). Ehhez mindössze annyit kellett tenniük, hogy 5 évente alátámasztják a nemek megkülönböztetésének létjogosultságát statisztikai alapokon. A direktíva tehát lehetőséget adott a biztosítóknak, hogy abban az esetben, ha a biztosításmatematikai és statisztikai adatok alapján a díj számításában és a szolgáltatás nyújtásában a nemi hovatartozás tényezője meghatározó volt, akkor a biztosítók élhettek a nők számára eltérő árazás lehetőségével a 2007 december 21-e után kötött szerződéseknél.

Leginkább a halálesetre szóló kockázati életbiztosítások, járadékbiztosítások, betegbiztosítások, illetve a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások (kgfb) esetén volt tapasztalható érdemi különbség a nemek kockázatai között, árazásban a kgfb piacon azonban mára alig tapasztalható eltérés férfi és női díjak között, a baleseti statisztikák eltérése ellenére. A nők javára egyedül a halálesetre szóló életbiztosítások esetén egyértelmű a kedvezményezés, ami egyáltalán nem meglepő. A férfiak születéskor várható átlagos élettartama csaknem nyolc évvel alacsonyabb a nőkénél, s ez a különbség csak a hatvan évet már megélt ügyfelek esetében csökken számottevően, pont abban az életkorban, ami a kockázati életbiztosítások esetében közel jár az életbiztosítás megkötéséhez még szóba jöhető maximális életkorhoz, vagy túl van azon.

Már csak öt hónapig olcsóbb a kockázati biztosítás a nők számára


Azt senki sem vitatja, hogy káresemény bekövetkezése esetén kockán forgó női és férfi életek értékében nincs semmilyen különbség, a férfi és női kárvalószínűség viszont nagyon is szignifikáns a halálesetre szóló biztosítások esetében, ez pedig a biztosítások árazásában is látványosan megmutatkozott az elmúlt években. Az Uniqa és a CIG kockázati biztosítást például kortól függően a férfiak általában 1,3 - 2,4-szeres áron tudják megvenni, de a piacon.

Már csak öt hónapig olcsóbb a kockázati biztosítás a nők számára


Vége a diszkriminációnak

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A direktívának a biztosítók külön gyakorlatára vonatkozó részét azonban megtámadta a belga fogyasztóvédelmi szövetség, a Test-Achats, mivel a belga jogrend eltérősége miatt vita támadt az országban az életbiztosítások eltérő árazása körül. Az ügy végül Európai Unió Bírósága elé kerül, amely 2011 március 1-én hozott ítéletében kifejtette, hogy a biztosítási termékek árazásában tapasztalható nemi diszkrimináció nem felel meg a direktíva 5. cikke 1. bekezdésének céljával. Ennek megfelelően a biztosítóknak ez alól feloldást jelentő 2. bekezdést 2012 december 21-i hatállyal érvénytelenné nyilvánította. Érdekes, hogy a 2. bekezdés szerint a tagországoknak éppen erre az időpontra kellett volna elkészíteniük áttekintő értékelésüket, erre így viszont már nem lesz szükség.

Az unisex árazási kötelezettség csak a 2012 december 21-e után kötött biztosításokra vonatkozik, az európai biztosítóknak így bő másfél évük maradt az átállásra. A nők számára a kockázati életbiztosítás ára nagyjából 15 százalékkal, vagy akár ezt is meghaladó mértékben emelkedhetnek - a brit pénzügyminisztérium szerint. Az unisex árak ráadásul a kockázati biztosítások átlagos árszintjét is emelhetik. A nők ugyanis elfordulhatnak a biztosítástól a kockázatosságukhoz képest relatíve magas díjak miatt, miközben a kockázatosabb ügyfélnek számító férfiakat vonzhatja a biztosítás. Ezzel a biztosítottak összetétele kockázatosabbá válik, a férfiak arányának emelkedése pedig egyúttal az unisex díjak emelkedését is hozhatják.

Már csak öt hónapig olcsóbb a kockázati biztosítás a nők számára


És a folytatás...

A 2008 óta függőben lévő antidiszkriminációs irányelv miatt az Európai Biztosítók Szövetsége (CEA) tárgyalásokat folytat annak érdekében, hogy a biztosítók a biztosítási díjak megállapításakor továbbra is alkalmazhassák kockázati tényezőként az életkort. A kor szerinti megkülönböztetés tilalma azonban (melytől a biztosítók tartanak) az EU tagállamai részéről szerencsére nem élvez komoly támogatást - mondta a Portfolio.hu Biztosítási Konferenciáján tartott előadásában Hanák Gábor, a KPMG igazgatója. Amennyiben a díjakat életkor szerint sem lehetne eltérően megállapítani, az beláthatatlan következményekkel járna, és alapjaiban rengetné meg a kockázati biztosítások piacát. Hazánkban ugyanis a nők és férfiak halandósága között háromszoros a különbség (másutt Európában mindössze 1,5-2-szeres), azonban egy 18 éves nő és egy 65 éves férfi között már harmincszoros! Ha ezt nem lehet a tarifákban érvényre juttatni, annak óriási következményei lesznek - fejtette ki a Biztosítási Szemlének Marczi Erika, CIG Pannónia Életbiztosító belső ellenőre.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem