Hölgyek, még nem késő olcsóbban életbiztosítást kötni!

Pénzcentrum
2012. április 24. 10:20

Az Európai Bizottság által elfogadott, ún. gender irányelv jelentős hatással lesz a biztosítási szektorra. A direktíva ugyanis kimondja, hogy az idei év végétől az új biztosítások megkötésekor a nemek alapján nem tehetnek különbséget a biztosítók, a díjakban és a szolgáltatásokban is egyenlően kell kezelniük ügyfeleiket. A szabályozásnak valószínűleg a hölgyek lesznek a vesztesei, de idén még lehetőségük van kedvezőbb feltételekkel szerződést kötni. Alább megnézzük, mit is jelent a gyakorlatban a változás.

A férfiak és nők várható élettartamában és halálozási rátájában a világ minden táján eltérés tapasztalható. A különbséget statisztikák bizonyítják, így a korábbi gyakorlat szerint ezeket a biztosítási kockázatfelmérésben is figyelembe vették. A biztosítási díjak megállapításánál a biztosítótársaságok a szerződő fél egyéni kockázatát mérlegelik, ennek alapján határozzák meg egy biztosítási esemény bekövetkezésének valószínűségét. Ez utóbbi adat kiszámításához a biztosító múltbéli adatokat használ, eredményeképpen pedig jelenleg a nők alacsonyabb díjak mellett juthatnak azonos fedezetet nyújtó életbiztosításhoz, mint az azonos korú férfiak.

Az Európai Bizottság ún. "gender" irányelve azonban kimondja, hogy a tagállamokban az új biztosítási szerződések megkötése esetén már a nemet mint megkülönböztető szempontot nem lehet figyelembe venni, és a biztosítók nem tehetnek különbséget férfi és nő között a kifizetendő szolgáltatásokban sem. A direktíva 5. cikke lehetőséget adott, hogy a tagállamok indokolt esetben és arányos mértékben lehetővé tegyék a biztosításmatematikai és statisztikai adatokkal alátámasztott, nemek szerint különbségtétel alkalmazását a díjképzésnél. Ezzel a lehetőséggel éltek is a tagállamok, hiszen az általános vélekedés szerint ezzel a statisztikailag alátámasztható különbségek érvényre juttatását biztosították.

Az Európai Bizottság tavaly a direktívának ezt a bekezdését egy bírósági döntés miatt hatályon kívül helyezte. A döntés valószínűleg hatással lesz az ügyfelek pénztárcájára, a szakértők ugyanis a biztosítási díjak emelkedését várják a 2012. december 21-i határidő után. A magasabb díjak megállapításán túl a biztosítóknak sokkal kifinomultabb (esetenként drágább) kockázatkezelési eszközökkel kell majd dolgozniuk.

"A hölgyek a jövőben már nem köthetnek olyan kedvező díjon haláleseti kockázatot tartalmazó életbiztosítást, mint 2012-ben, így mindenképp tanácsos átgondolniuk, hogy tisztán kockázati életbiztosítást kössenek, vagy hosszú távú megtakarításba kezdjenek idén. A jól megválasztott konstrukció hatalmas segítséget nyújthat a biztosított családjának egy váratlan tragédia esetén. Különösen azoknak érdemes megfontolni a lehetőséget, akik végtörlesztettek, így a korábban hiteltörlesztésre szánt, de felszabadult összeget most kedvezőbb feltételekkel fektethetik életbiztosításba, mint egy év múlva" - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője.

A nők számára olcsóbbá válhat a különböz járadéfizetéssel járó biztosítások. Hiszen a átlagos kifizetés e nem esetében magasabb volt mindig is, de a megkülönböztetés megszűnésével az árazásban ezt nem lehet érvényesíteni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. december 7. 15:55
A producer-showman vitába szállt Gulyás Márton műsorvezetővel arról, hogy a TV2 a Fidesz televíziója...
Kiszámoló  |  2022. december 7. 10:54
Nem akartam írni róla, de annyian kértétek, hát írok egy keveset Matolcsy jegybankelnök beszédéről,...
Bankmonitor  |  2022. december 7. 10:41
Emelkedik a rövid futamidejű lakossági állampapírok kamata. Egy-két éves futamidőre már évi 9-9,5 sz...
Holdblog  |  2022. december 7. 06:03
A központi bankok idén újra ráéreztek az arany ízére: a jegybankok 2022 harmadik negyedévében globál...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?