0 °C Budapest

Lányok, asszonyok: újabb drágulásra készüljetek!

Pénzcentrum
2012. július 20. 11:42

Decembertől nem különböztethetik meg nemek alapján ügyfeleiket a biztosítók a szerződések megkötésénél az úgynevezett gender irányelv (direktíva) miatt. A társaságoknak így más eszközt kell találniuk a kockázat felmérésére, vagy emelniük kell a biztosítások általános árszintjét. Emiatt a verseny és a kereslet is csökkenhet. Pedig a megtakarítás nélküli lakosság számára különösen fontos, hogy tragédia esetén ne maradjon pénz nélkül az egész család. A leginkább kockázati életbiztosításokat érinti mindez.

Miért különböztetik meg nemek szerint ügyfeleiket a biztosítók?

A várható átlag életkor még jelenleg is 6,5 évvel magasabb a nők esetén. Nem csak a halandóságban tapasztalt eltérés magyarázza a megkülönböztetést, a hölgyek kevesebb autóbalesetet szenvednek, utazás során is ritkábban sérülnek meg, és az egészségügyi kockázataik is alacsonyabbak. A megfigyeléseknek köszönhetően a kockázati biztosítások nagy része olcsóbb a nők számára jelenleg, úgymint az élet-, utas-, baleset- és gépkocsi biztosítások.

Az uniós irányelv szerint elsősorban nem a nemi hovatartozás határozza meg a kockázatokat, hanem olyan egyéb tényezők, melyek esetleg összefüggésben vannak a nemiséggel, de nem százszázalékosan feleltethetőek meg azzal, épp ezért nem használható önmagában a nem kockázati faktornak.

36-os lábbal olcsóbb a biztosítás?

Ha a biztosítók nem találnak ki megfelelő alternatívát a kockázatok könnyű és gyors felmérésére, a biztosítások árazása nagymértékben megváltozhat. A témával foglalkozó tanulmányok figyelmeztetnek, hogy nem egy átlagos árszint alakulhat ki a nemi diszkrimináció eltörlése után. Az árakat azok a kockázatos férfi ügyfelek tornázhatják fel, akik a jelenlegi díjak mellett nem szerződnének. A nagyobb kockázatú ügyfelek megjelenése plusz költséget jelent a biztosítóknak, ami a nők esetében jobban növelheti a biztosítási díjakat, mint a férfiak esetében csökkenti.

Megoldás lehet az egyéni, a jelenleginél sokkal alaposabb ügyfélszűrés. Nagyobb figyelmet szánni a szerződők egyéni állapotára viszont nem olcsó. A plusz orvosi vizsgálatok és papírmunka költségként jelenik meg a biztosítói oldalon, ami ugyancsak az árak emelkedéséhez vezethet. Nagy előnye viszont ennek a megközelítésnek, hogy az egészségesebb életvitelű ügyfelek valóban a kockázataiknak megfelelően olcsóbb biztosításhoz jutnának. Az átlagos árszint viszont ilyenkor is magasabb lenne.

Harmadik út lehet egy nemtől függő változó használata. A közvetett nemi diszkrimináció segíthet, abban hogy valamilyen módon a jelenlegi verseny, árazás és innováció fennmaradjon a piacon. Nehéz találni viszont olyan más adatot, ami az emberek neméhez köthető és hasonlóan jól leírja a kockázat mértékét.

Elképzelések léteznek erre, de az már most látszik, hogy nem lábméret vagy magasság alapján lehet megkülönböztetni az ügyfeleket. A direktíva meglehetősen homályosan fogalmaz, hogy mit lehet és mit nem, valószínűleg lesznek majd kreatív ötletek, de nem látok olyan alternatívát, ami kiválthatná a nemi diszkriminációt - mondta a Pénzcentrum.hu kérdésére Pásztor Gábor, az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. vezető aktuáriusa. Vannak már diszkriminációmentes biztosítások a piacon, melyek díjai a megelőző díjszabás átlaga körül alakulnak. Hasonlóan kis változásra lehet számítani decembertől, amikor minden biztosításra kötelezően kell alkalmazni a direktívát - véli Pásztor.

Kiskapuk

Ha a díjakban nem is, de a szerzési jutalékban tehetnek különbségeket nemenként a biztosítók jövőre is. Az ügynökök díjazásán keresztüli diszkriminációval több kevésbé kockázatos női ügyfél köthet szerződést, míg a férfiak kiszorulhatnak a biztosítók ügyfélköréből- véli Pásztor Gábor. Ez a folyamat károsan érintheti a magyar családokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
Kiszámoló  |  2022. december 8. 19:07
Az egyik tanácsadást kérő ügyfél most kötött egy nyugdíjbiztosítást, a kérdés a szokásos volt, nem v...
MEDIA1  |  2022. december 8. 15:03
A Media1 megtudta, hogy még idén decemberben megújul a 90.9 Jazzy Rádió, és ezentúl egyszerűbb néven...
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?