12 °C Budapest

Szuperviharok a Kárpát-medencében: csak találgatnak, mikor jön a csapás

2011. május 8. 14:02

A biztosítók a meteorológiai információkra támaszkodva évtizedek óta igyekeznek minél pontosabban megbecsülni a viharkárok helyszínének valószínűségét. A rendelkezésre álló adatokból és a megfigyelésekből mára komoly rendszert építettek ki a kockázatok minél pontosabb felmérésére. Az elmúlt évek szélsőséges időjárási eseményei miatt azonban egyre kevésbé tudnak támaszkodni a korábbi méréseken alapuló rendszerekre, mert az eddigi tapasztalatokat rendre megcáfolják a globális felmelegedés miatt mind gyakoribb, váratlan viharok, árvizek és egyéb természeti katasztrófák.

A K&H Biztosító közleménye szerint a természeti csapások, viharok, árvizek, aszályok minden évben jelentős károkat okoznak az épületekben, járművekben és a mezőgazdaságban. Az évtizedek során vezetett időjárási nyilvántartások alapján mindeddig hazánkban is viszonylag pontosan meg lehetett becsülni a viharkárok helyszínének valószínűségét. Így a biztosítók pontosabb képet alkothattak arról, hogy mely területeken várhatóak a káresemények, és ennek megfelelően árazták be termékeiket. Az elmúlt évek szélsőséges időjárása azonban azt mutatja, hogy a szélsőséges meteorológiai események rácáfolnak az összefüggésekre és törvényszerűségre.

 

Forrás: K&H Biztosító


"A meteorológiai intézetek számításai és saját kár-adatbázisunk alapján ismertek, melyek a viharos időszakok és területek, ahol nagyobb eséllyel fordultak elő nagy kárt okozó meteorológiai események. 100 évre visszamenőleg állnak rendelkezésünkre adatok régiónként arról, hogy mekkora valószínűséggel fordulhatnak elő ott az egyes természeti károk. Ez ügyfeleink számára is kedvező és hasznos módszer, hiszen az olyan kockázatok után nem kell magasabb biztosítási díjat fizetniük, amelyek az ő esetükben nem jellemzők vagy nagyon kicsi eséllyel fordulhatnak elő. Az elmúlt évek időjárási eseményei azonban egyre inkább ellentmondanak a korábbi törvényszerűségeknek. A globális felmelegedés miatt ma már gyakorlatilag bárhol és bármikor kialakulhat komoly károkat okozó vihar a Kárpát-medencében." - nyilatkozta Kaszab Attila, a K&H Biztosító nem-életbiztosítási üzletágának vezetője.

"Magyarországon a klímaváltással foglalkozó szakemberek szerint elsősorban a csapadékhiány okozhat gondot a jövőben (...) Úgy tűnik, a Kárpát-medencében valamivel erőteljesebb felmelegedés várható, mint globálisan. A Kárpát-medencében a gyakoribb aszályok ellenére nő az árvízveszély is. A nyári csapadék ritkább lesz ugyan, de annál kiadósabb. A felmelegedéssel együtt járó szélsőségek miatt nő a minden eddiginél hatalmasabb dunai és tiszai árvizek esélye is." forrás: Agrárgazdálkodási Kutató Intézet 2010-es tanulmánya

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

"A hozzánk beérkezett káresetek látványosan alátámasztják ezt a tendenciát. Az elmúlt év természeti nagykáraival kapcsolatos biztosítási kifizetések soha nem látott mértéket értek el. Tavaly több mint 900 millió forintot fizettünk ki ilyen kárt szenvedett ügyfeleinknek . Ez a korábbi öt év átlagának több mint négyszerese. Úgy tűnik azonban, hogy még a közvéleményt sokáig foglalkoztató természeti csapások - például a tavaly nyári viharok és árvizek - sem ébresztették rá azokat, akik nem rendelkeznek lakásbiztosítással, hogy mennyit kockáztatnak. Sőt, a Magyar Biztosítók Szövetségének adatai szerint a katasztrófakárok ellenére 2010-ben tovább csökkent a lakásbiztosítások száma . Sajnos túl sokszor látjuk, hogy egy hirtelen jött felhőszakadás, orkán vagy villámcsapás pár perc alatt egy élet munkáját teszi tönkre. Érdemes tehát mérlegre tenni, mennyit ér az otthonunk. Már havi pár ezer forintért mindenki talál otthonbiztosítást a biztosítók kínálatában." - tette hozzá Kaszab Attila.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 28. 13:01
Az állami televízió zenés-ifjúsági csatornája fiatalok igényeire szabott, aktuális témákat ígér.
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
MNB Intézet  |  2024. március 28. 10:14
A szabadkereskedelmi konszenzus évtizedeiben a főáramú közgazdaságtan az állami beavatkozás és prote...
ChikansPlanet  |  2024. március 28. 09:40
Egy tech startup által tervezett innováció nemcsak a jövő energiaszükségletére kínál megoldást, hane...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm