18 °C Budapest

Ítéletidő: milliárdos kár, kivonulnak a biztosítók

2011. július 22. 12:02

Az pusztító vihar következtében eddig több mint 400 esetben jeleztek károkat a K&H Biztosítónál. A Generali biztosítónál is jelentősen megnőtt a kárbejelentések száma a hírtelen esőzések és viharok következtében az elmúlt napokban. Az Aegon három-négyezer kárbejelentésre számít a hét esőzései után. Közel 4500 darab kárbejelentés érkezett ma 7 óráig a hétfő óta tartó viharos időjárás miatt az Allianz Hungária Zrt.-hez. A kárfelmérést végző szakemberek napokon belül a helyszínre érkeznek, és ahol szükséges, kárelőleget is utalnak a károsultaknak.

Jelentős károk történtek különösen Kecskemét és Soltvadkert környékén, illetve Budapesten és egész Pest megyében. A legtöbb esetben fakidőlés és tetőkről lesodort cserép okozott kárt. A becsült kárösszeg jelenleg 22 millió forint, amely további bejelentések érkezésével tovább nőhet - közölte lapunkkal a K&H Biztosító.

Július 18. és 20. között összesen 2980 kárbejelentés érkezett a Generalihoz, a becsült kár összege pedig eléri a 421 millió forintot. A legtöbb kár - összesen 1577 - a vihar miatt keletkezett, 1113-et a villám, 147-et a felhőszakadás, 143 káresetet pedig a jégeső okozott. A legtöbb kárbejelentés - az esetek több mint 60%-a - a július 19-i, szinte az egész országot sújtó viharok és zivatarok másnapján érkezett be a társasághoz.

A keddi és szerdai viharok nyomán tegnap estig több mint 3100 kárbejelentés érkezett az AEGON Magyarországhoz, az ügyfelek által becsült kárérték pedig már meghaladja a 250 millió forintot. A lakásbiztosító szakértőinek becslése szerint összesen 4 ezer darab körüli kárbejelentés várható, a viharok okozta teljes kárérték pedig 3-400 millió forintra nőhet a következő napokban. A társaság szakértőinek becslése szerint országosan 20 ezer háztartásban okozott károkat a vihar és a kárérték országosan 2 milliárd Ft-ra becsülhető.

Az AEGON Magyarországhoz eddig bejelentett károk közül 2220-at a viharos szél, 606-ot villámcsapás, 207-et jégverés, 105-öt pedig felhőszakadás okozott. A legtöbb bejelentés ezúttal az ország középső, illetve keleti- észak-keleti részéről érkezett: Budapesten és Pest megyében több mint 900, Hevesben 481, Jász-Nagykun-Szolnok Megyében pedig 443 lakás, épület rongálódott meg az eddigi bejelentések szerint.

Az Allianz közlése szerint az eddig beérkezett kárbejelentések alapján az ítéletidő elsősorban a Pest megyében pusztított, azonban jelentős károk keletkeztek Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves, Jász- Nagykun, valamint Hajdú-Bihar megyében is. A kárbejelentések jelentős része viharkárra, beázásra, jégverésre, villámcsapásra és annak indukciós hatásaira, tető- és panelhézag beázásra valamint felhőszakadásra érkeztek. A leginkább érintett városok Budapest (310 db), Nagykőrös (252 db) valamint Debrecen (179 db). A bejelentett károk kapcsán a várható kárkifizetések összege a több száz millió forintot is várhatóan meghaladja. Az átlag kárkifizetés összege ca. 30.000 forint.

"Sajnos gyakori az év ennek a szakában a viharkár és az előrejelzések szerint, a következő napokban és hetekben még várható vihar, felhőszakadás. Munkatársainkat átcsoportosítottuk Csongrád megyéből, amelyet nem érintett jelentősen a vihar, Bács-Kiskun megyébe, mert itt történt a legtöbb hozzánk bejelentett kár. Kollégáink a hétvégén is dolgoztak, hogy mielőbb eljussanak minden helyszínre és fel tudják mérni a károkat." - mondta el Dr. Hangyási István, a K&H Biztosító kárrendezési vezetője.

"Fontos továbbá, hogy mindenki nyugodtan végezze el a szükségjavításokat, hogy megelőzze a további károkat. Azt tanácsoljuk, készítsenek egy-két fotót a kárhelyszínen, majd haladéktalanul fóliázzák be a tetőt, tegyék el a cserepeket az udvaron és szivattyúzzák ki a vizet a pincéből, mert az a legfontosabb, hogy mielőbb megkezdődjön a helyreállítás. A kárfelmérést végző szakemberek napokon belül a helyszínre érkeznek, és ahol szükséges, kárelőleget is utalunk a károsultaknak." - osztotta meg a Dr. Hangyási István.

Az AEGON Magyarország szakértői felhívják a figyelmet arra, hogy a nyári viharok, esőzések okozta károk egy része elkerülhető. A ház előtti árkok tisztán tartásával sok esetben elkerülhető például, hogy a víz felgyűljön, és a pincéket, garázsokat eláztassa. De érdemes lehet a tetőzetet, a cserepek állapotát is ellenőrizni a heves nyári viharok előtt, vagy akár egy nagy vihart követően. Hiszen sok esetben a most meglazult cserepek miatt a következő vihar során éri kár az épületet.

 

Jó tanácsok viharos időjárásból származó károk megelőzésére
- Viharos időjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

- Évente legalább egy alkalommal - a nyári viharok kezdete előtt -, és az erős széllel járó időjárást követően javasolt a tetőburkolatok, tetőcserepek áttekintése, mellyel megelőzhetjük, hogy a már sérült tetőben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérüléséből eredő nyíláson keresztül az eső az épületbe jutva további károkat okozzon.

- Zivatar idején célszerű az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségből eredő károk megelőzése érdekében.

- Mélyebben fekvő helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerű gondoskodni a megfelelő vízelvezetésről, nem csak a saját, hanem a közterületről bezúduló víz esetén is.


De fontos a bekövetkezett károk esetén az azonnali kárenyhítés is. A beázásnál a hézag azonnal pótolható, ezzel nem kell megvárni a biztosító szakembereit. A szakszerű kárfelméréshez elegendő lehet a sérült cserepek megőrzése és esetleg a kár lefényképezése. Így ha a szemle előtt az ügyfél - a további károk megelőzése érdekében - elkezdi a helyreállítást, akkor is biztosíthatja a biztosító szakembereinek a kár mértékének pontos meghatározásához szükséges információkat.

Amennyiben műszaki berendezés, elektronikai eszköz károsodik egy villámcsapás következtében, a működésképtelen készüléket, illetve a sérült alkatrészeket meg kell őrizni, a villámcsapás okozta károk ugyanakkor meg is előzhetőek túlfeszültség-védelmi berendezésekkel.

"Az egyre szélsőségesebb időjárás miatt egyre nagyobb károkat okoznak a nyári viharok Magyarországon, ezért fontos, hogy a korábbinál nagyobb hangsúlyt helyezzünk a megelőzésre" - hívta fel a figyelmet Vereczki András, az AEGON Magyarország vezérigazgató-helyettese.

A rendszeres karbantartás a legegyszerűbb módja annak, hogy elkerüljük a milliós értékű későbbi károkat. A kis sérülések folyamatos javításával megelőzhető, vagy jelentősen csökkenthető a vihar, felhőszakadás által okozott kár.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. május 21. 09:59
2009-ben a pénzügyi világégéskor találták ki a jegybankok (először a mindig bátrabb Fed), hogy a kam...
MEDIA1  |  2022. május 20. 20:36
Az ország egyik leggazdagabb vállalkozójához köthető Rádió 1 hálózat egy hét alatt egyszerre 6 pénzü...
Kiszámoló  |  2022. május 20. 10:53
Van egy angol kifejezés, a hedonic treadmill, amit nagyon nehéz magyarra lefordítani. (Ha valakinek...
MNB Intézet  |  2022. május 20. 10:46
Környezeti kérdések az egyik legszélesebb látókörű magyar közgazdász gondolatainak tükrében. Miképp...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 22. vasárnap
Júlia, Rita
20. hét
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2022. május 21. 19:24