21 °C Budapest

Szuperviharok Magyarországon, a java még hátra van?

2011. július 21. 13:02

Hazánkban váratlanul jelentős erejű vihar csapott le, mely a kidőlt fák, letört ágak és a villámcsapások miatt több esetben járt anyagi kárral. Minden jel szerint a napokban is még könnyen előfordulhat hasonló jellegű természeti csapás, ezért a biztosítással rendelkező fogyasztóknak rendkívül fontos tudniuk, hogy kár bekövetkeztekor mik a legfontosabb teendőik.


Már a biztosítási szerződés megkötésekor is fontos a fogyasztói tudatosság, ugyanis a fogyasztók gyakran el sem olvassák a több tízoldalas általános szerződési feltételeket, így például abban a hiszemben vannak, hogy esetleges viharkárra is kiterjed a biztosításuk, holott könnyen előfordulhat ennek ellenkezője.

A szerződés aláírása előtt tehát mindig vegyük a fáradtságot arra, hogy elolvassuk azt azért, hogy később ne érjen minket kellemetlen meglepetés. Így rendkívül fontos annak tisztázása, hogy az adott biztosítási termék megvásárlásával pontosan milyen jövőbeni káresemények kapcsán követelhetjük a biztosító teljesítését.

Ha pedig a baj már bekövetkezett, akkor sem mindegy hogyan járunk el, hiszen a fogyasztónak nem csupán bejelentési, hanem számos egyéb kötelezettsége van, amelyeket ha nem teljesít, könnyen ahhoz vezethet, hogy bottal ütheti a biztosítási összeg nyomát.

Az első és legfontosabb, hogy amint lehetőségünk adódik, rögtön jelentsük be az adott biztosító felé a keletkezett kárt. Ha ez nem történik meg, joggal feltételezheti a biztosító a károsult káreseménnyel kapcsolatos érdekmúlását, amely kizárja a biztosítási igény érvényesíthetőségét. A másik ok, ami ezt indokolja, hogy a káreseménytől számítva eltelt hosszabb idő után egyre nehezebb már bizonyítani a kár nagyságát, valamint felmérni azt, hogy a biztosítás tárgya eredeti állapotában milyen értéket képviselhetett. Megkönnyíti helyzetünket az, ha ilyenkor dokumentált tényekkel tudjuk igazunkat alátámasztani a káresettel kapcsolatosan, akár fotók, esetleg videó készítésével.

Miután bejelentettük a kárt, a biztosított köteles együttműködni a biztosítóval, kötelező részére a szükséges felvilágosítást megadni és lehetővé kell tenni a bejelentés és a felvilágosítások tartalmának ellenőrzését. A káresemény bekövetkeztéről szóló tájékoztatáskor, amennyiben a biztosító postai úton való értesítését választjuk, érdemes annak tértivevénnyel való kézbesítési módját kérni, hogy bizonyítani tudjuk egy esetleges későbbi eljárásban, hogy tájékoztatási kötelezettségünknek időben eleget tettünk. Fontos azt is tudnunk, hogy ha a biztosítási esemény bekövetkezik, a biztosító az egész évre járó díj megfizetését követelheti, kivéve, ha a felek rövidebb időszakban állapodtak meg.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Nem szabad elfelejtkeznünk arról sem, hogy a törvény a biztosítottnak kárenyhítési kötelezettséget ír elő, ez azt jelenti, hogy a biztosított köteles a kár enyhítése érdekében mindazt megtenni, ami tőle telhető, ugyanakkor ennek költségeit a biztosító viseli még az esetben is, ha a kárenyhítés nem vezetett eredményre. A kárenyhítési kötelezettség részletszabályait a konkrét biztosítási szerződésben rendezik. Hangsúlyozandó, hogy miután a biztosítási esemény bekövetkezett, a biztosítás által érintett vagyontárgy állapotát a biztosított a vonatkozó szabályzatban megállapított határidőben csak akkor változtathatja meg, ha ez a kárenyhítési kötelezettségének teljesítéséhez szükséges. Ez a kitétel azért fontos, mert amennyiben a megengedettnél nagyobb mérvű változtatás történik, akkor a biztosító ismét mentesülhet fizetési kötelezettsége alól.

A fentiekre tekintettel Szövetségünk azt javasolja a fogyasztóknak, hogy már biztosítási szerződéseik megkötésekor fokozott körültekintéssel járjanak el, ha pedig a káresemény bekövetkezett, teljesítsék együttműködési kötelezettségüket a biztosító felé, ez saját érdekük.

 

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?