9 °C Budapest

Szuperviharok Magyarországon: a java még hátra van?

2011. június 22. 04:44

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a környezeti károk közül 2010-ben a vihar okozta a legtöbb kárt: Magyarországon összesen kétszázezer bejelentett viharkárt regisztráltak a biztosítók a nyári időszakban. A magyarországi biztosítási piacon évről évre egyre nagyobb kárt okoznak a természeti csapások: van olyan biztosító, amely a 2010-es "viharszezonban" 12 milliárd forintot fizetett ki ügyfeleinek. A Pénzcentrum.hu Vagyonbiztosítási hetének második cikkében azt is megmutatjuk, hogy előzhetjük meg a viharkárokat, illetve mit tegyünk, ha már megtörtént a baj.

A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) adatai szerint a környezeti károk közül 2010-ben a vihar okozta a legtöbb kárt: Magyarországon összesen kétszázezer bejelentett viharkárt regisztráltak a biztosítók a nyári időszakban. A magyarországi biztosítási piacon évről évre egyre nagyobb kárt okoznak a természeti csapások: van olyan biztosító, amely a 2010-es "viharszezonban"  12  milliárd forintot fizetett ki ügyfeleinek. A Pénzcentrum.hu Vagyonbiztosítási hetének második cikkében azt is megmutatjuk, hogy előzhetjük meg a viharkárokat, illetve mit tegyünk, ha már megtörtént a baj.

Világszerte tendencia, hogy a népesség növekedése miatt olyan területek is egyre jobban benépesednek, amelyek kiemelten kockázatosak természeti katasztrófák szempontjából - mondta Vereczki András, az AEGON Magyarország Biztosító Zrt. vezérigazgató-helyettese márciusban, a Portfolio.hu Biztosítási Konferencián tartott előadásában. A szakember szerint az elmúlt évtizedekben jelentősen nőtt a természeti csapások által okozott károk összértéke a világon, Magyarország pedig előkelő helyen szerepel ezen a listán.

Világszerte a leggyakoribb természeti csapás a szélvihar, a zivatar, a heves eső. A feketelista második helyén a hóvihar, a jeges (ónos) eső szerepel, megelőzve a földrengést, a szökőárakat, az árvizeket és más, a víz által okozott nagy károkat. Biztosítási szempontból jelentős elemi csapásnak minősülnek még a földcsuszamlás, a sár-és hó lavina, valamint a klímaviszonyok okozta károk, például az erdőtüzek. Összességében elmondható, hogy az elmúlt 35 év természeti katasztrófáinak 80%-a valamilyen, az időjárással összefüggő káresemény volt.

A 2010-es meteorológiai kárbejelentések alakulása (Ft.) Forrás: AEGON Magyarország


Magyarországon az árvizek és viharok okozzák a legnagyobb problémát: a 2002-es áradás - amely hazánkon kívül Németországot, Ausztriát, Csehországot és Szlovákiát is érintette- világviszonylatban az elmúlt 30 év legjelentősebb árvízének számít, a biztosított károk tekintetében.

Az elmúlt tíz évben egyetlen év (a 2003-as) kivételével - nem akadt olyan esztendő, amely ne hozott volna sokmilliárdos károkat. Különösen kiemelkedő volt a 2010-es év, amely becslések szerint összesen százmilliárd forint kárt okozott országszerte, ebből a lakóingatlanokat 32 milliárd, a lakosságot összesen 40 milliárd forint veszteség érintette.

A Mabisz adatai szerint az elmúlt hétben a legtöbb kárt a villámcsapások és a viharok okozták. Az összes kárbejelentés több mint 40 százalékát a villámcsapások miatti bejelentések tették ki, a viharok további 33 százalékot. További 10 százalék a jégverések számlájára írható, míg a felhőszakadás és egyéb károk miatt 17 százaléknyi bejelentés történt.

Milliárdok mennek el viharkárokra

A Generalihoz 2010-ben több mint százezer viharkár-bejelentés érkezett, ezekre a biztosító több mint 12 milliárd forint kártérítést fizetett ki. A biztosítótársaság adatai alapján az elmúlt 10 évben folyamatosan növekedtek a viharkárok, a tavalyi évben pedig megkétszereződtek a bejelentések a 2009-es évhez viszonyítva. Még látványosabb a növekedés a 2000. évhez képest, amikor a társaságnál bejelentett viharkárok darabszáma mindössze 6430 volt.

Az Aegon tájékoztatása szerint a tavalyi "viharszezonban" - augusztusig - 70 ezer eseményre összesen 4,1 milliárd forintot fizetett ki ügyfeleinek. A társaság összesítése szerint az augusztus végéig regisztrált károk háromszorosan múlták felül egy "szokványos" év számait. Az átlagos viharkár 68 825 forint volt.

A Groupama Garancia Biztosítóhoz 83 ezer db kárbejelentés érkezett a 2010-es május-júniusi viharok, árvizek kapcsán, mellyel kapcsolatos kárkifizetések 10,4 milliárd forintot tettek ki. A társaságnál a kárbejelentések száma idén, az elmúlt hetek viharai, felhőszakadásai, jégverései, illetve villámcsapásai következtében megközelíti a 4 ezer darabot, melynek kárösszege 200 millió forint feletti.

 


Felmérések szerint a katasztrófakárok rendezésével kapcsolatban több más közép-kelet európai országhoz hasonló módon gondolkodunk: a megkérdezettek közel harmada inkább az állami költségvetésben, semmint a kockázatközösségben gondolja teríteni a katasztrófák költségeit. Ez azonban téves irányba viszi a szemléletet; hajlamosak az emberek a közvetett károkat lebecsülni, és megspórolni a biztosítást. Romániában például éppen ezért tették kötelezővé a lakóingatlanok biztosítását, hogy az állam így mérsékelje a katasztrófák esetén fizetendő összeget.

Gyakori probléma az is, hogy a meglévő szerződés nem terjed ki olyan részletekre, mint például az épület falán, vagy a redőnyökön keletkezett jégkár, mert ezeket néhány biztosító eleve kizárja a kártérítési körből.

Így előzhetjük meg a viharkárokat

A kellő időben érkező időjárási információk életet menthetnek, és megelőzhetik a személyes vagyontárgyakban bekövetkező károkat. Ennek érdekében néhány óvintézkedést is meg kel tennünk:

• Vihar esetén rögzítsük, vagy vigyük biztos fedél alá a szabadban lévő tárgyakat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

• Szélvihar esetén zárjuk be az ablakokat, húzzuk le a redőnyöket, nézzük meg, hogy becsuktuk-e az összes ajtót.

• Villámcsapás veszélye esetén áramtalanítsuk az elektronikus berendezéseket.

• Heves eső esetén ellenőrizzük, hogy nem tömődtek-e el a lefolyók és az ereszcsatornák.

• Vihar, zivatar és jégeső esetén ne keressünk menedéket fák alatt, ne tartózkodjunk a szabadban és ne használjunk telefont, vagy más elektronikus berendezést.

• A járműveket vigyük fedett helyre, garázsba, vagy a szabadban fedjük le ponyvával.

Ha már megtörtént a baj - kárenyhítési tanácsok

• Elsőként arról kell meggyőződni, hogy van-e közvetlen életveszélyt jelentő károsodás az épületen. Célszerű minél előbb értesíteni a katasztrófa-védelmet vagy a tűzoltóságot a további károk bekövetkezése és az azzal járó esetleges személyi sérülések megelőzése érdekében.

• Lehető leggyorsabban értesíteni kell a biztosító társaság kárszakértőjét

• A kárszakértő megérkezéséig javasolt a káresetből visszamaradó törmelékek megőrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.

• A tetőt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a kárenyhítés érdekében.

• Nagy segítség a biztosítónak, ha a keletkezett károsodásokat lefényképezzük, ez megkönnyíti a kárfelmérést.

 

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 18. 16:46
Rovó Attila, a hvg.hu belpolitika rovatának távozó vezetője nyilatkozott portálunknak azzal kapcsola...
Bankmonitor  |  2024. április 18. 16:39
Az ingyenes készpénzfelvételi lehetőség kiterjesztésre kerül a postára is, ez a javaslat látott napv...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 18. 14:37
Havonta ránézek egyszer azokra a papírokra, amikből előbb vagy utóbb venni szeretnék. Általában a he...
Holdblog  |  2024. április 18. 12:13
A MicroStrategy 2020-ban kezdett el bitcoint vásárolni. A szoftvercég eredetileg csak többletlikvidi...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem