15 °C Budapest

Készültség! Jönnek a tavaszi szuperviharok

2011. április 11. 13:02

A tavasz beköszöntével nemcsak a jó időre, de a hirtelen érkező, heves viharokra is fel kell készülnünk. Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, évről évre együtt növekszik az extrém erejű viharok és az ingatlanokban-ingóságokban keletkezett károk száma - tájékoztatta a Pénzcentrum.hu-t a Generali.

A biztosítóhoz beérkezett adatok alapján az elmúlt tíz évben évről évre emelkedtek a szélsőséges viharok miatt keletkezett károk száma Magyarországon. Míg 2000-ben mindössze 6 430 kárbejelentés érkezett a biztosítótársasághoz, ez a szám tavaly már meghaladta a 100 ezret, ami közel duplája a 2009-ben regisztrált károknak. Mindez természetesen egyaránt köszönhető az országban tapasztalható időjárási változásoknak, és az emberek felelősebb hozzáállásának is, melynek következtében egyre többen rendelkeznek már vagyonbiztosítással hazánkban.

2010-ben a legtöbb elemi kárt a vihar okozta Magyarországon. A bejelentett viharkárok száma összesen 57 442 darab volt. Ezen felül 23 735 káreset a felhőszakadás, 15 343 a villám, 48 872 a jégeső, 2 379 pedig az árvíz miatt keletkezett.

A Generali adatai alapján 2010-ben a legnagyobb értékű vihar- és árvízkárok Borsod-Abaúj-Zemplén megyét sújtották, itt a 11 822 bejelentésre több mint 1,5 milliárd forintot fizetett ki a biztosító. A legtöbb kárbejelentés Budapestről érkezett a biztosítóhoz, összesen 16 506 darab, a kárkifizetés összege pedig meghaladta az 1,1 milliárd forintot. Szintén jelentős kárbejelentés érkezett Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol a 8 461 káresetre több mint 610 millió forintot fizetett a biztosító, valamint Pest megyében, ahonnan - a budapesti adatokat leszámítva - 10 722 kárbejelentés érkezett, 1,155 milliárd forint értékben.

 

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)


"A tavaly tapasztalt szélsőséges időjárási jelenségek után kijelenthetjük, hogy már hazánkban is számolnunk kell olyan extrém viharokkal, melyek eddig elkerülték országunkat. A tavalyi viharok, jégesők és árvizek rendkívül sok kárt okoztak országszerte. A viharok során keletkezett károk egy része kis odafigyeléssel elkerülhető lett volna, ezért is fontos, ha tudunk az eső, szél, jégeső érkezéséről, tegyük meg a szükséges biztonsági intézkedéseket. Természetesen nem tudunk minden helyzetre előre felkészülni, ezért szükséges, hogy még időben biztosítsuk értékeinket, hogy ha bekövetkezik a baj, tudjunk kihez segítségért fordulni." - mondta Hajas Gábor, a Generali-Providencia Biztosító vagyonbiztosítási üzletágának vezetője.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 6. csütörtök
Ivett, Frida
18. hét
Május 6.
Jelszó világnap
EZT OLVASTAD MÁR?