8 °C Budapest

Ennyivel jár kevesebb egy nőnek ugyanazért a munkáért

Pénzcentrum
2012. március 16. 15:05

Az OECD tagországok között Magyarországon a legkisebb a nemek közti átlagos kereseti különbség, mindössze 6% - jelentette a szervezet hétfőn publikált jelentésében.


Múlt héten az Európai Bizottság is publikált egy hasonló adatot, amely viszont azt mutatta, Magyarország nem áll valami jól, az uniós átlagnál nagyobb a nemek fizetése közti egyenlőtlenség, 17,6%. Ezzel egyáltalán nem vagyunk elöl, 15 uniós országban is alacsonyabb ennél a különbség, ráadásul az Európai Bizottság szerint Magyarország az egyike azon országoknak, ahol romlott a helyzet. Hogy mondhatnak ennyire mást a szervezetek? Kinek van igaza?

Az OECD hétfőn publikált jelentése szerint átlagosan 16% a különbség a teljes munkaidőben foglalkoztatott férfiak és nők (medián átlag-) keresete között az OECD tagországaiban. A legkisebb különbség pedig Magyarországon van: 6%, míg a legnagyobb Koreában: 39% (lásd 2. ábra).

Pénteken az Európai Bizottság is közzétett egy hasonló (gender pay gap) adatot, ami azonban azt mutatta, Magyarországon a két nem közötti kereseti különbség 17,6% a férfiak javára, ami egyáltalán nem számít jó eredménynek pl. Lengyelország 2%-ához képest, és az uniós átlagnál (16,4%) is rosszabb valamelyest. Ráadásul a tendencia hazánk esetében romlott is 2009-ről 2010-re. Mindkét szervezet adatai 2010-re vonatkoznak, az eltérés igencsak szembetűnő. Hogy lehet ez? Kinek van igaza?

A megoldás alapvetően módszertani eltérésekben keresendő. Két fontos különbség van. Egyrészt az OECD csak a teljes munkaidősök kereseteit vizsgálta, míg az Európai Uniós statisztika figyelembe vette a részmunkaidősöket is. A másik, még fontosabb eltérés, hogy a két szervezet nem egyforma átlagbért használ. Az OECD által használt a medián átlagbér, míg az Európai Uniós statisztikák az egyszerű számtani átlaggal dolgoznak. A medián átlag jellemzően kevésbé érzékeny a kiugró értékekre, ezért bizonyos esetekben alkalmasabbnak mutatónak találják, mérése ugyanakkor annál nehezebb, minél nagyobb elemszámról van szó.


Az OECD 2009-ig meglévő részletes adataiból kiderült, ha az egyszerű számtani átlag alapján számolt magyarországi átlagbéreket vennénk alapul, akkor a nemek közti fizetési eltérés 15,1%, ami már jóval közelebb áll ahhoz, amit az Eurostat publikált (az OECD statisztikai idősorai alapján számolt medián- és átlagbérre számolt fizetési különbségeket lásd 3. ábrán).

Az OECD idősoros adataiból más is kiolvasható, például az, hogy a mediánbér alapján számolva Magyarországon a nemek közti fizetési egyenlőtlenség számottevően csökkent 2001-ről 2003-ra, ami egybeesik a drasztikus minimálbér-emeléssel és még inkább a közalkalmazotti béremeléssel, ami némileg jobban érinthette a női munkavállalókat, mint a férfiakat. 2001-ben a minimálbér 40 ezer forintra emelkedett az előző évi 25500 forintról, majd 2002-ben 50 ezer forint lett. A közalkalmazotti béreket pedig 2002 szeptemberétől emelték meg 50%-kal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár hasonló alakot mutat, az átlagkereset alapján a különbségek szűkülése kevésbé látványos, a változás mértéke csekélyebb. Ez arra utal, hogy a 2000-es évek eleji béremelések hatása a felső jövedelmi decilisekbe kevésbé szivárgott "fel".


Az uniós és az OECD statisztika közti eltérés tehát módszertani, ugyanakkor szemléleti is, hiszen a középső jövedelmi decilis (a mediánbér) mindkét nem esetén alacsonyabb bérkategóriát képvisel. Azonban míg a férfiaknál a mediánbér az átlagbér kétharmadát éri el, addig a nőknél a háromnegyedét is meghaladja. Az átlagbér összevetése így inkább kifejezi azt, hogy mekkora az eltérés illetve egyenlőtlenség abban, hogy a nők magasabb bérjövedelmet is el tudjanak érni

 

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem