11 °C Budapest

Hölgyek, még nem késő olcsóbban életbiztosítást kötni!

Pénzcentrum
2012. április 24. 10:20

Az Európai Bizottság által elfogadott, ún. gender irányelv jelentős hatással lesz a biztosítási szektorra. A direktíva ugyanis kimondja, hogy az idei év végétől az új biztosítások megkötésekor a nemek alapján nem tehetnek különbséget a biztosítók, a díjakban és a szolgáltatásokban is egyenlően kell kezelniük ügyfeleiket. A szabályozásnak valószínűleg a hölgyek lesznek a vesztesei, de idén még lehetőségük van kedvezőbb feltételekkel szerződést kötni. Alább megnézzük, mit is jelent a gyakorlatban a változás.

A férfiak és nők várható élettartamában és halálozási rátájában a világ minden táján eltérés tapasztalható. A különbséget statisztikák bizonyítják, így a korábbi gyakorlat szerint ezeket a biztosítási kockázatfelmérésben is figyelembe vették. A biztosítási díjak megállapításánál a biztosítótársaságok a szerződő fél egyéni kockázatát mérlegelik, ennek alapján határozzák meg egy biztosítási esemény bekövetkezésének valószínűségét. Ez utóbbi adat kiszámításához a biztosító múltbéli adatokat használ, eredményeképpen pedig jelenleg a nők alacsonyabb díjak mellett juthatnak azonos fedezetet nyújtó életbiztosításhoz, mint az azonos korú férfiak.

Az Európai Bizottság ún. "gender" irányelve azonban kimondja, hogy a tagállamokban az új biztosítási szerződések megkötése esetén már a nemet mint megkülönböztető szempontot nem lehet figyelembe venni, és a biztosítók nem tehetnek különbséget férfi és nő között a kifizetendő szolgáltatásokban sem. A direktíva 5. cikke lehetőséget adott, hogy a tagállamok indokolt esetben és arányos mértékben lehetővé tegyék a biztosításmatematikai és statisztikai adatokkal alátámasztott, nemek szerint különbségtétel alkalmazását a díjképzésnél. Ezzel a lehetőséggel éltek is a tagállamok, hiszen az általános vélekedés szerint ezzel a statisztikailag alátámasztható különbségek érvényre juttatását biztosították.

Az Európai Bizottság tavaly a direktívának ezt a bekezdését egy bírósági döntés miatt hatályon kívül helyezte. A döntés valószínűleg hatással lesz az ügyfelek pénztárcájára, a szakértők ugyanis a biztosítási díjak emelkedését várják a 2012. december 21-i határidő után. A magasabb díjak megállapításán túl a biztosítóknak sokkal kifinomultabb (esetenként drágább) kockázatkezelési eszközökkel kell majd dolgozniuk.

"A hölgyek a jövőben már nem köthetnek olyan kedvező díjon haláleseti kockázatot tartalmazó életbiztosítást, mint 2012-ben, így mindenképp tanácsos átgondolniuk, hogy tisztán kockázati életbiztosítást kössenek, vagy hosszú távú megtakarításba kezdjenek idén. A jól megválasztott konstrukció hatalmas segítséget nyújthat a biztosított családjának egy váratlan tragédia esetén. Különösen azoknak érdemes megfontolni a lehetőséget, akik végtörlesztettek, így a korábban hiteltörlesztésre szánt, de felszabadult összeget most kedvezőbb feltételekkel fektethetik életbiztosításba, mint egy év múlva" - mondta el Kuruc Péter, a K&H Biztosító élet- és bankbiztosítási üzletágának vezetője.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A nők számára olcsóbbá válhat a különböz járadéfizetéssel járó biztosítások. Hiszen a átlagos kifizetés e nem esetében magasabb volt mindig is, de a megkülönböztetés megszűnésével az árazásban ezt nem lehet érvényesíteni.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 19:11
A Fidesz EP-listájának vezetője arra hivatkozva utasította vissza a többi párt listavezetőjével való...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
ChikansPlanet  |  2024. április 26. 11:32
Az Amazonas-medence esőerdeje fontos természeti kincsünk, amely gazdag növény- és állatvilággal, kit...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 27. szombat
Zita
17. hét
Április 27.
Morse nap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm