Hölgyek, még nem késő olcsóbban életbiztosítást kötni!

Pénzcentrum
2012. április 24. 10:20

Az Európai Bizottság által elfogadott, ún. gender irányelv jelentős hatással lesz a biztosítási szektorra. A direktíva ugyanis kimondja, hogy az idei év végétől az új biztosítások megkötésekor a nemek alapján nem tehetnek különbséget a biztosítók, a díjakban és a szolgáltatásokban is egyenlően kell kezelniük ügyfeleiket. A szabályozásnak valószínűleg a hölgyek lesznek a vesztesei, de idén még lehetőségük van kedvezőbb feltételekkel szerződést kötni. Alább megnézzük, mit is jelent a gyakorlatban a változás.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A férfiak és nők várható élettartamában és halálozási rátájában a világ minden táján eltérés tapasztalható. A különbséget statisztikák bizonyítják, így a korábbi gyakorlat szerint ezeket a biztosítási kockázatfelmérésben is figyelembe vették. A biztosítási díjak megállapításánál a biztosítótársaságok a szerződő fél egyéni kockázatát mérlegelik, ennek alapján határozzák meg egy biztosítási esemény bekövetkezésének valószínűségét. Ez utóbbi adat kiszámításához a biztosító múltbéli adatokat használ, eredményeképpen pedig jelenleg a nők alacsonyabb díjak mellett juthatnak azonos fedezetet nyújtó életbiztosításhoz, mint az azonos korú férfiak.

Az Európai Bizottság ún. "gender" irányelve azonban kimondja, hogy a tagállamokban az új biztosítási szerződések megkötése esetén már a nemet mint megkülönböztető szempontot nem lehet figyelembe venni, és a biztosítók nem tehetnek különbséget férfi és nő között a kifizetendő szolgáltatásokban sem. A direktíva 5. cikke lehetőséget adott, hogy a tagállamok indokolt esetben és arányos mértékben lehetővé tegyék a biztosításmatematikai és statisztikai adatokkal alátámasztott, nemek szerint különbségtétel alkalmazását a díjképzésnél. Ezzel a lehetőséggel éltek is a tagállamok, hiszen az általános vélekedés szerint ezzel a statisztikailag alátámasztható különbségek érvényre juttatását biztosították.

Az Európai Bizottság tavaly a direktívának ezt a bekezdését egy bírósági döntés miatt hatályon kívül helyezte. A döntés valószínűleg hatással lesz az ügyfelek pénztárcájára, a szakértők ugyanis a biztosítási díjak emelkedését várják a 2012. december 21-i határidő után. A magasabb díjak megállapításán túl a biztosítóknak sokkal kifinomultabb (esetenként drágább) kockázatkezelési eszközökkel kell majd dolgozniuk.

"A hölgyek a jövőben már nem köthetnek olyan kedvező díjon haláleseti kockázatot tartalmazó életbiztosítást, mint 2012-ben, így mindenképp tanácsos átgondolniuk, hogy tisztán kockázati életbiztosítást kössenek, vagy hosszú távú megtakarításba kezdjenek idén. A jól megválasztott konstrukció hatalmas segítséget nyújthat a biztosított családjának egy váratlan tragédia esetén. Különösen azoknak érdemes megfontolni a lehetőséget, akik végtörlesztettek, így a korábban hiteltörlesztésre szánt, de felszabadult összeget most kedvezőbb feltételekkel fektethetik életbiztosításba, mint egy év múlva" - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője.

A nők számára olcsóbbá válhat a különböz járadéfizetéssel járó biztosítások. Hiszen a átlagos kifizetés e nem esetében magasabb volt mindig is, de a megkülönböztetés megszűnésével az árazásban ezt nem lehet érvényesíteni.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 27. szombat
Virgil
47. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?