18 °C Budapest

Lányok, asszonyok: újabb drágulásra készüljetek!

Pénzcentrum
2012. július 20. 11:42

Decembertől nem különböztethetik meg nemek alapján ügyfeleiket a biztosítók a szerződések megkötésénél az úgynevezett gender irányelv (direktíva) miatt. A társaságoknak így más eszközt kell találniuk a kockázat felmérésére, vagy emelniük kell a biztosítások általános árszintjét. Emiatt a verseny és a kereslet is csökkenhet. Pedig a megtakarítás nélküli lakosság számára különösen fontos, hogy tragédia esetén ne maradjon pénz nélkül az egész család. A leginkább kockázati életbiztosításokat érinti mindez.

Miért különböztetik meg nemek szerint ügyfeleiket a biztosítók?

A várható átlag életkor még jelenleg is 6,5 évvel magasabb a nők esetén. Nem csak a halandóságban tapasztalt eltérés magyarázza a megkülönböztetést, a hölgyek kevesebb autóbalesetet szenvednek, utazás során is ritkábban sérülnek meg, és az egészségügyi kockázataik is alacsonyabbak. A megfigyeléseknek köszönhetően a kockázati biztosítások nagy része olcsóbb a nők számára jelenleg, úgymint az élet-, utas-, baleset- és gépkocsi biztosítások.

Az uniós irányelv szerint elsősorban nem a nemi hovatartozás határozza meg a kockázatokat, hanem olyan egyéb tényezők, melyek esetleg összefüggésben vannak a nemiséggel, de nem százszázalékosan feleltethetőek meg azzal, épp ezért nem használható önmagában a nem kockázati faktornak.

36-os lábbal olcsóbb a biztosítás?

Ha a biztosítók nem találnak ki megfelelő alternatívát a kockázatok könnyű és gyors felmérésére, a biztosítások árazása nagymértékben megváltozhat. A témával foglalkozó tanulmányok figyelmeztetnek, hogy nem egy átlagos árszint alakulhat ki a nemi diszkrimináció eltörlése után. Az árakat azok a kockázatos férfi ügyfelek tornázhatják fel, akik a jelenlegi díjak mellett nem szerződnének. A nagyobb kockázatú ügyfelek megjelenése plusz költséget jelent a biztosítóknak, ami a nők esetében jobban növelheti a biztosítási díjakat, mint a férfiak esetében csökkenti.

Megoldás lehet az egyéni, a jelenleginél sokkal alaposabb ügyfélszűrés. Nagyobb figyelmet szánni a szerződők egyéni állapotára viszont nem olcsó. A plusz orvosi vizsgálatok és papírmunka költségként jelenik meg a biztosítói oldalon, ami ugyancsak az árak emelkedéséhez vezethet. Nagy előnye viszont ennek a megközelítésnek, hogy az egészségesebb életvitelű ügyfelek valóban a kockázataiknak megfelelően olcsóbb biztosításhoz jutnának. Az átlagos árszint viszont ilyenkor is magasabb lenne.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Harmadik út lehet egy nemtől függő változó használata. A közvetett nemi diszkrimináció segíthet, abban hogy valamilyen módon a jelenlegi verseny, árazás és innováció fennmaradjon a piacon. Nehéz találni viszont olyan más adatot, ami az emberek neméhez köthető és hasonlóan jól leírja a kockázat mértékét.

Elképzelések léteznek erre, de az már most látszik, hogy nem lábméret vagy magasság alapján lehet megkülönböztetni az ügyfeleket. A direktíva meglehetősen homályosan fogalmaz, hogy mit lehet és mit nem, valószínűleg lesznek majd kreatív ötletek, de nem látok olyan alternatívát, ami kiválthatná a nemi diszkriminációt - mondta a Pénzcentrum.hu kérdésére Pásztor Gábor, az AEGON Magyarország Általános Biztosító Zrt. vezető aktuáriusa. Vannak már diszkriminációmentes biztosítások a piacon, melyek díjai a megelőző díjszabás átlaga körül alakulnak. Hasonlóan kis változásra lehet számítani decembertől, amikor minden biztosításra kötelezően kell alkalmazni a direktívát - véli Pásztor.

Kiskapuk

Ha a díjakban nem is, de a szerzési jutalékban tehetnek különbségeket nemenként a biztosítók jövőre is. Az ügynökök díjazásán keresztüli diszkriminációval több kevésbé kockázatos női ügyfél köthet szerződést, míg a férfiak kiszorulhatnak a biztosítók ügyfélköréből- véli Pásztor Gábor. Ez a folyamat károsan érintheti a magyar családokat.

PC BLOGGER & PODCASTER
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
MEDIA1  |  2024. március 28. 08:53
Üdv, Kötter hangzik a nem is oly rejtélyes elköszönés a Magyar Péterrel kapcsolatos, véletlenül kike...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 08:06
A lakáshitel kamatok csökkenése után a személyi hitelek is olcsóbbak lettek. A Bankmonitor Erste sze...
KonyhaKontrolling  |  2024. március 28. 07:45
A mai bejegyzésben megnézzük, hogy brókerek költségének hatását, ha a TBSZ brókereket hasonlítjuk ös...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem